Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017

Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017

Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017

По повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“ Националната лозаро-винарска камара подготвя богата съпътстваща програма. Сред акцентите в нея е дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина.

Според специалистите по-леките и елегантни ароматни вина подхождат на по-мек и маслен шоколад. Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет, хармонично се съчетават с белия шоколад. С Мускат или Ризлинг, както и с Пино ноар или с младо Мерло чудесно се комбинира финият млечен шоколад, а червените вина с пикантни нюанси са изключително подходящи за тъмните и горчиви шоколади, които мощно въздействат върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, като помагат срещу артрит и настинки. Изследване от университета в английския град Нортъмбри показва, че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка. В тъмните шоколади и във виното се съдържат полифеноли, които разширяват кръвоносните съдове, като ускоряват притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат на това човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления.

„Ще се опитаме да покажем съчетаването на различни видове висококачествени шоколади със съответстващите им български вина, което до момента не сме правили на „Винария“, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той прогнозира, че това събитие със сигурност ще предизвика любопитството не само на специалистите, но и на любителите на Дионисиевата напитка и на сладките изкушения.

Дегустацията „Вино и шоколад“ ще се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.
Инициативата се организира в партньорство с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и вносителя на белгийски шоколад у нас “Пуратос България” АД.

Международната изложба „Винария“ заедно с изложението за храни и напитки „Фудтех“ и зоната „Вкусове от Италия“ са част от третото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, който е единствен на Балканите. Той се организира от Международен панаир Пловдив и включва още три изложби – международната селскостопанска изложба „Агра“, в чиито рамки се провежда и специализираното изложение „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“, която предлага обзавеждане за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България“, където може да се види всичко за пчеларството.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Речник на дегустационните термини, Виното вече има свой дом в Бургас, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Виното вече има свой дом в Бургас, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Как да разберем “Натуралните вина”, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Дъб и вино – неповторима комбинация, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Виното вече има свой дом в Бургас, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Виното намалява шансовете за забременяване, Как да съхраним своето вино?, Обзор на Августиада 2015, Между по-кисело и по-сладичко вино, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, WiFo е първият форум за вино и храна, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Divino magazine - брой 6, Как да се насладим на истинското вино, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, Вила Юстина – отличие в бутилка

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове