Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

Снимка

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина.
Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито по оценяване на най-добрите вина на ВИНАРИЯ. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите.

Освен това деветима от тях бяха и част от журито на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България, в Международен панаир Пловдив през 2016 г. „И това е още един фактор, който потвърждава високия авторитет на българските енолози, които са на световно ниво и са професионалистите, които ще определят безапелационно най-добрите напитки на Винария“, увери Станимир Стоянов. Той допълни, че сред дегустаторите отново ще има чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия, Пол Демюлнер от Франция, който е част от екипа на организацията „The Wine Mosaic“, специализирана в сектора на виното от Средиземноморието, и редакторът на най-престижното винено списание в Чехия „Вино и дегустация“ Михал Шетка. Председател на международното жури ще е д-р Димитър Гайдарски.

Възроденият преди 5 години Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света. Целта му е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и нейния дегустационен лист.“, посочи Станимир Стоянов и допълни: „По този начин се опитваме да имаме по-голяма обективност и да ползваме система, която е световно призната и по която работят голяма част от световните конкурси“.
Според Станимир Стоянов изборът на вино от български сорт ще е най-голямата адмирация за производителите. „Тази година ще се опитаме да обърнем повече внимание на местните сортове, тъй като смятаме, че те трябва да заемат заслужено място във винения бранш. Ще бъде отличено виното, получило най-висок дегустационен резултат и което е направено от местен сорт и доставя удоволствие“, посочи председателят на СЕБ.

Станимир Стоянов прогнозира, че на ВИНАРИЯ 2017 ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора.

Международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Межународен панаир Пловдив ще се проведат от 19 до 21 февруари 2017 г. в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Coravin- иновативна джаджа, Колекционирането на вино като инвестиция, VINOAR - Organic Aronia, Marselan 2015 - Rupel Winery, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Добра година за винопроизводителите, Колко и как да пием вино, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, VINOAR - Organic Aronia, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Вино и стил - еп.9, Айсвайн или "Ледено вино", Vinoar - Пийте за здраве !, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", 25 произведения от коркови тапи, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Винарска изба Марян, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Оригинални мебели от винени бутилки, 15 любопитни факта за виното, Американска рок легенда – фен на българското вино, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Как ние възприемаме виното?, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Бордо на опашка за наши бъчви, Кой пие най-много вино по света, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове