Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?

Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?

Снимка

Вместо да търсите извора на вечната младост и дълголетие, по-добре си запазете билет за Южна Италия. Там, на западния бряг, близо до Салерно, се намира градчето Ачароли – малък град с около 700 жители, по-голямата част от които пушат, не тичат за здраве и са с наднормено тегло. Въпреки това около 1/3 от тях са на възраст над 100 години, а цели 20% от тази група са над 110 години.

Тайната на тяхното дълголетие тепърва предстои да бъде разкрита – в мащабно изследване, ръководено съвместно от Университета в Калифорния и Университета в Рим. Това, което засега е ясно, са няколко типични кулинарни предпочитания и житейски навици на местните – те консумират големи количества аншоа и също толкова задължително в менюто им присъства розмаринът. Всъщност, почти всяко ястие съдържа една, ако не и двете от съставките.

Снимка

РОЗМАРИНЪТ съдържа фитохимикали и антиоксиданти, които подобряват функционирането на имунната система, циркулацията на кръвта и работата на храносмилателната система. В допълнение, той има противовъзпалителни качества и може да увеличи кръвопотока към главата и мозъка, подобрявайки по този начин способността за концентрация. АНШОАТА е ценен източник на протеин (41% от препоръчителната дневна доза в 100 г), витамини от група В (70% ниацин, 15% рибофлавин, 10% витамин В12, 7% витамин В6, 4% тиамин, 2% фолат) и минерали (52% селен, 18% желязо, 17% фосфор, 15% калций, 11% калий, цинк и мед, 10% магнезий).

В допълнение, всеки следобед може да видиш местните да релаксират и да се наслаждават на живота с чаша кафе или вино. Физическата активност е по-скоро по задължение – предвид отдалечеността на населеното място, местните се разхождат доста, но съвсем не може да се каже, че водят активен начин на живот. В следващите шест месеца изследователите ще събират кръвни проби, ще наблюдават отблизо начина на живот и храненето на местните и ще се опитат да открият тайната на живота. Или най-малкото, ще се отдадат на удоволствието от това да го живееш, а италианците със сигурност знаят как.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Дегустация: златното шардоне на България, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Българското вино – дар от тракийските богове, Какво вино за кое сирене е подходящо, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Rose - 2016 Orbelia Winery, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Debut Red 2014 - Via Verde, Тероар - еп.4, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, Новото лице на испанското вино, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Произходът има значение, В салона на виното за 15-и път, Marselan 2015 - Rupel Winery, Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Глювайн - вино срещу грип и простуда, Красотата на френското вино, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове