Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Винен салон - Rose Wine Expo 2017

Винен салон - Rose Wine Expo 2017

Винен салон Rose Wine Expo 2017 - winebg.info

Не е трудно да откриеш Организаторите на Фестивала на виното Розе в Казанлък в последната седмица преди откриване на ROSE WINE EXPO 2017.

Народното читалище “Искра-1860” Казанлък е отворило врати за да посрещне за поредна седма година гостите на виното. Но до тогава кипи трескаво подреждане, декориране и зад всичко това стои неуморимия творчески тандем, наречен сем. Дундакови.
Откривам Анна Дундакова при майсторите в двора на читалището.

Не е лесно да се превърне красивата, но доста непригодна за целите на модерно винено изложение сграда в такава.
Анна ме посреща ме с усмивка и веднага ме организира да помагам.


-Тази година идват още десетина нови изби! Трябва да им намеря място! Имаме нови павилиони - веднага ме „грабва” г-жа Дундакова.
-Ще доминират на седмото ни издание малките, иновативните,готовите на предизвикателства. Аз ги наричам Големите малки от Обединението на БАНЛВ. Там се случват нещата. Не се притесняват да експериментират, да търсят нови хоризонти. Идва избата Тракийски легенди – биоземеделие, Бендида на сем.Портеви, Албена Симеонова-Био асоциация, Кайнарджа на Божидар Боев и останалите дългогодишни партньори: Коларово, Юстина, Братанови, Домейн Мараш. Толкова харесвам хъса на тези хора, правят все по-добри вина на световно ниво. Вината им са характерни, имат своя облик, разпознаваеми са и все повече ще се търсят такива тероарни, сортово автентични, къси серии вина.

Не успявам да прекъсна дълго време Анна. Който е разговярял с нея знае, че това е мисия невъзможна.
-Разбира се гордея се с подкрепата, която винаги ни оказват големите винопроизводителни предприятия: Домейн Бойар, Пещера със Вила Ямбол и Съединение, Черноморско злато, Катаржина, Домейн Менада, Братя Минкови.Те поставят еталоните, изнасят за много страни. Представят България.

А от Едоардо Миролио Сливен се надявам да ни е гост самият г-н Миролио! Изключителен човек и ерудиран производител и търговец.
За Фоур френдс, Александра Естейт, Енджълс Естейт, Мидалидаре, Логодаж и Свищов, Тера Тангра, знаеш,че това са производители със собствен почерк. Уникални вина, модерна стилистика и замах, достоен за уважение.
Марян на Светла и Илия Иванови-вина,които са в тор 5 на България. Организираме вертикална дегустация на тяхното розе, за да открият хората прелестта на отминалите лета, съзряването на виното и нови ароматни характеристики.

Тодоров от Брестовица, Афузов Сливен, Балар, Басареана Камен Коев и Тодор Братанов, Ветровитите хълмове -Сливен, Братя Даскалови, Даробас на г-н Стоименов, Гулбанис Вайн -това са участници, които през годините с вината си спечелиха сърцата на гостите на Фестивала.

Тази година идват нови представители на Шато Копса, Бонония Естейт, Страцин-Поморие, представлявани от Уайн Партнърс България, както също Румелия, Меди Вали и Орбелия.
Троян и техните дестилати, Дионис - Елена от Русе, кафето Lantico от Модена на Довекс-Хасково, сирената с БГ трюфели на Шеф Радичев от В.Търново - това са очаквани редовни изложители.

Традиционното гостуване на алтернативни вина като арониевото вино от Арониада Агро на Пламен Калинов за седмото издание на Фестивала на виното Розе прераства в истинска манифестация на плодовия вкус.
-Нямам търпение да посрещна Трастена с малиновото им вино, Винен свят със серията им автентични плодови вина-мавруд с мед, боровинки, касис. Изключително интересните вина на Qushe Rose с добавена капка Розово масло. В розето Тракийски легенди има розова вода. Tакава е и зеолитната вода на Севтополис с розово масло от Rosa Damascena-Dew of Roses. Тази тенденция да се добавя българско розово масло или розова вода трайно завзема азиатските пазари. В тази насока работи и г-н Красимир Патишанов и ЛВК Брестовица с неговия уникален рубин и Розе от рубин.
За поредна година доказваме, че Розетата на България са най-динамично развиващия се сигмент във винопроизводството на България и най-иновативния. Огромният интерес сред потребителите на българско розе и вино с добавени компоненти е демонстриран на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2017. Очакват се гости от Китай, Корея, Япония, Индия, Индонезия, Русия, Франция, Чехия, Белгия, Германия, Аржентина, Испания, Америка и много други страни.

Разбирам от г-жа Дундакова относно VII -мия Националния конкурс за Розе „Златен Киликс”, че очакваните проби отново са над 50 от всички винени области на България.
-Твърде неудобно се получава,когато съвпадат две значими винени събития като Фестивала на Розе и Балканския Винен фестивал в София - споделя тревогата си Анна Дундакова. Буквално избите се чудят как да участват и на двете места. Всички губят от такова противопоставяне. Нашите дати са ясни от 7 години. Това е първият уикенд на юни, тогава е Празника на Розата и големия туристически поток. Специалистите, които журират и на двете събития също са подложени на натиск.
Въпреки неудачните събития Дегустационните панели са запълнени, пробите са вече пристигнали и се подготвят за оценяване, разбирам от г-жа Дундакова.
Тази година в Дегустационната комисия доминират сомелиерите-специалистите, които реално предлагат българското вино за консумация на гостите от чужбина и потребителите от страната.

-Нали си давате сметка от какво значение за всеки производител е къде, кой и как предлага виното му. Сомелиерите имат реален поглед за всички вина на пазара и умеят да ги позиционират успешно. Ще ни гостува Сомелиер на годината 2017 Живко Енчев, наред с Почетния председател - Михаил Марковски и доайена Коста Канариев. Академичността е представена от доц. Спасов-УХТ Пловдив. Нов член е гл. редактор на сп. Меню и винен автор за DiVino г-жа Веселина Маринова.
Бранд комисията също е в редовния си състав: доц. Мирянов-Българска асоциация по Дизайн, доц. Д-р Гемишева-НХА , Калин Серапионов –ИПИ и Петя Минекова-НУПИД
-Нашият фестивал винаги е бил сцена за изява на изкуството. Тази година оставаме верни на себе си и завземаме пространствата на ЛХМ ”Чудомир” с любезното съдействие на г-жа директор Д. Матова - радостно ми споделя Анна.

-Ще бъде представен уникален студентски проект от НХА ”Рози, Розе и пътешествия в розово" / модни аксесоари като винени фетиши / с куратор доц. Гемишева - трикратен носител на Златната игла за Моден дизайнер на България.
Пак в това вдъхновяващо пространство започваме нова рублика: ROSE CINEMA: да представяме сериозна документалистика и ниско бюджетно алтернативно кино. Пилотният ни проект е филм на режисьора Петър Марчев ”Незабрава”.
Ще се насладите и на Майсторския клас на Ева Димитрова и Enjoywine.bg - „Сто нюанса Розе” за тенденции при розетата на Франция.
Джоди Трейд ще гостуват с внос си на френски розови вина..
Аперол щприц парти “ROSE BY NIGHT” ще повесели гостите на Фестивала с джаз и средиземноморски коктейли в съботната фестивална вечер.

Изчерпателна, вдъхновена и неуморна ! Анна Дундакова се старае да надгражда фестивала всяка година, да кани интересни хора и да предизвиква авторитетите.
За семейство Дундакови виното не е просто съдба, препитание или задължение. То е кауза чрез която се опитват да променят статуквото, да преследват красотата на изкуството, да внесат смисъл и съзидание във всичко, което правят.

-Затова БНТ отново са наши медийни партньори и тази година. Защото Фестивалът на Виното Розе 2017 година приковава интереса. На 3 и 4 юни България е Рози и Розе в красив празник на земята и труда ни.

Елате в Казанлък !
Открийте Българското вино. То е необятен свят за откриване. То е пътешествие безкрай.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Коркът остава във виното, 1 милион евро за колекция редки вина, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Какво е съдържанието на виното?, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Вино, секс и още нещо ..., Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Фондю и вино, Как да се ориентираме на винения пазар, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Тероар - еп.3, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Винарна "Малката звезда", Better Half - Single Vineyard Zmeevo 2013, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Зелено вино, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Merlot 2013 - Dives Winery, Още едно вино създадено от музиканти, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, RUSALIi новата серия вина на Rupel Winery, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове