Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки  - winebg.info

Страната ни спечели три медала от Spirits Selection by Concours Mondial

София, 8 септември 2017 г. Общо три медала спечели България от международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold.

„За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“, коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, представителят на конкурса за България. „Освен хубаво вино, България прави и качествени високоалкохолни напитки“, допълва Меглена Михова от „Пробежекс“. „Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки“, допълва тя.
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015г. и още с първото си участие печели отличия. За три години на страната ни са присъдени общо 14 медала. Българското бренди e отличено за втора поредна година, а българското уиски – за първи път тази година. Останалите медали на страната ни от Spirits Selection през годините са за българска ракия, текила, водка и джин.

Общо 24 Големи златни медала са присъдени т.г. на Spirits Selection. Те са за байжиу от Китай; писко от Чили; арманяк, коняк, водка и ром от Франция; ром от Гватемала; уиски от Индия; ликьор и грапа от Италия; ром от о-в Мартиника; мескал и текила от Мексико; шотландско уиски от Шотландия; бренди от Словакия; уиски от Тайланд и вермут от Испания. Франция е с най-много Големи златни медали (8). Следват я Мексико (3), Италия и Испания (всяка една с по един). Петте страни с най-много отличия (Голям златен, Златен и Сребърен) през 2017 г. са: Франция (вкл. Гваделупа, Мартиника и Реюнион), Китай, Мексико, Италия и Тайланд. За първи път през 2017 г. Конкурсът отличи и био алкохол – водката Ekiss от Франция, която е едно от четирите „открития“ (Revelations) на Spirits Selection.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август. 66 съдии от 22 държави оцениха 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участваха 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Не всяка държава, подала мостри за надпреварата, печели медал.

Следващият град-домакин на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е Пловдив. Конкурсът ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г. в „Града на тепетата“ с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив.
Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Вино - цени и рекорди, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Вино и стил - еп.6, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Вино, узряло с музика, и арт бутилки дебютират на „Винария 2018“, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Винарска изба Рупел, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Как да се избавим от излишните килограми, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Разпознавате ли хубавото вино, Винария 2012, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Розе за всеки джоб, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове