Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ

РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ

Снимка

Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят в Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път ще се проведе в България от 29 април до 1 май. Съревнованието на такъв брой вина от цял свят е прецедент в 23-годишната история на престижния международен конкурс, коментират организаторите.

Рекорден е и броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на Concours Mondial de Bruxelles 2016. През миналата година техният брой е бил 80, като 42 % от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.
Снимка
Снимка архив от 2014

В дегустационните комисии на престижния конкурс ще се включат 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти – български енолози. Събитието ще се обслужва от сомелиери от Университета по хранителни технологии, водени лично от заместник-ректора на УХТ – Пловдив проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

„България се представя на Concours Mondial de Bruxelles 2016 както с най-добрите си вина, така и с изключителни професионалисти, които са членове на международното жури“, коментират от Националната лозаро-винарска камара.
Конкурсът не помни такъв интерес от страна на участници и на членове на журито, които имат желание да посетят български винарски изби. Над 30 винопроизводители ще посрещнат представители на международната дегустационна комисия. Родните винарски изби ще бъдат посетени както по време на винения фест, така и в постконкурсни турове.

Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив и България ще посрещне енолози, сомелиери, винени журналисти и търговци на вино от 52 държави. 23-ото издание на най-престижния независим винен конкурс в света се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Престижният конкурс ще се състои по време на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Организаторите приемат този факт като знак България да възкръсне на световната винена карта, а българското винарство да възкреси имиджа си на световната сцена.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Направете си сангрия, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, СЕДМО ИЗДАНИЕ THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION & FESTIVAL (BIWC 2018), Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Four Friends Rose - 2013, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА “СОМЕЛИЕР НА ГОДИНАТА 2018", Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Основни правила за етикет и протокол на масата, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Вила Мелник, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Пино Гриджо - с много лица, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Най-популярните бели вина, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Как да се насладим на истинското вино, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Колекционерите на вино се насочват към портото, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Правят град на виното, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове