Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия

Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия

Снимка
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заедно с Радослав Радев, председател на НЛВК, Георги Гергов, Красимир Коев, изп. директор на ИАЛВ

Интересът към българските вина се увеличава, коментират изложители

50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба „Винария“. Пресъздавайки стила на възрожденските къщи, Градът на виното за втора година посреща посетителите със зони за дегустации, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите. В 11-та палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 12 поредна година в рамките на престижната изложба. Специално място заемат и щандовете на Асоциацията на месопреработвателите в България, където водещи компании представят вкусни филета и колбаси с традиционен вкус.

Снимка
Щанд на Винария 2016

“Започва второто издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, храни и напитки. Над 670 фирми от 29 държави, обединени в амбицията да представят здравословни и качествени продукти, съчетавайки съвременни технологии и модерни стандарти, се срещат в Международен панаир – Пловдив до 28 февруари”, каза във встъпителното си слово председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той посочи, че „Винария“ е затвърдила своята слава като престижна сцена на вина и спиртни напитки, съчетавайки своя имидж с изложението за храни „Фудтех“ и със зоната „Вкусове от Италия“.

„Намерихме най-добрия начин за представяне на българските вина в Града на виното, който се провежда в по-широк формат. Този международен форум за храни, напитки и земеделска продукция е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. Изключително добри вина са представени и на конкурса, съпътстващ „Винария“. Голяма част от напитките събраха точки за златни медали, но според регламента не повече от 30 % от представените проби могат да бъдат отличени с високото отличие. Това затрудни международното жури, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че тази година в конкурса на „Винария“ 30 на сто от пробите са от чуждестранни компании.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната подобряват качеството на виното, което произвеждат. „Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през 2015 година“, подчерта инж. Красимир Коев.
Сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти“ прави всичко възможно да наложи традиционните защитени месни продукти не само на българския пазар, но и в чужбина, заяви на форума неговият председател Димитър Маджаров. Той посочи, че в сектора се въвеждат съвременни технологии и оборудване, които подобряват качеството на продуктите, за да бъдат наложени на световните пазари.

„Има ръст в почти всички отрасли на земеделието през миналата година“, каза при откриването на мегафорума в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя пожела на българските производители възстановяване на продукцията им на старите пазари и откриване на нови.

Истинска зона за вкусови изкушения е домашната кухня и традиционните специалитети, приготвени специално за посетителите на „Винария“ от шеф-готвачите на елитни ресторанти „Проя“. Като неразделна част от изложението е експозицията в 10 палата, където се демонстрират технологии, машини, съоръжения и материали за лозарството, винарството и хранително-вкусовата промишленост.

Тази вечер ще станат ясни победителите в престижния международен конкурс за вина и спиртни напитки. По време на официалната церемония „Нощта на ритоните“ авторитетното жури от дегустатори от 7 държави ще обяви носителите на най-високата награда „Златен ритон“. 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова участват в надпреварата. Дебютантите са от Молдова и Турция. За втори път на „Винария 2016“ ще бъде обявена изба на годината.

За втори път в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, които обединяват агро бизнеса и хранително-вкусовата индустрия: „Агра“, „Винария“, „Фудтех“, „БиоАгра“, „Апи - България“, „Хорека - Пловдив“ и „Вкусове от Италия“. Те продължават до 28 февруари в Международен панаир – Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Всичко, което трябва да знаете за розето, Въпрос с повишена трудност !, Обзор на Августиада 2015, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Вино и стил - еп.8, Китайски винен тигър, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Приключения по пътя на божолето, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Как да си гледате на… вино?, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Какво е Малолактичната ферментация ?, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Винарна Свищов, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Виното и звездите, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Колко и как да пием вино, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Айсвайн или "Ледено вино"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове