Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив

Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив

Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в  Пловдив
Фермите стават смарт, потребителите търсят местни продукти


Близо 45 000 посетители от страната и чужбина разгледаха мегафорума за селско стопанство, винена и хранителна индустрия в Международен панаир Пловдив от 22 до 26 февруари. Специалистите бяха шест пъти повече в сравнение с предишното издание. Така единството по рода си на Балканите икономическо събитие завърши с рекорд, както и започна, тъй като на старта тази година новите участници бяха 25%.

Фермите стават смарт – това е новата тенденцията, очертана от предпочитанията на посетителите. Според наблюденията на изложители голям е бил интересът към „умните“ технологии и изделия за земеделието и животновъдството, демонстрирани на изложбата „Агра 2017“.

Фермери от България и съседните държави купуваха предимно трактори, инвентар, семена и овошки, торове и препарати за растителна защита. Много от дебютиращите изложители се похвалиха, че са сключили сделки за всички машини, които предлагаха, още на втория ден. Един от големите и редовни участници в изложбата влезе в Топ 3 по продажба на трактори в страната.

Търсени бяха и смартпредложенията, като компютъризирани системи за управление на стопанствата, автоматизирани линии за хранене и обслужване на животните, многофункционална техника, последно поколение хибриди и торове, методи и съоръжения за биопроизводство на различни култури, технологиите за безорна сеитба и за отглеждане на слънчоглед.

Специалистите от винената и хранителната индустрия също се ориентират към авангардно оборудване за преработка на суровините, защото им дава възможност да разширят и подобрят асортимента, бяха категорични изложители, предлагащи иновации за двата бранша в изложенията „Винария“ и „Фудтех“. Те отбелязаха, че са имали повече посетители от миналата година.
Градът на виното и деликатесите бе препълнен през петте дни. Близо 50 000 чаши бяха използвани при дегустациите.

Българските вина са много добре изпълнени, а това се постига с добри лозя и със съвременни технологии, заяви световно известният експерт Каролайн Гилби. Тя смята, че избите успешно работят с местните сортове „Мавруд“, „Рубин“, „Гъмза“ и други, които са атрактивни за международните пазари. Те впечатлиха и хилядите посетителите. И дебютанти, и големи изложители оцениха като успешно своето участие във „Винария 2017“.

Освен вината от местни сортове, предпочитани бяха и типичните нашенски храни и специалитети, предложени във „Фудтех 2017“. Те грабнаха единадесет награди в конкурса „Изборът на потребителя“ в силна конкуренция с италиански изделия. Фаворити станаха кисело мляко, сирена, телешка пастърма, гоорноряховски суджук, лютеница, слънчогледова халва, сушени вишни. Призьорите са заложили на качествени суровини, традиционни рецепти и модерни технологии, за да предложат здравословни и вкусни продукти за трапезата на българите, обясниха специалисти.

В мегафорума бяха включени и изложенията „Хорека Пловдив“, „Апи България“, „Вкусове от Италия“. Тази година в него участваха над 700 фирми от 33 държави, бяха демонстрирани 56 новости, повечето от които световни и европейски.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Divino magazine - брой 6, Divino magazine - Брой 4, Най-популярните бели вина, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Как да се избавим от излишните килограми, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Виното - характеристика и особености, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Цените на виното по света, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Вила Мелник, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове