Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко

Снимка
Един от основните начини да анализираме и говорим за едно вино е като обсъдим външния му вид, тегло и плътност. И докато обноските на един изтъкнат джентълмен или една прекрасна дама не позволяват да се коментира на всеослушание нечие “тяло” или визия, обсъждането на виното по този начин не е знак за лошо възпитание, а основен метод за анализ на вкуса, който ни оставя в устата, след като отпием.

Когато говорим за тялото на виното и неговия външен вид, не става въпрос за неговите “форми”, става въпрос за анализ на начина, по който усещаме виното в устата си.

Външният вид и плътност на виното може да се разглежда в 3 основни категории: леко, средно леко и тежко. За да си представите тази разлика още по-добре, може да направите аналогия с обезмасленото, пълномасленото мляко и сметаната, чиито различна плътност усещате при тяхната консумация.

Макар да има много фактори, които придават различни специфики на „тялото“ и външния вид на виното, алкохолът е основния фактор. Един от старите трикове да определите в каква категория влиза виното е като изпитате ефекта от съдържанието му на алкохол върху тялото си. Ние разбира се не ви препоръчваме този метод.

По любопитното тук е защо алкохолът има основен принос при формиране на външния вид и тегло на едно вино. Причината е, че той му придава специфичен вискозитет, който е отговорен за това дали ще го усетим като тежко или леко, когато отпием глътка вино.

Снимка

Вискозитетът е термин, който всички ние сме изучавали в гимназията.

Това свойство, което се използва, за да се определи как една течност реагира на различни влияния/съпротивления, известна още като гъстота, при различните течности (например, водата е с по-малък вискозитет от меда, защото е по-лека и се движи по-лесно).

Алкохолът придава специфичния за всеки вид вино вискозитет, отговорен за това колко леко или тежко ще усетим виното в устата си.

Ако виното съдържа повече алкохол, вискозитетът (гъстотата) му се повишава – става по-тежко (в буквален и преносен смисъл) и така усещането в устата ни става по-плътно. Ето защо наричаме силно вискозитетното вино тежко, а това с нисък вискозитет – леко.

Ето и някои основни правила:

<> Вино със съдържание на алкохол от 12.5% (процентът винаги трябва да е изписан на етикета на бутилката) можем да кажем, че е леко. Това обикновено са белите вина, които са и по-освежаващи. Добър пример са Riesling, италианското Prosecco и Vinho Verde.

<> Вино със съдържание на алкохол между 12.5% и 13.5% се смятат за средно плътни и тежки. Добри примери за такива са розето, френското Burgundy, Pinot Grigio и Совиньон Блан.

<> Вино с над 13.5% алкохол се приемат за тежки. Примери за вина, които обикновено съдържат по-висок процент алкохол са Zinfandel, Syrah/Shiraz, Каберне, Мерло и Малбек. Докато повечето с над 13.5% алкохол обикновено са червени, Шардонето е чудесен пример за бяло вино, което често се приема за тежко и плътно.

Автор Христо Стоянов
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Divino magazine - брой 5, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Каталог на българското вино 2013, Хайде на училище…по бира!, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Вино и стил - еп.1, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Какво не знаем за червените вина, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Divino magazine - брой 5, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, С дъх на рубин под Трихълмието, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Продукти на VIA VERDE, Каталог Августиада 2015, Видеоурок: цветовете на виното, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Три български червени вина за края на лятото, Вино и красота на Августиада 2016, Вино и стил - еп.3, Ethno Chardonnay 2010, Красотата на френското вино, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове