Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Виното като ритуал и религия, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Как да сготвим миди с вино, Зелено вино, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, VINOAR - Organic Aronia, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., Телиш/Кастра Рубра, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Пролетен базар на виното & Розе дегустация 2018, Български вкусотии обраха наградите в конкурса „Изборът на потребителя“, Дрождите влияят много върху аромата на виното, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, 4 признака, че сме алергични към вино, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Защо точно шардоне?, С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Виното намалява шансовете за забременяване, VVV Карта на винените маршрути в Мелнишкия регион, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Розе за всеки джоб, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Винарски изби в частни домове, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове