Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки  - winebg.info

Страната ни спечели три медала от Spirits Selection by Concours Mondial

София, 8 септември 2017 г. Общо три медала спечели България от международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold.

„За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“, коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, представителят на конкурса за България. „Освен хубаво вино, България прави и качествени високоалкохолни напитки“, допълва Меглена Михова от „Пробежекс“. „Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки“, допълва тя.
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015г. и още с първото си участие печели отличия. За три години на страната ни са присъдени общо 14 медала. Българското бренди e отличено за втора поредна година, а българското уиски – за първи път тази година. Останалите медали на страната ни от Spirits Selection през годините са за българска ракия, текила, водка и джин.

Общо 24 Големи златни медала са присъдени т.г. на Spirits Selection. Те са за байжиу от Китай; писко от Чили; арманяк, коняк, водка и ром от Франция; ром от Гватемала; уиски от Индия; ликьор и грапа от Италия; ром от о-в Мартиника; мескал и текила от Мексико; шотландско уиски от Шотландия; бренди от Словакия; уиски от Тайланд и вермут от Испания. Франция е с най-много Големи златни медали (8). Следват я Мексико (3), Италия и Испания (всяка една с по един). Петте страни с най-много отличия (Голям златен, Златен и Сребърен) през 2017 г. са: Франция (вкл. Гваделупа, Мартиника и Реюнион), Китай, Мексико, Италия и Тайланд. За първи път през 2017 г. Конкурсът отличи и био алкохол – водката Ekiss от Франция, която е едно от четирите „открития“ (Revelations) на Spirits Selection.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август. 66 съдии от 22 държави оцениха 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участваха 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Не всяка държава, подала мостри за надпреварата, печели медал.

Следващият град-домакин на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е Пловдив. Конкурсът ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г. в „Града на тепетата“ с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив.
Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, Въпрос с повишена трудност !, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Защо чашата има значение, Препоръки за здраве с грозде и вино, Виното помага и на бъбреците, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Звукът на виното, Meandra 2012 - Domain Marash, Какво е съдържанието на виното?, Syrah 2014 - Villa Bassarea, Виното помага и на бъбреците, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Участници - Сомелиер на годината 2017, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Черга Розе 2012 Домейн Менада, САЛОН НА ВИНОТО 2017, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, Four Friends Chardonnay 2013, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Виното като ритуал и религия

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове