Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“

40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“

40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на  Дионисиевото шествие за „Винария“На снимката: Прочутите гайдари от Калофер отново ще поведат Дионисиевото шествие, което предшества откриването на Международната изложба „Винария“.

Гайдарски мелодии и кукерски игри ще разтресат центъра на Пловдив по време на Дионисиевото шествие на 18 февруари. Близо 40 музиканти и танцьори на прочутата трупа от Калофер пристигат под тепетата за празненството по повод предстоящата Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“. Кулминацията ще е на площад „Стефан Стамболов“, където ще се лее младо червено вино на известна изба.

Шествието ще тръгне в 11.30 ч. от градинката до Римския стадион, ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред кметството. Там ще бъде инсталирана 50-литрова бъчва и всеки може да опита новата реколта. Фолклорен спектакъл на ансамбъл „Тракия“ ще повиши градуса на празника и отново ще вдъхнови присъстващите да се хванат на хоро.

С общата наздравица на пловдивчани и гостите на града ще бъде даден символичен старт на „Винария 2017“. Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата заедно с Нацианалната лозаро-винарска камара.

На “Винария 2017” ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора, заяви Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Ценителите могат да видят и опитат новите колекции на повече от 55 български и чуждестранни изби в Града на виното и деликатесите. Открита дегустация на 23 февруари ще представи носителите на отличия от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, най-голямото събитие в съпътстващата програма на изложбата.
Тя привлича вниманието и на много чуждестранни експерти. Най-добрият сомелиер на Германия Маркус Берлингоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби идват в Пловдив специално за „Винария“. Лекции ще изнасят енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния.

Специална презентация ще ориентира производителите как да излязат на винения пазар в САЩ. Тя се организира от Сдружение „Бранд маркетинг организация за световни вина“, която популяризира и изнася български напитки на американския пазар.

За първи път у нас ще има презентация с дегустация на италиански, грузински и чилийски вина, направени в съдове от глина, керамика и грес. Интересът към този древен метод се възражда в началото на 21.век и той вече се използва от стотици майстори в Европа. Модерният вариант на старинната технологията ще бъде представен на майсторския клас „Винификация в амфора“ на 24 февруари. Новост за „Винария“ е и дегустацията „Шоколад и вино“, която ще се проведе същия ден.

Наред с гроздовите еликсири, посетителите могат да пробват и различни видове храни, които предлагат участници в Международната изложба „Фудтех“ и които превръщат Града на виното и деликатесите в кръстопът на вкусове. Неговата оригинална визия и панорамата от изискани продукти привлякоха миналата година близо 40 000 гости от страната и чужбина.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Българските местни сортове, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, 1 милион евро за колекция редки вина, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Награди на Балканския международен винен конкурс (BIWC 2018), Защо чашата има значение, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Как да разберем “Натуралните вина”, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Merlot - Rupel Winery 2015, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Tragata 2013 - Cabernet Sauvignon - Sopot Winery, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Как да си гледате на… вино?, Пловдив стана първия град с винен тур в България, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Защо виното се съхранява в бъчви?, Как да се избавим от излишните килограми, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Виното като любовник, Броени часове до „Фестивал вино и храна” - Варна 2018 г, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, “1000 км около София”, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове