Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

XXIV издание на Concours Mondial започна днес


Валядолид–София, 5 май 2017г. Двадесет и четвъртия Concours Mondial de Bruxelles (Concours Mondial) започна днес в Испания. Той ще продължи 3 дни. Кметът на Валядолид Оскар Пуенте, президентът на провинция Валядолид Хесус Хулио Карнеро Гарсия и главният секретар на Съвета на земеделието на Кастилия и Леон, Едуардо Кабанияс участваха в официалното откриване на Конкурса в панаирната палата на града-домакин.

320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери се събират във Валядолид, за да оценят 9080 вина от 50 страни. Вината ще се борят за сребърен, златен и голям златен медал, както и за отличие в двете нови категории - за стара реколта и за органичен продукт. Всеки съдия ще дегустрира по 50 различни вина на ден, в продължение на 3 дни. Като част от подготовката на събитието, Конкурсът поръчва 2400 чаши вино, 2000 литра вода и 2000 хляба. Вината за дегустация и оборудването за мобилния офис на Конкурса се транпортират до Валядолид от 5 камиона, с общ товар от 125 000 кг.

„Всяка година Concours Mondial се провежда в различен регион, за да допринесе за популяризирането на вината на този регион и винения туризъм там“, коментира Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial. По-голямата част от 2002-те испански вина тази година са местни, от Кастилия, и са от сортовете: червените Tempranillo и Mencia, и белия Verdejo. 573 винопроизводители от Испания ще се борят за награда: както огромни компании с хиляди хектари лозя, така и малки производители с по 150 000 бутилки на година. 118 от всички испански вина са органични или био.

Според Международната организация по лозата и виното (OIV) , със своите почти един милион хектара, Испания е „явен световен лидер по площ на лозови насаждения“. Тя е най-големият световен износител на вино с пазарен дял от 22%.
Испания участва в Concours Mondial от създаването му през 1994 г. досега.
Тя е на второ място по брой подадени мостри вече над 20 години. Миналата година е с най-много големи златни медали.

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

24-тото издание на Concours Mondial се организира с подкрепата на град Валядолид, провинция Валядолид и регион Кастиля. Подготовката на събитието отнема 2 години.

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата. Тази година сме единствената източноевропейска държава в топ 10“, обобщава Меглена Михова от Probegex, представителят на Конкурса у нас.

За допълнителна информация за Concours Mondial de Bruxelles в България: Veritas PR: Евелина Терзийска, 0888 046475; Верислава Йорданова, 0888 717 023

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Кратък урок за ароматите във виното, Произходът има значение, Вино и стил - еп.3, Винарска изба "Ямантиев", Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, DiVino определи най-добрите вина за 2014, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Ура за сира!, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, 10 интригуващи предания и легенди за виното, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Казанлък - столица на виното „Розе", Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Винарска изба "Ямантиев", Виното като ритуал и религия, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Гроздовите семки са извор на здраве, GastronomiX 2016, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Бутилиране на вино в домашни условия, Всички френски вина съдържат пестициди, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Красотата на френското вино, Пандизчии правят бяло вино, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове