Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Божоле нуво - 2016

Божоле нуво - 2016

Снимка winebg.info

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» (на френски: «Новото божоле пристигна!»).

Производство

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света. Тази година датата е 17 ноември.

Снимка winebg.info

История

Началото на традицията за честване на новото "Божоле" е поставена през 1970 г., през 80-те години виното превзема Европа и Северна Америка, а през 90-те не му устоява и Азия. Първата дата за влизане в продажба на новото "Божоле" е била 15 декември, после е променена на 15 ноември, а от 1985 г. е узаконена това да е винаги на третия четвъртък от ноември.

С розово-виолетовия си оттенък, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Днес

Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си.

В България имаме наш фестивал на младото вино "ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО" Пловдив, който всяка година се провежда през месец ноември ! Тази година датите са 25, 26 и 27 ноември. На фестивала може да опитате много млади вина от Български изби които по нищо не отстъпват на прочутото Божоле !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Колекционирането на вино като инвестиция, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Ура за сира!, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Бордо на опашка за наши бъчви, Виното и България, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Вино и стил - еп.4, Вино и стил - еп.6, Акценти Винзавод Асеновград, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Най-скъпо продадените вина в света, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Как да си гледате на… вино?, Вино, секс и още нещо ..., Траминерите на България, Топ 10 винени барове в Париж !, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове