Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Разрешено ли е виното по време на пости ?

Разрешено ли е виното по време на пости ?

Снимка

Постите са период на въздържание не само от определени храни, но и от нечисти помисли и действия. Те са начин за духовна концентрация и пречистване, както на тялото, така и на духа.
Смисълът на постите е различен за всеки човек. Въпрос на личен избор е и как точно да се прекарат тези няколко седмици - без риск за здравето, пред вкусни ястия от зеленчуци или аскетично и дори опасно.

В православната религиозна традиция има няколко периода на пости, като двата най-големи поста са в периодите преди Коледа и преди Великден (Коледни пости и Великденски пости).

Мнозина се интересуват какво е позволено да се консумира по време на пости, както и дали е разрешена употребата на алкохол в този период. Трябва да отбележим, че дори и по време на великите пости консумацията на вино е позволена, но тя трябва да бъде в малки количества.

В църковният типик пише, че може да се употребява по чаша червено вино във всички дни с изключение на сряда и петък. Отдава се предпочитание на червеното вино, защото то символизира Христовата кръв.

Архиерейският наместник отец Константин Георгиев за постите

- Разрешен ли е алкохолът по време на пости?

- Алкохолът е питие, което е присъщо на човека. Църквата е забранила концентрираните алкохоли и бирата. По време на пости се позволява вино. Както знаем, то е нашата духовна храна, която символизира кръвта Господня. Затова често пъти на нашите християнски вечери – т. нар. агапии, се позволява и консумацията на вино. Така че, виното е разрешено по време на постите, а всички останали питиета са забранени.


Не бива да се злоупотребява с алкохол по време на пости, защото когато човек се напие, вече не може да се контролира и лесно изпада в грях.

Така, че даже и да постите, можете да се наслаждавате на божествената напитка !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Вино и стил - еп.5, Как да разчетеш етикета на шампанското, Уникална винарска изба, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, И замириса на..., НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Вила Мелник, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Топ 10 винени барове в Париж !, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Класически картини пресъздадени с вино, Виното не вреди на бременността, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Световните винени сортове, Защо французите получават рядко инфаркт?, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Rubin 2013 - Santa Maria, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“, Защо да изберем българското вино ?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове