Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

Снимка
Един от основните начини да анализираме и говорим за едно вино е като обсъдим външния му вид, тегло и плътност. И докато обноските на един изтъкнат джентълмен или една прекрасна дама не позволяват да се коментира на всеослушание нечие “тяло” или визия, обсъждането на виното по този начин не е знак за лошо възпитание, а основен метод за анализ на вкуса, който ни оставя в устата, след като отпием.

Когато говорим за тялото на виното и неговия външен вид, не става въпрос за неговите “форми”, става въпрос за анализ на начина, по който усещаме виното в устата си.

Външният вид и плътност на виното може да се разглежда в 3 основни категории: леко, средно леко и тежко. За да си представите тази разлика още по-добре, може да направите аналогия с обезмасленото, пълномасленото мляко и сметаната, чиито различна плътност усещате при тяхната консумация.

Макар да има много фактори, които придават различни специфики на „тялото“ и външния вид на виното, алкохолът е основния фактор. Един от старите трикове да определите в каква категория влиза виното е като изпитате ефекта от съдържанието му на алкохол върху тялото си. Ние разбира се не ви препоръчваме този метод.

По любопитното тук е защо алкохолът има основен принос при формиране на външния вид и тегло на едно вино. Причината е, че той му придава специфичен вискозитет, който е отговорен за това дали ще го усетим като тежко или леко, когато отпием глътка вино.

Снимка

Вискозитетът е термин, който всички ние сме изучавали в гимназията.

Това свойство, което се използва, за да се определи как една течност реагира на различни влияния/съпротивления, известна още като гъстота, при различните течности (например, водата е с по-малък вискозитет от меда, защото е по-лека и се движи по-лесно).

Алкохолът придава специфичния за всеки вид вино вискозитет, отговорен за това колко леко или тежко ще усетим виното в устата си.

Ако виното съдържа повече алкохол, вискозитетът (гъстотата) му се повишава – става по-тежко (в буквален и преносен смисъл) и така усещането в устата ни става по-плътно. Ето защо наричаме силно вискозитетното вино тежко, а това с нисък вискозитет – леко.

Ето и някои основни правила:

<> Вино със съдържание на алкохол от 12.5% (процентът винаги трябва да е изписан на етикета на бутилката) можем да кажем, че е леко. Това обикновено са белите вина, които са и по-освежаващи. Добър пример са Riesling, италианското Prosecco и Vinho Verde.

<> Вино със съдържание на алкохол между 12.5% и 13.5% се смятат за средно плътни и тежки. Добри примери за такива са розето, френското Burgundy, Pinot Grigio и Совиньон Блан.

<> Вино с над 13.5% алкохол се приемат за тежки. Примери за вина, които обикновено съдържат по-висок процент алкохол са Zinfandel, Syrah/Shiraz, Каберне, Мерло и Малбек. Докато повечето с над 13.5% алкохол обикновено са червени, Шардонето е чудесен пример за бяло вино, което често се приема за тежко и плътно.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Най-скъпо продадените вина в света, Най-скъпите видове шампанско в света, Подземна спираловидна домашна изба, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Виното и звездите, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Как старее виното, Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа, Най-скъпите видове шампанско в света, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Как да се ориентираме на винения пазар, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, WiFo – да поговорим за вино и храна, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Вила Юстина – отличие в бутилка, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда, Канадец прави вино от домати, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Odrysia Gris 2015 - Arcadia Vineyards, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове