Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Експертите са типичен пример за винената мода.

Експертите са типичен пример за винената мода.

Снимка


Веднъж в Бостън се провела дегустация на вино, на която присъствали някои от най-популярните сомелиери в света. Условията на дегустацията били прости. 25 от най-добрите вина, чиято цена не трябвало да бъде по-висока от 12 долара, били купени от обикновен бостънски магазин. След това била избрана специална комисия, която да дегустира „на сляпо“ белите и червените вина и да изберат най-доброто. Интересното е, че на първо място било поставено най-евтиното вино. Дотук с доверието към „ескпертите“.

Друг интересен случай с дегустатори на вино се разиграл през 2001 г., когато Фредерик Броше от университета в Бордо провел два независими един от друг експеримента, които са показателни за качествата на някои сомелиери. В първия експеримент Броше възложил на 57 експерта да опишат впечатленията си от две вина. На експертите били дадени 2 чаши, в които имало бяло и червено вино. Идеята била, че червеното вино всъщност не било червено, а бяло, но оцветено с хранителни бои. Това обаче не попречило на сомелиерите да опишат качествата на виното с познатите си термини: един от експертите оценил виното като божествено, а друг дори почувствал смачканите червени плодове. Никой дори не усетил, че това си е бяло вино!

Вторият тест на Броше бил още по-съкрушителен за експертите. Той взел обикновена бутилка бордо и го налял в две различни бутилки с различни етикети. Едната бутилка била „гран крю“, а другата – обикновено вино. Въпреки че реално пиели едно и също вино, експертите го описали по различен начин: „гран крю“-то било „приятно, естествено, комплексно, балансирано и завладяващо“, а обикновенното според тях било „слабо, безвкусно, ненаситено, просто”. Голяма част от експертите не препоръчали обикновенното вино за консумация.

Експертите са типичен пример за модата.

Вкусът им не се различава по нищо от вкуса на обикновените хора. Хората просто имат нужда да се вслушат в мнението на някого, затова има и „експерти“, а дали мнението на „експертите“ е правилно преценете вие.

Източник: themainline.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Вино и стил - еп.5, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Пловдив става вино столица през ноември, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Италианският списък, Големите вина от пино ноар, Речник на дегустационните термини, 3 - те най-скъпите вина !, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Виното не вреди на бременността, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Terra Tangra Cuvee 2006, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Български тероари, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Four Friends Chardonnay 2013, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Как старее виното, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Вино и стил - еп.3, Виното и България, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Експертите са типичен пример за винената мода.

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове