Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017Снимка Анна Радуловски

За първи път на международната специализирана изложба „Винария“ бяха дегустирани висококачествени белгийски шоколади с различни сортове български вина, специално подбрани от експерта в какаото Катя Харискова и председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Те представиха тънкостите при съчетаването на двата изключително любими за повечето хора продукти.

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017

На посетителите бяха предложени четири селекции. В първата бяло вино Совиньон блан реколта 2016-та бе съчетано за консумация с шоколад „Перу 64“, който е с 44-процентно съдържание на какао и аромат на цитрусови плодове. Второто предложение бе за комбинация на класическо вино Пино ноар (2012) с по-млечен шоколад „Еквадор 71“. Купажното вино от стари реколти (2010) Каберне Совиньон, Сан Дженовезе и Аликант Буше бе хармонично съчетано с вкуса на шоколада „Коста Рика 38“, който е с по-препечени какаови зърна. По неповторим начин бе предложено десертно вино „Ркатицели“ (2008) с бял шоколад „Доменикана 31“. Според специалистите пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад. Те препоръчват финия млечен шоколад да се комбинира с Пино ноар или с младо Мерло, а червените вина с пикантни нюанси – с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, както и при лечението на артрит и настинки.

Дегустацията „Шоколад и вино“ бе акцент в програмата, която Националната лозаро-винарска камара организира съвместно със Съюза на енолозите в България и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Как да се лекуваме с вино, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Ethno Chardonnay 2010, Как да се справим с безсънието, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Звукът на виното, Стандартната бутилка за вино, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, 12 от най-впечатляващите винарни по света, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, “1000 км около София”, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Пет рецепти с червено вино, Винарска Изба Тера Тангра, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Whisky, Rum & Wine 2018, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Какви са ползите от пиенето на вино?, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Да поговорим за вино и храна, Добра година за винопроизводителите

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове