Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

На 14 февруари отбелязваме два празника, които съчетават в себе си виното и любовта. Днес е ден на всички лозари или известен още като Трифон Зарезан, в чест на свети Трифон. Градинарите, соколарите и кръчмарите също празнуват този хубав български празник (по григорианския календар).

На Трифон Зарезан във всяка къща трябва да се омеси пресен хляб, да се свари кокошка, която по традиция домакинята пълни с ориз или булгур. Кокошката се препича на саджак след сваряване, след което се слага в нова торба заедно с питата и бъклица с вино. Торбата се дава на мъжете, които отиват рано на лозето. Там те се прекръстват и зарязват по три пръчки от лозето. След което отново се прекръстват и поливат лозите с вино, за да се ражда грозде, от което се прави ароматната напитка. Мъжете избират цар на лозето, който носи венец от лозови пръчки и се черпят за здраве и плодородие.

По-късно царят на лозето и неговата свита минават от дом на дом и поздравяват домакините, които трябва да им дадат да отпият бяло или червено вино. „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!", отговаря царят на благословията с „Амин".

Вторият празник, който най-вече се празнува от по-младите, е Свети Валентин или Ден на влюбените. Това е католически празник, но през последните години все повече българи го отбелязват и по този начин показват любовта си към своята половинка. Традицията на 14 февруари датира от векове.

Още древните римляни са празнували Деня на влюбените. Те отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Тогава вярвали, че момичетата, които си търсят партньор в живота, трябва да напишат писмо и да го хвърлят в дълбока кутия. Поверието гласяло, че техният съпруг ще успее да го извади.

Ден на виното и любовта 14 февруари


Свети Валентин се е празнувал и в древна Гърция. Тогава гърците са организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита.Т огава много мъже и жени срещали своята любов.

В Западна Европа все повече празнуват празника на любовта. Там стартирали с писането на любовни послания на хартия или така наречените валентинки. По-късно става традиция на 14 февруари мъжете да подаряват цветя на жените, бонбони, любовни послания или серенади.

В Деня на влюбените улиците на страната са изпълнени с балони във формата на сърце, червените рози са най-купуваните цветя, а двойките имат повод за поредната романтична вечер, в която да отпразнуват любовта си.

Не ни е нужен само Св. Валентин, за да показваме любовта към половинката си или да си намерим такава. Всеки решава дали да празнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените, много българи обаче твърдят, че съчетаването на двата е най-добрият избор за деня. Довечера проверете дали е вярно.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Китайски винен тигър, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Виното и звездите, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Wines of The Ages 2017 - Пловдив, Кои са лозаро-винарските райони в България?, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Фурор на био продуктите на „Вкусове от Италия 2018“, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Време за бъчви!, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, BIWC 2015 участници, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Виното издава характера на човека, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Тера Тангра - Black Label, Как да си направим сангрия, София се превръща отново в столица на българското вино!, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Пино ноар и деликатеси, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017, Музиката променя аромата и плътността на виното, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Как да бутилираме виното?, Angel's Estate Rose 2016, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Топ 10 на най – скъпите вина в света

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове