Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки  - winebg.info

Страната ни спечели три медала от Spirits Selection by Concours Mondial

София, 8 септември 2017 г. Общо три медала спечели България от международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold.

„За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“, коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, представителят на конкурса за България. „Освен хубаво вино, България прави и качествени високоалкохолни напитки“, допълва Меглена Михова от „Пробежекс“. „Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки“, допълва тя.
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015г. и още с първото си участие печели отличия. За три години на страната ни са присъдени общо 14 медала. Българското бренди e отличено за втора поредна година, а българското уиски – за първи път тази година. Останалите медали на страната ни от Spirits Selection през годините са за българска ракия, текила, водка и джин.

Общо 24 Големи златни медала са присъдени т.г. на Spirits Selection. Те са за байжиу от Китай; писко от Чили; арманяк, коняк, водка и ром от Франция; ром от Гватемала; уиски от Индия; ликьор и грапа от Италия; ром от о-в Мартиника; мескал и текила от Мексико; шотландско уиски от Шотландия; бренди от Словакия; уиски от Тайланд и вермут от Испания. Франция е с най-много Големи златни медали (8). Следват я Мексико (3), Италия и Испания (всяка една с по един). Петте страни с най-много отличия (Голям златен, Златен и Сребърен) през 2017 г. са: Франция (вкл. Гваделупа, Мартиника и Реюнион), Китай, Мексико, Италия и Тайланд. За първи път през 2017 г. Конкурсът отличи и био алкохол – водката Ekiss от Франция, която е едно от четирите „открития“ (Revelations) на Spirits Selection.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август. 66 съдии от 22 държави оцениха 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участваха 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Не всяка държава, подала мостри за надпреварата, печели медал.

Следващият град-домакин на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е Пловдив. Конкурсът ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г. в „Града на тепетата“ с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив.
Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Rose - Bratya Daskalovi 2015, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, САЛОН НА ВИНОТО 2017, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Ако сънуваш вино, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Red Cuvee 2015 - Four Friends, За бъчвите и виното, Компоненти на дегустацията III: Вкусът

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове