Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018 - winebg.info

Пътуващият Spirits Selection by Concours Mondial избра България за домакин на следващия си международен конкурс

София-Ла Серена, 25 август 2017 г. Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial вчера на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков, Главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината г-н Пламен Панов и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от „Пробежекс“ – представителят на Конкурса за страната ни. “През 2016 г. бяхме домакин на „Световното по вино“. Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя. “През 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, Директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят[1] (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.[2] в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика[3]. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017 г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Gulbanis Wine - Syrah 2011, Червено Вино - общ преглед, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Пет грешни мита за българското вино, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Discover.Vino Северна Италия, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Зелено вино, Десертни бели сортове, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Как ние възприемаме виното?, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Виното като любовник, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Какво не знаем за червените вина, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Местните сортове – още един шанс за българските вина, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Колко и как да пием вино, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Красотата на френското вино, Виното издава характера на човека, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, Едно фино, моля!, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове