Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

На 14 февруари отбелязваме два празника, които съчетават в себе си виното и любовта. Днес е ден на всички лозари или известен още като Трифон Зарезан, в чест на свети Трифон. Градинарите, соколарите и кръчмарите също празнуват този хубав български празник (по григорианския календар).

На Трифон Зарезан във всяка къща трябва да се омеси пресен хляб, да се свари кокошка, която по традиция домакинята пълни с ориз или булгур. Кокошката се препича на саджак след сваряване, след което се слага в нова торба заедно с питата и бъклица с вино. Торбата се дава на мъжете, които отиват рано на лозето. Там те се прекръстват и зарязват по три пръчки от лозето. След което отново се прекръстват и поливат лозите с вино, за да се ражда грозде, от което се прави ароматната напитка. Мъжете избират цар на лозето, който носи венец от лозови пръчки и се черпят за здраве и плодородие.

По-късно царят на лозето и неговата свита минават от дом на дом и поздравяват домакините, които трябва да им дадат да отпият бяло или червено вино. „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!", отговаря царят на благословията с „Амин".

Вторият празник, който най-вече се празнува от по-младите, е Свети Валентин или Ден на влюбените. Това е католически празник, но през последните години все повече българи го отбелязват и по този начин показват любовта си към своята половинка. Традицията на 14 февруари датира от векове.

Още древните римляни са празнували Деня на влюбените. Те отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Тогава вярвали, че момичетата, които си търсят партньор в живота, трябва да напишат писмо и да го хвърлят в дълбока кутия. Поверието гласяло, че техният съпруг ще успее да го извади.

Ден на виното и любовта 14 февруари


Свети Валентин се е празнувал и в древна Гърция. Тогава гърците са организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита.Т огава много мъже и жени срещали своята любов.

В Западна Европа все повече празнуват празника на любовта. Там стартирали с писането на любовни послания на хартия или така наречените валентинки. По-късно става традиция на 14 февруари мъжете да подаряват цветя на жените, бонбони, любовни послания или серенади.

В Деня на влюбените улиците на страната са изпълнени с балони във формата на сърце, червените рози са най-купуваните цветя, а двойките имат повод за поредната романтична вечер, в която да отпразнуват любовта си.

Не ни е нужен само Св. Валентин, за да показваме любовта към половинката си или да си намерим такава. Всеки решава дали да празнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените, много българи обаче твърдят, че съчетаването на двата е най-добрият избор за деня. Довечера проверете дали е вярно.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как виното научи Пирло на футбол, Divino magazine - Брой 4, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Как да комбинираме вино и салата, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Винарска изба Four Friends, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Защо чашата има значение, Десертни червени сортове, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Три български червени вина за края на лятото, DiVino Топ 50 за 2015, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Винен оптимизъм на Балканите, Топ 10 винени барове в Париж !, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Вино с марката Шалкенбош, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, 12 от най-впечатляващите винарни по света, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Цените на виното по света, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Villa Bassarea Chardonnay 2015

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове