Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Какво не знаем за червените вина

Какво не знаем за червените вина

Какво не знаем за червените вина - winebg.info

„Бавно и на малки глътки, с наслада“ – така се отпива червено вино.

Знаете ли, че червеното вино е изключително полезно не само на празници като Свети Валентин, но и по всяко време на годината. Червеното вино спомага за усвояване на ресвератролът, като просмуква през лигавицата на устната всяка капчица. Задържаните храни и напитки с ресвератрол в устната кухина за около минута време са достатъчни, за да спомогнат той да попадне в кръвната плазма. Ето, защо специалистите винари и дегустатори съветват червено вино да се пие бавно и на малки глътки.

Какво представлява ресвератролът – това е естествено химично съединение, полифенол, което се съдържа в гроздето и червеното вино. Известни френски изследователи открили, че 40% от хората във Франция попадат под риска от инфаркт по-малко, сравнени с хората от САЩ. Това се дължи на количествата червен о вино приемани от французите. Ресвератролът е полезен срещу различни здравословни проблеми. Той намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза, високо кръвно налягане, риска от образуване на кръвни съсиреци, поддържа еластичността на кожата и кръвоносните съдове. Ресвератролът е антидепресант, съдържа витамин Е и намалява лошия холестерол. Има не малко литература изписана около действието на ресвератрол над образуването на ракови клетки. Смята се още, че той блокира образуването на СОХ-2 ензим, който спомага развитието на рак на дебелото черво. Действа срещу остаряването на клетките, подпомага разграждането на калории. За последното през 2006 г. учен от Харвард тества качествата му над мишка с наднормено тегло. Данните били окуражаващи, а резултатите от проведеното прочуване показали, че ефект ще има и при прилагането му при хора.

Къде се среща ресвератролът – той може да се набави от червеното вино, червеното грозде, гроздов сок, фъстъци, китайски билки. В гроздето ресвератролът се съдържа в листата, люспите и стеблата. По време на ферментация се извлича от джибрите и така количествата му се покачват. В червеното вино, концентрацията му е в пъти по-голяма от тази в бялото вино. При второто твърдите частици веднага след направата на виното се отстраняват. От изследвания става ясно и, че безалкохолните червени вина, въпреки малката концентрация на антиоксиданти, отново имат благоприятен ефект. Тези вина, най-често са давани на децата, за да си набавят така важните полифеноли от гроздовия сок.

Какво количество червено вино е допустимо да се приема на ден – една бутилка съдържа между 1 и 3 ресвератрол. От американската асоциация за здравословно хранене и сърдечни заболявания посочват, че за дамите е желателно прием на една чаша червено вино, а за господата до две чаши червено вино. Все още няма конкретни данни за вредата от прекалена консумация на червени вина. Известно е обаче, че ресвератролът няма страничен ефект при по-големи количества. Единственото, което съветват специалистите е хората с алергии, проблеми с кръвосъсирването, ендометриоза, рак на гърдата да не приемат червено вино, заради количествата ресвератрол в тях. Той не е препоръчителен и за комбиниране с някои медикаменти като антидепресанти, лекарства за високо кръвно налягане, болкоуспокоителни, противогъбични средства, антикоагуанти и билки като гинко билоба и жълт кантарион.

Червеното вино като козметичен продукт – науката изследва всички възможности на червеното вино и директното им приложение в козметични продукти. Ресвератролът активира специфични гени, които допринасят синтеза на ензими, известни като сиртуини. Двата популярни гена SIRT3 и SIRT 4, които пазят клетките от остаряване са също в правилната доза. Именно на тези ензими се приписва и устойчивостта на клетките срещу стрес, подобрява се енергийната активност, оцеляването на организма при рязко отслабване на имунитета. Изследванията не спират до тук. Науката търси още доказателства за въздействието на ресвератол като козметичен продукт за кожата и правилното му прилагане върху кожата. Има множество козметични салони, които прибавят към продуктите си тази съставка. Те смятат, че приложен на кожата той има изключителен ефект.

На пазара се предлагат множество добавки с ресвератол за вътрешна и външна консумация и употреба. Специалистите смятат, че дозите трябва да са умерени, а ефекта е гарантирано поразяващ. Заради нестабилността на веществото, срокът на годност е малък, а биологичната активност голяма. Преди покупката на продукти за козметика с ресвератрол, трябва да се следи и за стандарта на производство и за допълнителни състави на нишесте, глутен, ароматизатори, оцветители и други.

Важно – внимавайте с напитката на боговете. Дори полезна и с ценен състав, тя трябва да се приема с мярка. Консултация с личен лекар, преди приема на ресвератрол като хранителна добавка е задължителен в случаите, когато се провежда някакво лечение.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, Правят град на виното, Препоръки за здраве с грозде и вино, 15 любопитни факта за виното, One Red 2013 - Better Half, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Защо да изберем българското вино ?, Винарска изба Брестовица, Защо точно шардоне?, Бургаски Винен Фестивал 2016 Карта / Wine Fest Burgas 2016 map, Как да сготвим миди с вино, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Продукти на Винарна Свищов, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове