Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?

Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?

Снимка

Вместо да търсите извора на вечната младост и дълголетие, по-добре си запазете билет за Южна Италия. Там, на западния бряг, близо до Салерно, се намира градчето Ачароли – малък град с около 700 жители, по-голямата част от които пушат, не тичат за здраве и са с наднормено тегло. Въпреки това около 1/3 от тях са на възраст над 100 години, а цели 20% от тази група са над 110 години.

Тайната на тяхното дълголетие тепърва предстои да бъде разкрита – в мащабно изследване, ръководено съвместно от Университета в Калифорния и Университета в Рим. Това, което засега е ясно, са няколко типични кулинарни предпочитания и житейски навици на местните – те консумират големи количества аншоа и също толкова задължително в менюто им присъства розмаринът. Всъщност, почти всяко ястие съдържа една, ако не и двете от съставките.

Снимка

РОЗМАРИНЪТ съдържа фитохимикали и антиоксиданти, които подобряват функционирането на имунната система, циркулацията на кръвта и работата на храносмилателната система. В допълнение, той има противовъзпалителни качества и може да увеличи кръвопотока към главата и мозъка, подобрявайки по този начин способността за концентрация. АНШОАТА е ценен източник на протеин (41% от препоръчителната дневна доза в 100 г), витамини от група В (70% ниацин, 15% рибофлавин, 10% витамин В12, 7% витамин В6, 4% тиамин, 2% фолат) и минерали (52% селен, 18% желязо, 17% фосфор, 15% калций, 11% калий, цинк и мед, 10% магнезий).

В допълнение, всеки следобед може да видиш местните да релаксират и да се наслаждават на живота с чаша кафе или вино. Физическата активност е по-скоро по задължение – предвид отдалечеността на населеното място, местните се разхождат доста, но съвсем не може да се каже, че водят активен начин на живот. В следващите шест месеца изследователите ще събират кръвни проби, ще наблюдават отблизо начина на живот и храненето на местните и ще се опитат да открият тайната на живота. Или най-малкото, ще се отдадат на удоволствието от това да го живееш, а италианците със сигурност знаят как.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

В салона на виното за 15-и път, Още едно вино създадено от музиканти, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Оригинални мебели от винени бутилки, Особености на консумацията на алкохол по света, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Звукът на виното, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Виното помага и на бъбреците, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Експертите са типичен пример за винената мода., Винарски изби в България с възможност за дегустация, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, Дом на виното в София, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Канадец прави вино от домати, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Pagane Rose Syrah 2014 - Villa Lyubimets, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Alexandra Estate, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, За бъчвите и виното, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове