Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017

Снимка

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина.
Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито по оценяване на най-добрите вина на ВИНАРИЯ. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите.

Освен това деветима от тях бяха и част от журито на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България, в Международен панаир Пловдив през 2016 г. „И това е още един фактор, който потвърждава високия авторитет на българските енолози, които са на световно ниво и са професионалистите, които ще определят безапелационно най-добрите напитки на Винария“, увери Станимир Стоянов. Той допълни, че сред дегустаторите отново ще има чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия, Пол Демюлнер от Франция, който е част от екипа на организацията „The Wine Mosaic“, специализирана в сектора на виното от Средиземноморието, и редакторът на най-престижното винено списание в Чехия „Вино и дегустация“ Михал Шетка. Председател на международното жури ще е д-р Димитър Гайдарски.

Възроденият преди 5 години Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света. Целта му е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и нейния дегустационен лист.“, посочи Станимир Стоянов и допълни: „По този начин се опитваме да имаме по-голяма обективност и да ползваме система, която е световно призната и по която работят голяма част от световните конкурси“.
Според Станимир Стоянов изборът на вино от български сорт ще е най-голямата адмирация за производителите. „Тази година ще се опитаме да обърнем повече внимание на местните сортове, тъй като смятаме, че те трябва да заемат заслужено място във винения бранш. Ще бъде отличено виното, получило най-висок дегустационен резултат и което е направено от местен сорт и доставя удоволствие“, посочи председателят на СЕБ.

Станимир Стоянов прогнозира, че на ВИНАРИЯ 2017 ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора.

Международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Межународен панаир Пловдив ще се проведат от 19 до 21 февруари 2017 г. в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Какво ще опитате на WiFo, С какво вино е подходящо да готвим, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Divino magazine - брой 3, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Топ 10 на най – скъпите вина в света, Terra Tangra Cuvee 2006, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., WiFo е първият форум за вино и храна, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Каталог Августиада 2015, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, Divino magazine - брой 1, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, Винария 2016, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Каталог на българското вино 2013, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Продукти на Винарска изба Марян, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове