Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив

Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив

Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в  Пловдив
Фермите стават смарт, потребителите търсят местни продукти


Близо 45 000 посетители от страната и чужбина разгледаха мегафорума за селско стопанство, винена и хранителна индустрия в Международен панаир Пловдив от 22 до 26 февруари. Специалистите бяха шест пъти повече в сравнение с предишното издание. Така единството по рода си на Балканите икономическо събитие завърши с рекорд, както и започна, тъй като на старта тази година новите участници бяха 25%.

Фермите стават смарт – това е новата тенденцията, очертана от предпочитанията на посетителите. Според наблюденията на изложители голям е бил интересът към „умните“ технологии и изделия за земеделието и животновъдството, демонстрирани на изложбата „Агра 2017“.

Фермери от България и съседните държави купуваха предимно трактори, инвентар, семена и овошки, торове и препарати за растителна защита. Много от дебютиращите изложители се похвалиха, че са сключили сделки за всички машини, които предлагаха, още на втория ден. Един от големите и редовни участници в изложбата влезе в Топ 3 по продажба на трактори в страната.

Търсени бяха и смартпредложенията, като компютъризирани системи за управление на стопанствата, автоматизирани линии за хранене и обслужване на животните, многофункционална техника, последно поколение хибриди и торове, методи и съоръжения за биопроизводство на различни култури, технологиите за безорна сеитба и за отглеждане на слънчоглед.

Специалистите от винената и хранителната индустрия също се ориентират към авангардно оборудване за преработка на суровините, защото им дава възможност да разширят и подобрят асортимента, бяха категорични изложители, предлагащи иновации за двата бранша в изложенията „Винария“ и „Фудтех“. Те отбелязаха, че са имали повече посетители от миналата година.
Градът на виното и деликатесите бе препълнен през петте дни. Близо 50 000 чаши бяха използвани при дегустациите.

Българските вина са много добре изпълнени, а това се постига с добри лозя и със съвременни технологии, заяви световно известният експерт Каролайн Гилби. Тя смята, че избите успешно работят с местните сортове „Мавруд“, „Рубин“, „Гъмза“ и други, които са атрактивни за международните пазари. Те впечатлиха и хилядите посетителите. И дебютанти, и големи изложители оцениха като успешно своето участие във „Винария 2017“.

Освен вината от местни сортове, предпочитани бяха и типичните нашенски храни и специалитети, предложени във „Фудтех 2017“. Те грабнаха единадесет награди в конкурса „Изборът на потребителя“ в силна конкуренция с италиански изделия. Фаворити станаха кисело мляко, сирена, телешка пастърма, гоорноряховски суджук, лютеница, слънчогледова халва, сушени вишни. Призьорите са заложили на качествени суровини, традиционни рецепти и модерни технологии, за да предложат здравословни и вкусни продукти за трапезата на българите, обясниха специалисти.

В мегафорума бяха включени и изложенията „Хорека Пловдив“, „Апи България“, „Вкусове от Италия“. Тази година в него участваха над 700 фирми от 33 държави, бяха демонстрирани 56 новости, повечето от които световни и европейски.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Вино според характера, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, Фондю и вино, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, За бъчвите и виното, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Как да бутилираме виното?, Отновo е време за DiVino.Taste!, Продукти Винарска изба Манастира, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, Наградите на Августиада`2013, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Соаве - Виното на Данте, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Как да съхраним своето вино?, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, Има два вида жени, Коркът остава във виното, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Debut Red 2014 - Via Verde, WiFo – да поговорим за вино и храна

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове