Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Тероар - еп.2, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Sensus 2009 Spiritus Sanctus, Видеоурок: цветовете на виното, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Защо точно шардоне?, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Как да се насладим на истинското вино, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Как да си направим сангрия, Да отслабнем с вино!, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Тероар - еп.2, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Вино, секс и още нещо ..., Топ 10 на джаджите за любители на вино, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Cabernet Franc 2013 - Spiritus Sanctus, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Защо виното се съхранява в бъчви?, Новите лица на ризлинг, Технология за производство на червено вино, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове