Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

Снимка

Комерсиално култивираното грозде попада в две категории: предназначено за сурова консумация под формата на плод и такова за производство на вино. В днешната статия ще разгледаме как тези два вида грозде се различават помежду си с кратък обзор на това защо гроздето може да бъде и полезно.

Гроздето, предназначено за консумация като плод или т.нар. десертно грозде е толкова съблазнително, че често намира място в коша ни за пазаруване. Но с какво е по-различно от това, което се използва за производството на вино? Въпреки, че повечето европейски винени сортове принадлежат към същите видове като десертните Vitis vinifera, в много отношения те са доста различни.

Помолихме нашият винен експерт, майстор Сомелиерът Франк Крамър да ни обясни каква е разликата:

Всеки, който някога е имал възможност да опита от прясно събраното винено грозде ще открие, че това, което се използва за производството на нашите прекрасни вина не е толкова вкусно, както онова, което си купуваме като плод. Причината за това е, че селективното култивиране е довело до обособяването на два напълно различни сорта грозде: десертно и винено. При разработването на сортовете, предназначени за директна консумация под формата на плод, акцентът се поставя върху култивирането на по-едри плодове с по-ниска киселинност, а в идеалния случай и без семки за увеличаване на насладата. За разлика от десертното, гроздето предназначено за „пиене“, което се пресова, за да се произведе вино, е с по-малки по размер плодове и има по-дебела кожа (която придава аромат). Освен това, сортовете, които се използват при производството на вино, дори и когато са напълно узрели, имат по-висока киселинност, тъй като това е необходимо условие, за да се произведе добре балансирано вино при самото пресоване.

Гроздето: по-здравословно отколкото си мислите

Тъй като десертното грозде не е плод, който продължава да зрее след откъсването му, то реколтата от него трябва да бъде събрана, когато е напълно узряло. Излишно е да споменаваме, че вкусът е най-добър, когато е прясно, както и че съдържанието на витамини тогава е най-високо. В тази връзка, десертното грозде съдържа полезни елементи за човешкото тяло като витамин С, богато е и на глюкоза.

Глюкозата се абсорбира лесно от кръвообращението и така повишава енергията на тялото – ударна доза глюкоза е особено полезна в случаите, когато е необходимо физическа и умствена енергия, най-вече в стресови ситуации.

Затова, следващия път, когато имате нужда от енергийна хранителна инжекция, защо не си вземете шепа грозде, вместо шоколад?!

Снимка

Не само свежо удоволствие

Десертното грозде не е просто вкусен плод. То може да се използва и за фантастичен топинг за торти и сладкиши. Перфектно е за приготвяне и на конфитюр. А сушеното грозде, познато като стафиди, може да бъде използване в безкрайно разнообразие от варианти – идеално допълнение към мюсли, перфектна междинна закуска за повече енергия и изобщо страхотна добавка към най-различни печива и варива. Гроздето също е много подходящо за изцеждане на сок и за производство на масло от семената му, като може и да се изненадате да научите, че тези два продукта се произвеждат предимно от винени сортове лози, а не от десертни.

Снимка

Как да съхраним гроздето свежо за по-дълго

Ако ви остане грозде, след като сте решили да похапнете част от него като пресни плодове, поставете го в хладилник. Там то ще запази качеството и ще удължи срока си на годност. Гроздето може да се съхранява в продължение на до 12 дни в стандартен хладилник и до цели 29 дни в отделение BioFresh, с което разполагат много от хладилниците Либхер.

И макар десертните и винени сортове грозде да се различават помежду си, независимо от посоката, в която решите да му се наслаждавате – като едър и сочен плод или като чаша хубаво вино – няма да останете разочаровани.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Merlot 2014 - Gulbanis Wine, Над 47 000 посетители разгледаха мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Беса Валей, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Розе от България и от Прованс, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Мидалидаре Естейт, Бутилиране на вино в домашни условия, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., 10 интригуващи предания и легенди за виното, “Дефиле на младото вино” 2017, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Slow Food гостува на DiVino.Taste, 10 причини да станете любител на виното, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, ХХV МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО „ВИНАРИЯ”, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Топ 10 на най – скъпите вина в света, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, За седми път София ще е столица на Балканското вино, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Spancha Sangiovese & Merlot & Cabernet Sauvignion 2016 - Rupel Winery, Новото лице на испанското вино, Вино и стил - еп.6, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове