Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

Снимка
Един от основните начини да анализираме и говорим за едно вино е като обсъдим външния му вид, тегло и плътност. И докато обноските на един изтъкнат джентълмен или една прекрасна дама не позволяват да се коментира на всеослушание нечие “тяло” или визия, обсъждането на виното по този начин не е знак за лошо възпитание, а основен метод за анализ на вкуса, който ни оставя в устата, след като отпием.

Когато говорим за тялото на виното и неговия външен вид, не става въпрос за неговите “форми”, става въпрос за анализ на начина, по който усещаме виното в устата си.

Външният вид и плътност на виното може да се разглежда в 3 основни категории: леко, средно леко и тежко. За да си представите тази разлика още по-добре, може да направите аналогия с обезмасленото, пълномасленото мляко и сметаната, чиито различна плътност усещате при тяхната консумация.

Макар да има много фактори, които придават различни специфики на „тялото“ и външния вид на виното, алкохолът е основния фактор. Един от старите трикове да определите в каква категория влиза виното е като изпитате ефекта от съдържанието му на алкохол върху тялото си. Ние разбира се не ви препоръчваме този метод.

По любопитното тук е защо алкохолът има основен принос при формиране на външния вид и тегло на едно вино. Причината е, че той му придава специфичен вискозитет, който е отговорен за това дали ще го усетим като тежко или леко, когато отпием глътка вино.

Снимка

Вискозитетът е термин, който всички ние сме изучавали в гимназията.

Това свойство, което се използва, за да се определи как една течност реагира на различни влияния/съпротивления, известна още като гъстота, при различните течности (например, водата е с по-малък вискозитет от меда, защото е по-лека и се движи по-лесно).

Алкохолът придава специфичния за всеки вид вино вискозитет, отговорен за това колко леко или тежко ще усетим виното в устата си.

Ако виното съдържа повече алкохол, вискозитетът (гъстотата) му се повишава – става по-тежко (в буквален и преносен смисъл) и така усещането в устата ни става по-плътно. Ето защо наричаме силно вискозитетното вино тежко, а това с нисък вискозитет – леко.

Ето и някои основни правила:

<> Вино със съдържание на алкохол от 12.5% (процентът винаги трябва да е изписан на етикета на бутилката) можем да кажем, че е леко. Това обикновено са белите вина, които са и по-освежаващи. Добър пример са Riesling, италианското Prosecco и Vinho Verde.

<> Вино със съдържание на алкохол между 12.5% и 13.5% се смятат за средно плътни и тежки. Добри примери за такива са розето, френското Burgundy, Pinot Grigio и Совиньон Блан.

<> Вино с над 13.5% алкохол се приемат за тежки. Примери за вина, които обикновено съдържат по-висок процент алкохол са Zinfandel, Syrah/Shiraz, Каберне, Мерло и Малбек. Докато повечето с над 13.5% алкохол обикновено са червени, Шардонето е чудесен пример за бяло вино, което често се приема за тежко и плътно.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Вила Юстина – отличие в бутилка, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Бутилиране на вино в домашни условия, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Речник на дегустационните термини, Вино и стил - еп.4, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Белите блендове на България - игра на въображението, Дрождите влияят много върху аромата на виното, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Divino magazine - брой 5, Традиционните храни и гурме деликатеси на Международната изложба „Фудтех 2018“, Изследвайте планетата на виното с DISCOVER.VINO WORLD 2018, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Розе Свети Илия 2009, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, DiVino Топ 50 за 2015, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Midalidare ROCK in the wine valley, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове