Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

На 14 февруари отбелязваме два празника, които съчетават в себе си виното и любовта. Днес е ден на всички лозари или известен още като Трифон Зарезан, в чест на свети Трифон. Градинарите, соколарите и кръчмарите също празнуват този хубав български празник (по григорианския календар).

На Трифон Зарезан във всяка къща трябва да се омеси пресен хляб, да се свари кокошка, която по традиция домакинята пълни с ориз или булгур. Кокошката се препича на саджак след сваряване, след което се слага в нова торба заедно с питата и бъклица с вино. Торбата се дава на мъжете, които отиват рано на лозето. Там те се прекръстват и зарязват по три пръчки от лозето. След което отново се прекръстват и поливат лозите с вино, за да се ражда грозде, от което се прави ароматната напитка. Мъжете избират цар на лозето, който носи венец от лозови пръчки и се черпят за здраве и плодородие.

По-късно царят на лозето и неговата свита минават от дом на дом и поздравяват домакините, които трябва да им дадат да отпият бяло или червено вино. „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!", отговаря царят на благословията с „Амин".

Вторият празник, който най-вече се празнува от по-младите, е Свети Валентин или Ден на влюбените. Това е католически празник, но през последните години все повече българи го отбелязват и по този начин показват любовта си към своята половинка. Традицията на 14 февруари датира от векове.

Още древните римляни са празнували Деня на влюбените. Те отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Тогава вярвали, че момичетата, които си търсят партньор в живота, трябва да напишат писмо и да го хвърлят в дълбока кутия. Поверието гласяло, че техният съпруг ще успее да го извади.

Ден на виното и любовта 14 февруари


Свети Валентин се е празнувал и в древна Гърция. Тогава гърците са организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита.Т огава много мъже и жени срещали своята любов.

В Западна Европа все повече празнуват празника на любовта. Там стартирали с писането на любовни послания на хартия или така наречените валентинки. По-късно става традиция на 14 февруари мъжете да подаряват цветя на жените, бонбони, любовни послания или серенади.

В Деня на влюбените улиците на страната са изпълнени с балони във формата на сърце, червените рози са най-купуваните цветя, а двойките имат повод за поредната романтична вечер, в която да отпразнуват любовта си.

Не ни е нужен само Св. Валентин, за да показваме любовта към половинката си или да си намерим такава. Всеки решава дали да празнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените, много българи обаче твърдят, че съчетаването на двата е най-добрият избор за деня. Довечера проверете дали е вярно.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Виното като ритуал и религия, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, 5 години Балкански винен форум, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Десертни червени сортове, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Какви са ползите от пиенето на вино?, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Добра година за винопроизводителите, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Как старее виното, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Посетители превзеха Винария 2017, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Фондю и вино, Бяло вино и риба?, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Какво е съдържанието на виното?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове