Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

Снимка

Комерсиално култивираното грозде попада в две категории: предназначено за сурова консумация под формата на плод и такова за производство на вино. В днешната статия ще разгледаме как тези два вида грозде се различават помежду си с кратък обзор на това защо гроздето може да бъде и полезно.

Гроздето, предназначено за консумация като плод или т.нар. десертно грозде е толкова съблазнително, че често намира място в коша ни за пазаруване. Но с какво е по-различно от това, което се използва за производството на вино? Въпреки, че повечето европейски винени сортове принадлежат към същите видове като десертните Vitis vinifera, в много отношения те са доста различни.

Помолихме нашият винен експерт, майстор Сомелиерът Франк Крамър да ни обясни каква е разликата:

Всеки, който някога е имал възможност да опита от прясно събраното винено грозде ще открие, че това, което се използва за производството на нашите прекрасни вина не е толкова вкусно, както онова, което си купуваме като плод. Причината за това е, че селективното култивиране е довело до обособяването на два напълно различни сорта грозде: десертно и винено. При разработването на сортовете, предназначени за директна консумация под формата на плод, акцентът се поставя върху култивирането на по-едри плодове с по-ниска киселинност, а в идеалния случай и без семки за увеличаване на насладата. За разлика от десертното, гроздето предназначено за „пиене“, което се пресова, за да се произведе вино, е с по-малки по размер плодове и има по-дебела кожа (която придава аромат). Освен това, сортовете, които се използват при производството на вино, дори и когато са напълно узрели, имат по-висока киселинност, тъй като това е необходимо условие, за да се произведе добре балансирано вино при самото пресоване.

Гроздето: по-здравословно отколкото си мислите

Тъй като десертното грозде не е плод, който продължава да зрее след откъсването му, то реколтата от него трябва да бъде събрана, когато е напълно узряло. Излишно е да споменаваме, че вкусът е най-добър, когато е прясно, както и че съдържанието на витамини тогава е най-високо. В тази връзка, десертното грозде съдържа полезни елементи за човешкото тяло като витамин С, богато е и на глюкоза.

Глюкозата се абсорбира лесно от кръвообращението и така повишава енергията на тялото – ударна доза глюкоза е особено полезна в случаите, когато е необходимо физическа и умствена енергия, най-вече в стресови ситуации.

Затова, следващия път, когато имате нужда от енергийна хранителна инжекция, защо не си вземете шепа грозде, вместо шоколад?!

Снимка

Не само свежо удоволствие

Десертното грозде не е просто вкусен плод. То може да се използва и за фантастичен топинг за торти и сладкиши. Перфектно е за приготвяне и на конфитюр. А сушеното грозде, познато като стафиди, може да бъде използване в безкрайно разнообразие от варианти – идеално допълнение към мюсли, перфектна междинна закуска за повече енергия и изобщо страхотна добавка към най-различни печива и варива. Гроздето също е много подходящо за изцеждане на сок и за производство на масло от семената му, като може и да се изненадате да научите, че тези два продукта се произвеждат предимно от винени сортове лози, а не от десертни.

Снимка

Как да съхраним гроздето свежо за по-дълго

Ако ви остане грозде, след като сте решили да похапнете част от него като пресни плодове, поставете го в хладилник. Там то ще запази качеството и ще удължи срока си на годност. Гроздето може да се съхранява в продължение на до 12 дни в стандартен хладилник и до цели 29 дни в отделение BioFresh, с което разполагат много от хладилниците Либхер.

И макар десертните и винени сортове грозде да се различават помежду си, независимо от посоката, в която решите да му се наслаждавате – като едър и сочен плод или като чаша хубаво вино – няма да останете разочаровани.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Българското вино – дар от тракийските богове, Как да съчетаваме пица и вино, Orange wine 2015 - Villa Melnik, New Bloom Winery - Rose 2016, Chardonnay Gorchivka 2013, Spancha Sangiovese & Merlot & Cabernet Sauvignion 2016 - Rupel Winery, Шато Копса, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, България не си пада особено по виното, показва изследване, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Защо французите получават рядко инфаркт?, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, С какво вино е подходящо да готвим, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Как да съхраняваме виното, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Вино и стил - еп.9, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Всички френски вина съдържат пестициди, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Виното и България

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове