Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

Снимка

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина.
Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито по оценяване на най-добрите вина на ВИНАРИЯ. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите.

Освен това деветима от тях бяха и част от журито на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България, в Международен панаир Пловдив през 2016 г. „И това е още един фактор, който потвърждава високия авторитет на българските енолози, които са на световно ниво и са професионалистите, които ще определят безапелационно най-добрите напитки на Винария“, увери Станимир Стоянов. Той допълни, че сред дегустаторите отново ще има чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия, Пол Демюлнер от Франция, който е част от екипа на организацията „The Wine Mosaic“, специализирана в сектора на виното от Средиземноморието, и редакторът на най-престижното винено списание в Чехия „Вино и дегустация“ Михал Шетка. Председател на международното жури ще е д-р Димитър Гайдарски.

Възроденият преди 5 години Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света. Целта му е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и нейния дегустационен лист.“, посочи Станимир Стоянов и допълни: „По този начин се опитваме да имаме по-голяма обективност и да ползваме система, която е световно призната и по която работят голяма част от световните конкурси“.
Според Станимир Стоянов изборът на вино от български сорт ще е най-голямата адмирация за производителите. „Тази година ще се опитаме да обърнем повече внимание на местните сортове, тъй като смятаме, че те трябва да заемат заслужено място във винения бранш. Ще бъде отличено виното, получило най-висок дегустационен резултат и което е направено от местен сорт и доставя удоволствие“, посочи председателят на СЕБ.

Станимир Стоянов прогнозира, че на ВИНАРИЯ 2017 ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора.

Международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Межународен панаир Пловдив ще се проведат от 19 до 21 февруари 2017 г. в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

4 Season winter 2013 Villa Yustina, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Етикети за вино / Wine labels, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Вино и стил - еп.6, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, За трети път „Августиада” в Стара Загора, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, BIWC 2015 участници, Merlot 2013 - Dives Winery, Как да се ориентираме на винения пазар, Вила Юстина, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, 35 оригинални етикети за вино, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове