Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

Снимка

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина.
Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито по оценяване на най-добрите вина на ВИНАРИЯ. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите.

Освен това деветима от тях бяха и част от журито на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България, в Международен панаир Пловдив през 2016 г. „И това е още един фактор, който потвърждава високия авторитет на българските енолози, които са на световно ниво и са професионалистите, които ще определят безапелационно най-добрите напитки на Винария“, увери Станимир Стоянов. Той допълни, че сред дегустаторите отново ще има чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия, Пол Демюлнер от Франция, който е част от екипа на организацията „The Wine Mosaic“, специализирана в сектора на виното от Средиземноморието, и редакторът на най-престижното винено списание в Чехия „Вино и дегустация“ Михал Шетка. Председател на международното жури ще е д-р Димитър Гайдарски.

Възроденият преди 5 години Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света. Целта му е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и нейния дегустационен лист.“, посочи Станимир Стоянов и допълни: „По този начин се опитваме да имаме по-голяма обективност и да ползваме система, която е световно призната и по която работят голяма част от световните конкурси“.
Според Станимир Стоянов изборът на вино от български сорт ще е най-голямата адмирация за производителите. „Тази година ще се опитаме да обърнем повече внимание на местните сортове, тъй като смятаме, че те трябва да заемат заслужено място във винения бранш. Ще бъде отличено виното, получило най-висок дегустационен резултат и което е направено от местен сорт и доставя удоволствие“, посочи председателят на СЕБ.

Станимир Стоянов прогнозира, че на ВИНАРИЯ 2017 ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора.

Международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Межународен панаир Пловдив ще се проведат от 19 до 21 февруари 2017 г. в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Merul Selection Reserve 2010 - Rumelia, Виното като любовник, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Rose - 2016 Orbelia Winery, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Разпознавате ли хубавото вино, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Вино с марката Шалкенбош, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Как да се избавим от излишните килограми, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, За пръв път в България бе представен Маутай, китайската национална напитка, Rose 2016 - Terra Tangra, DiVino Топ 50 за 2015, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Обзор на Августиада 2015, Виното намалява шансовете за забременяване, Gulbanis Wine - Syrah 2011, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, White Cuvee Barel Fermented 2015 - Maryan Winery, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове