Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, Време за бъчви!, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Отновo е време за DiVino.Taste!, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Августиада 2016 награди, Four Friends Rose - 2013, Terra Tangra Cuvee 2006, Български тероари, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Продукти на Винарска изба Марян, 35 оригинални етикети за вино, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Какво вино за кое сирене е подходящо, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Syrah 2013 - Bratanov, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Фондю и вино, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Шато Копса

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове