Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Божоле нуво - 2016

Божоле нуво - 2016

Снимка winebg.info

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» (на френски: «Новото божоле пристигна!»).

Производство

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света. Тази година датата е 17 ноември.

Снимка winebg.info

История

Началото на традицията за честване на новото "Божоле" е поставена през 1970 г., през 80-те години виното превзема Европа и Северна Америка, а през 90-те не му устоява и Азия. Първата дата за влизане в продажба на новото "Божоле" е била 15 декември, после е променена на 15 ноември, а от 1985 г. е узаконена това да е винаги на третия четвъртък от ноември.

С розово-виолетовия си оттенък, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Днес

Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си.

В България имаме наш фестивал на младото вино "ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО" Пловдив, който всяка година се провежда през месец ноември ! Тази година датите са 25, 26 и 27 ноември. На фестивала може да опитате много млади вина от Български изби които по нищо не отстъпват на прочутото Божоле !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Видеоурок: цветовете на виното, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Вила Юстина – отличие в бутилка, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Цените на виното по света, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Продукти Винарска изба Манастира, DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Кои са лозаро-винарските райони в България?, DiVino определи най-добрите вина за 2014, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, С дъх на рубин под Трихълмието, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Беса Валей, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Винарска изба Рупел, Vinoar - Пийте за здраве !, Шато Копса, Syrah 2014 - Villa Bassarea, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, Винарска изба Рупел, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Вино за вегетарианци…Хмм!?

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове