Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Рекордно слаба реколта очакват в Европа, Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Продукти на Винарна Свищов, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Кой ще сади лозя с евросубсидии, GastronomiX 2016, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Pagane Rose Syrah 2014 - Villa Lyubimets, Тероар - еп.1, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Розе от България и от Прованс, Солта подобрява вкуса на виното, Три български червени вина за края на лятото, Глювайн - вино срещу грип и простуда, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Новите лица на ризлинг, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Винарска Изба Тера Тангра, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., 25 произведения от коркови тапи, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове