Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016

Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016

Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие „Златен ритон“ тази година. При изключително оспорвана надпревара премина конкурсът в категорията „Сортови и купажни вина от стари реколти”, където бяха представени вина с изключително високо качество. 17 получиха оценки над 90 и си оспорваха приза „Златен Ритон” на финалите, което е прецедент в историята на конкурса. Златен ритон в тази категория за „Каберне Совиньон Еленово“ получи „Едоардо Миролио“. За най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique“ на „Санта Мариа Уайн Груп“ ООД, за която това е първи „Златен ритон“.

Снимка
Наградата получават технолога на ВИ "Едоардо Миролио" Десислава Байчева и управителя Алберто Роса.
Снимка
"Златен ритон" за първи път получават собствениците на "Санта Мария" Стойка Дамянова и Мария Христева.
Снимка
"Златна фиала" поличи изп.директор на "Винпром Пещера" АД Пламен Байков.

В категория „Бели вина от нова реколта“ с винен „Оскар“ бе отличено „Rigit Elm Chardonnay“ на „Винарски съюз“ АД. „Златен ритон“ бе присъден на „La Poesie Rose“ на винарска изба „Синтика“, а в категория „Червени вина от нова реколта“ престижният приз бе връчен на „Мерло 2015“ на „Вила Ямбол“ ЕАД.

Според Правилника на Конкурса награди получават до 30% от вината. „За да отдадем дължимото обаче на всички вина, които бяха оценени за златен медал, независимо дали за получили медали, или не, те се представят в Зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс“, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

За 20-та поредна година на бала на винарската общност в България „Нощта на Златния ритон“ се връчиха най-престижните отличия за вина на Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организирани от Националната лозаро-винарска камара - „Златен ритон“. Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки по идея на тогавашния председател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Идеята се осъществява с изключителното съдействие на тогавашния изпълнителен директор на Международен панаир – Пловдив.

Тази година престижният приз „Златен ритон“ е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камара обяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Кирилова Попова спечели конкурса.
Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия“ на „Винпром Пещера“ АД.
По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината“. Конкурсът се организира съвместно с Камарата на архитектите в България и е част от съпътстващата програма на Международното изложение за лозарство и винарство „Винария”. Престижното отличие „Изба на годината 2016“ бе присъдено на „Меди Валей“, която се намира в живописна местност до с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.
Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт“, разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар“ - Поморие.

Носители на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ 2016 са:

2015 ВИНАРСКИ СЪЮЗ АД Rigit Elm Chardonnay Шардоне
2015 SINTICA WINERY (КОС - САНДАНСКИ ООД) La Poesie Rose Купаж
2015 ВИЛА ЯМБОЛ ЕАД Вила Ямбол Мерло,Тракийска низина Мерло
2013 Санта Мария Уайн Груп ООД Santa Maria Chardonnay Barrique Шардоне
2011 Едоардо Миролио ЕООД Каберне Совиньон Еленово Каберне Совиньон

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Бутилките от вино в двора и градината, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Chardonnay Gorchivka 2013, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Микро дегустация на мега Пиемонте, Компоненти на дегустацията II: Носът, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Кои са лозаро-винарските райони в България?, Продукти на Вила Мелник: „Villa Melnik”, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, За сиренето и виното, Футуристичен винен бутик, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Винен уикенд 2013, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Енолог на годината 2015, 3 стила шардоне и как да ги откриете, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Речник на дегустационните термини, Vestibule Wine Ambassador, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Защо чашата има значение, Тероар - еп.1, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015"

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове