Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

Снимка

Комерсиално култивираното грозде попада в две категории: предназначено за сурова консумация под формата на плод и такова за производство на вино. В днешната статия ще разгледаме как тези два вида грозде се различават помежду си с кратък обзор на това защо гроздето може да бъде и полезно.

Гроздето, предназначено за консумация като плод или т.нар. десертно грозде е толкова съблазнително, че често намира място в коша ни за пазаруване. Но с какво е по-различно от това, което се използва за производството на вино? Въпреки, че повечето европейски винени сортове принадлежат към същите видове като десертните Vitis vinifera, в много отношения те са доста различни.

Помолихме нашият винен експерт, майстор Сомелиерът Франк Крамър да ни обясни каква е разликата:

Всеки, който някога е имал възможност да опита от прясно събраното винено грозде ще открие, че това, което се използва за производството на нашите прекрасни вина не е толкова вкусно, както онова, което си купуваме като плод. Причината за това е, че селективното култивиране е довело до обособяването на два напълно различни сорта грозде: десертно и винено. При разработването на сортовете, предназначени за директна консумация под формата на плод, акцентът се поставя върху култивирането на по-едри плодове с по-ниска киселинност, а в идеалния случай и без семки за увеличаване на насладата. За разлика от десертното, гроздето предназначено за „пиене“, което се пресова, за да се произведе вино, е с по-малки по размер плодове и има по-дебела кожа (която придава аромат). Освен това, сортовете, които се използват при производството на вино, дори и когато са напълно узрели, имат по-висока киселинност, тъй като това е необходимо условие, за да се произведе добре балансирано вино при самото пресоване.

Гроздето: по-здравословно отколкото си мислите

Тъй като десертното грозде не е плод, който продължава да зрее след откъсването му, то реколтата от него трябва да бъде събрана, когато е напълно узряло. Излишно е да споменаваме, че вкусът е най-добър, когато е прясно, както и че съдържанието на витамини тогава е най-високо. В тази връзка, десертното грозде съдържа полезни елементи за човешкото тяло като витамин С, богато е и на глюкоза.

Глюкозата се абсорбира лесно от кръвообращението и така повишава енергията на тялото – ударна доза глюкоза е особено полезна в случаите, когато е необходимо физическа и умствена енергия, най-вече в стресови ситуации.

Затова, следващия път, когато имате нужда от енергийна хранителна инжекция, защо не си вземете шепа грозде, вместо шоколад?!

Снимка

Не само свежо удоволствие

Десертното грозде не е просто вкусен плод. То може да се използва и за фантастичен топинг за торти и сладкиши. Перфектно е за приготвяне и на конфитюр. А сушеното грозде, познато като стафиди, може да бъде използване в безкрайно разнообразие от варианти – идеално допълнение към мюсли, перфектна междинна закуска за повече енергия и изобщо страхотна добавка към най-различни печива и варива. Гроздето също е много подходящо за изцеждане на сок и за производство на масло от семената му, като може и да се изненадате да научите, че тези два продукта се произвеждат предимно от винени сортове лози, а не от десертни.

Снимка

Как да съхраним гроздето свежо за по-дълго

Ако ви остане грозде, след като сте решили да похапнете част от него като пресни плодове, поставете го в хладилник. Там то ще запази качеството и ще удължи срока си на годност. Гроздето може да се съхранява в продължение на до 12 дни в стандартен хладилник и до цели 29 дни в отделение BioFresh, с което разполагат много от хладилниците Либхер.

И макар десертните и винени сортове грозде да се различават помежду си, независимо от посоката, в която решите да му се наслаждавате – като едър и сочен плод или като чаша хубаво вино – няма да останете разочаровани.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Syrah 2014 - Villa Bassarea, Бутилиране на вино в домашни условия, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Австрия в бяло, Продукти Винарска изба Манастира, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Rubin 2013 - Santa Maria, Как да си гледате на… вино?, Вино - цени и рекорди, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Вълшебното вино Малбек, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Тероар - еп.3, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Ура за сира!, Divino magazine - брой 3, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Правят град на виното, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, BIWC 2015 участници, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, GastronomiX 2016, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Divino magazine - брой 6, България може да бъде известна не само с ракия и вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове