Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

Снимка

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина.
Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито по оценяване на най-добрите вина на ВИНАРИЯ. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите.

Освен това деветима от тях бяха и част от журито на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България, в Международен панаир Пловдив през 2016 г. „И това е още един фактор, който потвърждава високия авторитет на българските енолози, които са на световно ниво и са професионалистите, които ще определят безапелационно най-добрите напитки на Винария“, увери Станимир Стоянов. Той допълни, че сред дегустаторите отново ще има чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия, Пол Демюлнер от Франция, който е част от екипа на организацията „The Wine Mosaic“, специализирана в сектора на виното от Средиземноморието, и редакторът на най-престижното винено списание в Чехия „Вино и дегустация“ Михал Шетка. Председател на международното жури ще е д-р Димитър Гайдарски.

Възроденият преди 5 години Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света. Целта му е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и нейния дегустационен лист.“, посочи Станимир Стоянов и допълни: „По този начин се опитваме да имаме по-голяма обективност и да ползваме система, която е световно призната и по която работят голяма част от световните конкурси“.
Според Станимир Стоянов изборът на вино от български сорт ще е най-голямата адмирация за производителите. „Тази година ще се опитаме да обърнем повече внимание на местните сортове, тъй като смятаме, че те трябва да заемат заслужено място във винения бранш. Ще бъде отличено виното, получило най-висок дегустационен резултат и което е направено от местен сорт и доставя удоволствие“, посочи председателят на СЕБ.

Станимир Стоянов прогнозира, че на ВИНАРИЯ 2017 ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора.

Международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Межународен панаир Пловдив ще се проведат от 19 до 21 февруари 2017 г. в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Rose 2013 - Dives Winery, По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Да отслабнем с вино!, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Едно фино, моля!, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Кои са лозаро-винарските райони в България?, Four Friends Chardonnay 2013, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Telish- Chalet Merlot 2007, Розе Свети Илия 2009, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Какво е съдържанието на виното?, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, VINOAR - Organic Aronia, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Телиш/Кастра Рубра, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Технология за производство на бяло вино, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира"

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове