Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018 - winebg.info

Пътуващият Spirits Selection by Concours Mondial избра България за домакин на следващия си международен конкурс

София-Ла Серена, 25 август 2017 г. Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial вчера на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков, Главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината г-н Пламен Панов и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от „Пробежекс“ – представителят на Конкурса за страната ни. “През 2016 г. бяхме домакин на „Световното по вино“. Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя. “През 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, Директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят[1] (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.[2] в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика[3]. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017 г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Италианският списък, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, “1000 км около София”, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Как да се ориентираме на винения пазар, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Продукти Винарска изба Манастира, Rose 2016 - Terra Tangra, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Всички френски вина съдържат пестициди, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Най-скъпите видове шампанско в света, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, “Tирбушон” от бъдещето, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Вила Мелник, Тероар - еп.5

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове