Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев

Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев

Снимка winebg.info

21 годишният студент по туристически мениджмънт Илиян Петракиев от Троян успя да спечели вота на журито и заслужено получи титлата „Сомелиер на годината“ 2016. На изискан гала коктелй снощи в столичния хотел „Маринела“ шест финалисти демонстрираха своите умения пред критично жури от сомелиери, представители на изби, винени специалисти, медии, както и много гости на вечерта.
Всеки от сомелиерите трябваше да отвори и представи по едно вино, определено чрез жребий, като по този начин демонстрира познанията си в професията и поведението си на специалист в ресторант. Заедно с това трябваше да отговаря и на въпросите на членовете на журито, които му задаваха в момента. Голямата сцена и микрофона явно се оказаха допълнително препятствие и сценичната треска взе своето. Въпреки това, младият троянчанин Илиян Петракиев не се притесни и умело, и с чар показа познания и умения в професията на сомелиера.На второ място журито постави Живко Енчев, който работи в столичния ресторант LA PASTARIA , а на трето място се нареди Йордан Адолфов, сомелиер в ресторанта на русенския Anna Palace Hotel.

Снимка winebg.info

Новост в конкурса е, че за да стигнат до финала обаче, всички допуснати до конкурса участници трябваше да преминат през тестове за проверка на знанията.
За първи път регистриралите се за участие в конкурса се представяха от името на ресторант, винарска изба или търговска фирма, в която работят и трябваше да преминат през 4-ри етапа за проверка на знанията и уменията в рамките на два месеца. Да стигнат до борба за големия приз бяха допуснати 20 участници, след сложен тест със 100 въпроса свързани с технологии, производство, сортове, познания за българските вина, сервиране, комбиниране с храни и т.н.
Друга новост в програмата на конкурса бе и класацията “Виното на годината” за най-актуалните вина и винени брандове, включени в портфолиото на винопроизводителите за 2016-та година, в която се надпреварваха 20 изби.
В тридневна открита дегустация претендентите за титлата “Сомелиер на годината“ 2016 презентираха тези вина от различните категории пред специално поканени гости – ресторантьори, хотелиери, търговци, почитатели, любители на виното и др. А именно тази публика определи най-атрактивните и най-добрите, като чрез вота си им осигури мястото на финала.„Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“, каза Коста Канариев – председател на журито, сомелиер, учредител и зам.-председател на Асоциация българско вино.

Снимка winebg.info

“България е невероятна държава. Бъдете по-уверени в себе си, говорете с усмивка, защото виното е емоция, а българските вина по нищо не отстъпват на тези от Италия, Франция, Испания или Новия свят. Винената култура в България днес е в пъти по-висока и хората заслужават да пият най-добрите вина “, емоционално се обърна Цветелина Николова, председател на журито от производители-винарски изби и управляващ директор Катаржина Естейт и Платинум Брандс към участниците.Освен това тя връчи и специалната награда на Катаржина Естейт на Илиян Петракиев, който ще има възможност да се запознае с тънкостите на занаята в тридневно посещение в избата.
Победителят в конкурса получи и още една специална парична награда от един от спонсорите на събитието - фирма "Бор-Чвор".

Специален приз за вино любител на годината получи музикантът Иван Лечев, който е известен с любовта си и познанията за виното. „Преди дни се върнах от Австралия и Нова Зенландия. Трябва да ви кажа, че българските вина по нищо не отстъпват на тези, които опитах там. Трябва да се гордеем с това, което имаме“, сподели той.

По време на откритите дегустации гостите избираха и гласуваха и за едно от вината във всяка една от категориите, което считат за най-достойно да бъдат обявено за „Вино на годината 2016“ на финала на конкурса.

Източник: tbmagazine.net
Автор: Ина Георгиева
снимки: авторът

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Coravin- иновативна джаджа, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Telish- Chalet Merlot 2007, Alexandra Estate - Merlot 2013, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Ура за сира!, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, САЛОН НА ВИНОТО 2017, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Траминерите на България, Вила Юстина, Виното помага и на бъбреците, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Сира в бутилката, Вино и стил - еп.10, Три съвета за успешен винен тур!, Обстановката променя вкуса на виното, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове