Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017Снимка Анна Радуловски

За първи път на международната специализирана изложба „Винария“ бяха дегустирани висококачествени белгийски шоколади с различни сортове български вина, специално подбрани от експерта в какаото Катя Харискова и председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Те представиха тънкостите при съчетаването на двата изключително любими за повечето хора продукти.

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017

На посетителите бяха предложени четири селекции. В първата бяло вино Совиньон блан реколта 2016-та бе съчетано за консумация с шоколад „Перу 64“, който е с 44-процентно съдържание на какао и аромат на цитрусови плодове. Второто предложение бе за комбинация на класическо вино Пино ноар (2012) с по-млечен шоколад „Еквадор 71“. Купажното вино от стари реколти (2010) Каберне Совиньон, Сан Дженовезе и Аликант Буше бе хармонично съчетано с вкуса на шоколада „Коста Рика 38“, който е с по-препечени какаови зърна. По неповторим начин бе предложено десертно вино „Ркатицели“ (2008) с бял шоколад „Доменикана 31“. Според специалистите пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад. Те препоръчват финия млечен шоколад да се комбинира с Пино ноар или с младо Мерло, а червените вина с пикантни нюанси – с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, както и при лечението на артрит и настинки.

Дегустацията „Шоколад и вино“ бе акцент в програмата, която Националната лозаро-винарска камара организира съвместно със Съюза на енолозите в България и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, Червено Вино - общ преглед, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Да отслабнем с вино!, Истинското вино - бариера пред рака!, Divino magazine - брой 1, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Вино, Храна и Туризъм 2017, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Розе - Малката Звезда 2012, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Как да разчетеш етикета на шампанското, Продукти на VIA VERDE, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Какво ще опитате на WiFo, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Как да съхраним своето вино?, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове