Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

XXIV издание на Concours Mondial започна днес


Валядолид–София, 5 май 2017г. Двадесет и четвъртия Concours Mondial de Bruxelles (Concours Mondial) започна днес в Испания. Той ще продължи 3 дни. Кметът на Валядолид Оскар Пуенте, президентът на провинция Валядолид Хесус Хулио Карнеро Гарсия и главният секретар на Съвета на земеделието на Кастилия и Леон, Едуардо Кабанияс участваха в официалното откриване на Конкурса в панаирната палата на града-домакин.

320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери се събират във Валядолид, за да оценят 9080 вина от 50 страни. Вината ще се борят за сребърен, златен и голям златен медал, както и за отличие в двете нови категории - за стара реколта и за органичен продукт. Всеки съдия ще дегустрира по 50 различни вина на ден, в продължение на 3 дни. Като част от подготовката на събитието, Конкурсът поръчва 2400 чаши вино, 2000 литра вода и 2000 хляба. Вината за дегустация и оборудването за мобилния офис на Конкурса се транпортират до Валядолид от 5 камиона, с общ товар от 125 000 кг.

„Всяка година Concours Mondial се провежда в различен регион, за да допринесе за популяризирането на вината на този регион и винения туризъм там“, коментира Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial. По-голямата част от 2002-те испански вина тази година са местни, от Кастилия, и са от сортовете: червените Tempranillo и Mencia, и белия Verdejo. 573 винопроизводители от Испания ще се борят за награда: както огромни компании с хиляди хектари лозя, така и малки производители с по 150 000 бутилки на година. 118 от всички испански вина са органични или био.

Според Международната организация по лозата и виното (OIV) , със своите почти един милион хектара, Испания е „явен световен лидер по площ на лозови насаждения“. Тя е най-големият световен износител на вино с пазарен дял от 22%.
Испания участва в Concours Mondial от създаването му през 1994 г. досега.
Тя е на второ място по брой подадени мостри вече над 20 години. Миналата година е с най-много големи златни медали.

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

24-тото издание на Concours Mondial се организира с подкрепата на град Валядолид, провинция Валядолид и регион Кастиля. Подготовката на събитието отнема 2 години.

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата. Тази година сме единствената източноевропейска държава в топ 10“, обобщава Меглена Михова от Probegex, представителят на Конкурса у нас.

За допълнителна информация за Concours Mondial de Bruxelles в България: Veritas PR: Евелина Терзийска, 0888 046475; Верислава Йорданова, 0888 717 023

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, Защо да изберем българското вино ?, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Разпознавате ли хубавото вино, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Защо чашата има значение, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Вино с марката Шалкенбош, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Десертни бели сортове, Български тероари, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Красотата на френското вино, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Как чашата помага на виното, Защо да хапваме грозде, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Lenea Muscat 2015 - Domain Marsh, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Вино и стил - еп.3, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове