Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

Снимка
Един от основните начини да анализираме и говорим за едно вино е като обсъдим външния му вид, тегло и плътност. И докато обноските на един изтъкнат джентълмен или една прекрасна дама не позволяват да се коментира на всеослушание нечие “тяло” или визия, обсъждането на виното по този начин не е знак за лошо възпитание, а основен метод за анализ на вкуса, който ни оставя в устата, след като отпием.

Когато говорим за тялото на виното и неговия външен вид, не става въпрос за неговите “форми”, става въпрос за анализ на начина, по който усещаме виното в устата си.

Външният вид и плътност на виното може да се разглежда в 3 основни категории: леко, средно леко и тежко. За да си представите тази разлика още по-добре, може да направите аналогия с обезмасленото, пълномасленото мляко и сметаната, чиито различна плътност усещате при тяхната консумация.

Макар да има много фактори, които придават различни специфики на „тялото“ и външния вид на виното, алкохолът е основния фактор. Един от старите трикове да определите в каква категория влиза виното е като изпитате ефекта от съдържанието му на алкохол върху тялото си. Ние разбира се не ви препоръчваме този метод.

По любопитното тук е защо алкохолът има основен принос при формиране на външния вид и тегло на едно вино. Причината е, че той му придава специфичен вискозитет, който е отговорен за това дали ще го усетим като тежко или леко, когато отпием глътка вино.

Снимка

Вискозитетът е термин, който всички ние сме изучавали в гимназията.

Това свойство, което се използва, за да се определи как една течност реагира на различни влияния/съпротивления, известна още като гъстота, при различните течности (например, водата е с по-малък вискозитет от меда, защото е по-лека и се движи по-лесно).

Алкохолът придава специфичния за всеки вид вино вискозитет, отговорен за това колко леко или тежко ще усетим виното в устата си.

Ако виното съдържа повече алкохол, вискозитетът (гъстотата) му се повишава – става по-тежко (в буквален и преносен смисъл) и така усещането в устата ни става по-плътно. Ето защо наричаме силно вискозитетното вино тежко, а това с нисък вискозитет – леко.

Ето и някои основни правила:

<> Вино със съдържание на алкохол от 12.5% (процентът винаги трябва да е изписан на етикета на бутилката) можем да кажем, че е леко. Това обикновено са белите вина, които са и по-освежаващи. Добър пример са Riesling, италианското Prosecco и Vinho Verde.

<> Вино със съдържание на алкохол между 12.5% и 13.5% се смятат за средно плътни и тежки. Добри примери за такива са розето, френското Burgundy, Pinot Grigio и Совиньон Блан.

<> Вино с над 13.5% алкохол се приемат за тежки. Примери за вина, които обикновено съдържат по-висок процент алкохол са Zinfandel, Syrah/Shiraz, Каберне, Мерло и Малбек. Докато повечето с над 13.5% алкохол обикновено са червени, Шардонето е чудесен пример за бяло вино, което често се приема за тежко и плътно.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Angel's share Syrah 2016 - Midalidare Estate, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Как да разберем “Натуралните вина”, Тероар - еп.5, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Кино и вино на "София филм фест", Винзавод Асеновград, Защо французите получават рядко инфаркт?, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Как да си гледате на… вино?, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Музеят на виното, Българските местни сортове, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Creative wine arts - част 1, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот...

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове