Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия

Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия

Снимка
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заедно с Радослав Радев, председател на НЛВК, Георги Гергов, Красимир Коев, изп. директор на ИАЛВ

Интересът към българските вина се увеличава, коментират изложители

50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба „Винария“. Пресъздавайки стила на възрожденските къщи, Градът на виното за втора година посреща посетителите със зони за дегустации, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите. В 11-та палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 12 поредна година в рамките на престижната изложба. Специално място заемат и щандовете на Асоциацията на месопреработвателите в България, където водещи компании представят вкусни филета и колбаси с традиционен вкус.

Снимка
Щанд на Винария 2016

“Започва второто издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, храни и напитки. Над 670 фирми от 29 държави, обединени в амбицията да представят здравословни и качествени продукти, съчетавайки съвременни технологии и модерни стандарти, се срещат в Международен панаир – Пловдив до 28 февруари”, каза във встъпителното си слово председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той посочи, че „Винария“ е затвърдила своята слава като престижна сцена на вина и спиртни напитки, съчетавайки своя имидж с изложението за храни „Фудтех“ и със зоната „Вкусове от Италия“.

„Намерихме най-добрия начин за представяне на българските вина в Града на виното, който се провежда в по-широк формат. Този международен форум за храни, напитки и земеделска продукция е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. Изключително добри вина са представени и на конкурса, съпътстващ „Винария“. Голяма част от напитките събраха точки за златни медали, но според регламента не повече от 30 % от представените проби могат да бъдат отличени с високото отличие. Това затрудни международното жури, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че тази година в конкурса на „Винария“ 30 на сто от пробите са от чуждестранни компании.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната подобряват качеството на виното, което произвеждат. „Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през 2015 година“, подчерта инж. Красимир Коев.
Сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти“ прави всичко възможно да наложи традиционните защитени месни продукти не само на българския пазар, но и в чужбина, заяви на форума неговият председател Димитър Маджаров. Той посочи, че в сектора се въвеждат съвременни технологии и оборудване, които подобряват качеството на продуктите, за да бъдат наложени на световните пазари.

„Има ръст в почти всички отрасли на земеделието през миналата година“, каза при откриването на мегафорума в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя пожела на българските производители възстановяване на продукцията им на старите пазари и откриване на нови.

Истинска зона за вкусови изкушения е домашната кухня и традиционните специалитети, приготвени специално за посетителите на „Винария“ от шеф-готвачите на елитни ресторанти „Проя“. Като неразделна част от изложението е експозицията в 10 палата, където се демонстрират технологии, машини, съоръжения и материали за лозарството, винарството и хранително-вкусовата промишленост.

Тази вечер ще станат ясни победителите в престижния международен конкурс за вина и спиртни напитки. По време на официалната церемония „Нощта на ритоните“ авторитетното жури от дегустатори от 7 държави ще обяви носителите на най-високата награда „Златен ритон“. 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова участват в надпреварата. Дебютантите са от Молдова и Турция. За втори път на „Винария 2016“ ще бъде обявена изба на годината.

За втори път в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, които обединяват агро бизнеса и хранително-вкусовата индустрия: „Агра“, „Винария“, „Фудтех“, „БиоАгра“, „Апи - България“, „Хорека - Пловдив“ и „Вкусове от Италия“. Те продължават до 28 февруари в Международен панаир – Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тероар - еп.3, Пловдив става вино столица през ноември, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Най-скъпо продаденото бяло вино, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Как да се ориентираме на винения пазар, Видеоурок: цветовете на виното, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Как да сготвим миди с вино, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Пандизчии правят бяло вино, Дегустация: златното шардоне на България, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, “1000 км около София”, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Виното не вреди на бременността, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Разпознавате ли хубавото вино, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Вино, секс и още нещо ...

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове