Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев

Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев

Снимка winebg.info

21 годишният студент по туристически мениджмънт Илиян Петракиев от Троян успя да спечели вота на журито и заслужено получи титлата „Сомелиер на годината“ 2016. На изискан гала коктелй снощи в столичния хотел „Маринела“ шест финалисти демонстрираха своите умения пред критично жури от сомелиери, представители на изби, винени специалисти, медии, както и много гости на вечерта.
Всеки от сомелиерите трябваше да отвори и представи по едно вино, определено чрез жребий, като по този начин демонстрира познанията си в професията и поведението си на специалист в ресторант. Заедно с това трябваше да отговаря и на въпросите на членовете на журито, които му задаваха в момента. Голямата сцена и микрофона явно се оказаха допълнително препятствие и сценичната треска взе своето. Въпреки това, младият троянчанин Илиян Петракиев не се притесни и умело, и с чар показа познания и умения в професията на сомелиера.На второ място журито постави Живко Енчев, който работи в столичния ресторант LA PASTARIA , а на трето място се нареди Йордан Адолфов, сомелиер в ресторанта на русенския Anna Palace Hotel.

Снимка winebg.info

Новост в конкурса е, че за да стигнат до финала обаче, всички допуснати до конкурса участници трябваше да преминат през тестове за проверка на знанията.
За първи път регистриралите се за участие в конкурса се представяха от името на ресторант, винарска изба или търговска фирма, в която работят и трябваше да преминат през 4-ри етапа за проверка на знанията и уменията в рамките на два месеца. Да стигнат до борба за големия приз бяха допуснати 20 участници, след сложен тест със 100 въпроса свързани с технологии, производство, сортове, познания за българските вина, сервиране, комбиниране с храни и т.н.
Друга новост в програмата на конкурса бе и класацията “Виното на годината” за най-актуалните вина и винени брандове, включени в портфолиото на винопроизводителите за 2016-та година, в която се надпреварваха 20 изби.
В тридневна открита дегустация претендентите за титлата “Сомелиер на годината“ 2016 презентираха тези вина от различните категории пред специално поканени гости – ресторантьори, хотелиери, търговци, почитатели, любители на виното и др. А именно тази публика определи най-атрактивните и най-добрите, като чрез вота си им осигури мястото на финала.„Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“, каза Коста Канариев – председател на журито, сомелиер, учредител и зам.-председател на Асоциация българско вино.

Снимка winebg.info

“България е невероятна държава. Бъдете по-уверени в себе си, говорете с усмивка, защото виното е емоция, а българските вина по нищо не отстъпват на тези от Италия, Франция, Испания или Новия свят. Винената култура в България днес е в пъти по-висока и хората заслужават да пият най-добрите вина “, емоционално се обърна Цветелина Николова, председател на журито от производители-винарски изби и управляващ директор Катаржина Естейт и Платинум Брандс към участниците.Освен това тя връчи и специалната награда на Катаржина Естейт на Илиян Петракиев, който ще има възможност да се запознае с тънкостите на занаята в тридневно посещение в избата.
Победителят в конкурса получи и още една специална парична награда от един от спонсорите на събитието - фирма "Бор-Чвор".

Специален приз за вино любител на годината получи музикантът Иван Лечев, който е известен с любовта си и познанията за виното. „Преди дни се върнах от Австралия и Нова Зенландия. Трябва да ви кажа, че българските вина по нищо не отстъпват на тези, които опитах там. Трябва да се гордеем с това, което имаме“, сподели той.

По време на откритите дегустации гостите избираха и гласуваха и за едно от вината във всяка една от категориите, което считат за най-достойно да бъдат обявено за „Вино на годината 2016“ на финала на конкурса.

Източник: tbmagazine.net
Автор: Ина Георгиева
снимки: авторът

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Как чашата помага на виното, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Riverside 2015 - Manastira Winery, Вино и стил - еп.5, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Four Friends Rose - 2013, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, “Дефиле на младото вино” 2017, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Фурор на био продуктите на „Вкусове от Италия 2018“, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, София се превръща отново в столица на българското вино!, Бордо на опашка за наши бъчви, Как да си гледате на… вино?, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Да поговорим за вино и храна, Вино и стил - еп.8, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Коркът остава във виното, 3 причини да охладите червените вина през лятото и след това....., Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове