Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

XXIV издание на Concours Mondial започна днес


Валядолид–София, 5 май 2017г. Двадесет и четвъртия Concours Mondial de Bruxelles (Concours Mondial) започна днес в Испания. Той ще продължи 3 дни. Кметът на Валядолид Оскар Пуенте, президентът на провинция Валядолид Хесус Хулио Карнеро Гарсия и главният секретар на Съвета на земеделието на Кастилия и Леон, Едуардо Кабанияс участваха в официалното откриване на Конкурса в панаирната палата на града-домакин.

320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери се събират във Валядолид, за да оценят 9080 вина от 50 страни. Вината ще се борят за сребърен, златен и голям златен медал, както и за отличие в двете нови категории - за стара реколта и за органичен продукт. Всеки съдия ще дегустрира по 50 различни вина на ден, в продължение на 3 дни. Като част от подготовката на събитието, Конкурсът поръчва 2400 чаши вино, 2000 литра вода и 2000 хляба. Вината за дегустация и оборудването за мобилния офис на Конкурса се транпортират до Валядолид от 5 камиона, с общ товар от 125 000 кг.

„Всяка година Concours Mondial се провежда в различен регион, за да допринесе за популяризирането на вината на този регион и винения туризъм там“, коментира Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial. По-голямата част от 2002-те испански вина тази година са местни, от Кастилия, и са от сортовете: червените Tempranillo и Mencia, и белия Verdejo. 573 винопроизводители от Испания ще се борят за награда: както огромни компании с хиляди хектари лозя, така и малки производители с по 150 000 бутилки на година. 118 от всички испански вина са органични или био.

Според Международната организация по лозата и виното (OIV) , със своите почти един милион хектара, Испания е „явен световен лидер по площ на лозови насаждения“. Тя е най-големият световен износител на вино с пазарен дял от 22%.
Испания участва в Concours Mondial от създаването му през 1994 г. досега.
Тя е на второ място по брой подадени мостри вече над 20 години. Миналата година е с най-много големи златни медали.

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни- winebg.info

24-тото издание на Concours Mondial се организира с подкрепата на град Валядолид, провинция Валядолид и регион Кастиля. Подготовката на събитието отнема 2 години.

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата. Тази година сме единствената източноевропейска държава в топ 10“, обобщава Меглена Михова от Probegex, представителят на Конкурса у нас.

За допълнителна информация за Concours Mondial de Bruxelles в България: Veritas PR: Евелина Терзийска, 0888 046475; Верислава Йорданова, 0888 717 023

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Винотерапия за красота, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Вълшебното вино Малбек, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Обзор на Августиада 2015, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Villa Santa Maria, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Vestibule Wine Ambassador, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Въпрос с повишена трудност !, New Bloom Winery - Rose 2016, Да отслабнем с вино!, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Легендите за чукането с чаши, Кои са лозаро-винарските райони в България?, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Винен оптимизъм на Балканите, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Въпрос с повишена трудност !, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Най-нелепите въпроси за виното, Защо точно шардоне?, Фондю и вино, Винарна "Малката звезда", Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове