Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

XXIV издание на Concours Mondial започна днес


Валядолид–София, 5 май 2017г. Двадесет и четвъртия Concours Mondial de Bruxelles (Concours Mondial) започна днес в Испания. Той ще продължи 3 дни. Кметът на Валядолид Оскар Пуенте, президентът на провинция Валядолид Хесус Хулио Карнеро Гарсия и главният секретар на Съвета на земеделието на Кастилия и Леон, Едуардо Кабанияс участваха в официалното откриване на Конкурса в панаирната палата на града-домакин.

320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери се събират във Валядолид, за да оценят 9080 вина от 50 страни. Вината ще се борят за сребърен, златен и голям златен медал, както и за отличие в двете нови категории - за стара реколта и за органичен продукт. Всеки съдия ще дегустрира по 50 различни вина на ден, в продължение на 3 дни. Като част от подготовката на събитието, Конкурсът поръчва 2400 чаши вино, 2000 литра вода и 2000 хляба. Вината за дегустация и оборудването за мобилния офис на Конкурса се транпортират до Валядолид от 5 камиона, с общ товар от 125 000 кг.

„Всяка година Concours Mondial се провежда в различен регион, за да допринесе за популяризирането на вината на този регион и винения туризъм там“, коментира Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial. По-голямата част от 2002-те испански вина тази година са местни, от Кастилия, и са от сортовете: червените Tempranillo и Mencia, и белия Verdejo. 573 винопроизводители от Испания ще се борят за награда: както огромни компании с хиляди хектари лозя, така и малки производители с по 150 000 бутилки на година. 118 от всички испански вина са органични или био.

Според Международната организация по лозата и виното (OIV) , със своите почти един милион хектара, Испания е „явен световен лидер по площ на лозови насаждения“. Тя е най-големият световен износител на вино с пазарен дял от 22%.
Испания участва в Concours Mondial от създаването му през 1994 г. досега.
Тя е на второ място по брой подадени мостри вече над 20 години. Миналата година е с най-много големи златни медали.

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

24-тото издание на Concours Mondial се организира с подкрепата на град Валядолид, провинция Валядолид и регион Кастиля. Подготовката на събитието отнема 2 години.

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата. Тази година сме единствената източноевропейска държава в топ 10“, обобщава Меглена Михова от Probegex, представителят на Конкурса у нас.

За допълнителна информация за Concours Mondial de Bruxelles в България: Veritas PR: Евелина Терзийска, 0888 046475; Верислава Йорданова, 0888 717 023

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Виното намалява шансовете за забременяване, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Още едно вино създадено от музиканти, И замириса на..., Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Винарски изби в частни домове, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Защо чашата има значение, Новите лица на ризлинг, Розе - Малката Звезда 2012, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Вила Юстина – отличие в бутилка, 5 години Балкански винен форум, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, 35 оригинални етикети за вино, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Какво всъщност е "натурално вино"?, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Вино и стил - еп.6, Колекционирането на вино като инвестиция, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове