Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Кои са най-големите митове и истини за виното?

Кои са най-големите митове и истини за виното?

Знаете ли всичко за виното? Може, но не съвсем! Прочетете най-важните истини за лечебните му свойства!

Снимка winebg.info

Виното е пълноценен хранителен продукт
ВЯРНО
То съдържа вода и алкохол, понякога глюциди, минерали (калий, калций, магнезий, фосфор), олигоелементи (мед, цинк, манган), витамини (особено от група В), полифеноли – общо около 800 различни вещества! Въпреки че се смята за напитка, виното има характеристиките на храна, дори и да се вземе предвид само калорийната му стойност. Една чаша червено вино (125 мл) доставя 80 ккал, колкото един банан или голяма ябълка. Затова не е странно, че в някои диети вместо плод е включена чаша вино.

Ресвератролът е чудодеен антиоксидант
ВЯРНО и НЕВЯРНО
Червеното вино е богато на ресвератрол, който според много специалисти удължава живота и предпазва сърдечносъдовата система въпреки хранене с продукти, съдържащи много мазнина. С това се обяснява т.н. „френски парадокс”. Ново изследване, проведено от италиански учени, подлага на съмнение това твърдение. Резултатите сочат, че е възможно ресвератролът да благоприятства състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, но това е само вероятност и в никакъв случай нещо сигурно. Положителният ефект на виното се дължи по-скоро на комбинация от полифеноли. По-разумно е да престанем да търсим чудодейните качества на виното или шоколада и да ги поставим на точното им място, като ги консумираме умерено.

Бялото вино причинява главоболие
ВЯРНО и НЕВЯРНО
Зависи как е приготвено. Има бели вина, които причиняват не само главоболие, а също уринарни инфекции или тендинит. В някои бели вина като шампанското и в розето, има повишено количество сулфити (консервиращи вещества), които могат да станат причина за алергии или непоносимост, изразяваща се в главоболие. Този вид бяло вино променя pH на урината и благоприятства размножаването на бактерии, отговорни за цистита. Ако сте сред хората, които обичат бяло вино, пийте сухо бяло вино или опитайте натуралния му вариант без сулфити.

Бялото и червеното вино имат едни и същи полезни свойства
НЕВЯРНО
По време на производството на червено вино люспите и семките на гроздовите зърна участват в процеса – на тях се дължат цветът и съдържанието на танини в готовата напитка. Бялото вино се получава от ферментацията на гроздовия сок, от който са отстранени люспите и семките. Това е причината червеното вино да съдържа полифеноли, а бялото – не. Именно на тези вещества се дължи антиоксидантният ефект, който предпазва от сърдечносъдови заболявания. Червеното вино в малки количества има благотворен ефект върху здравето, какъвто бялото и розето нямат.

По-добре е виното да се пие по време на хранене
ВЯРНО
Смесването на виното с хранителни елементи гарантира по-добрата смилаемост. Освен това така се ограничава количеството изпит алкохол. Традиционната консумация на вино по време на хранене неслучайно е в културата на много народи.

От виното се пълнее
НЕВЯРНО
Виното доставя 7 ккал на грам алкохол. Ако се консумира умерено (1 чаша дневно), то не води до напълняване и калориите му се изгарят напълно от организма. Внимание! Калоричността на виното зависи от нивото на глюцидите в него. Ако чаша червено съдържа между 80 и 105 ккал, то чаша бяло ликьорено вино може да стигне до 225 ккал.

Максималната всекидневна доза е 2 чаши
ВЯРНО
Световната здравна организация определя до 2 чаши дневно за жените и до 3 за мъжете, за да може да се говори за консумация с нисък риск за здравето. Колкото по-далече се отива отвъд тази граница, толкова повече са опасностите за различни органи и системи в организма. Дори и да не се стига до зависимост, алкохолът благоприятства появата на различни видове рак, сърдечносъдови заболявания, нервни и психически болести.
Препоръчва се също по време на празненства да не се надхвърля количеството от 4 чаши алкохол и да се определя един ден в седмицата без капка алкохол – това е и начин да се прецени има или няма зависимост.

Източник: Здравен журнал

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Тера Тангра - Black Label, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Коркът остава във виното, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Дъб и вино – неповторима комбинация, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, GastronomiX 2016, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Едно фино, моля!, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Divino magazine - брой 3

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове