Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“

Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“

Снимка
На снимката: В Града на виното посетителите на „Винария 2016“ ще се забавляват с различни атракции, докато опитват нови напитки и храни.

Тракийски съдове ще напомнят за култа към виното по време на Международната изложба „Винария 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Експозицията е част от съпътстващата програма, в която са включени и други атракции.
Холографски копия на находките, открити през 1931 г. в гробница край село Мезек, ще покажат предмети от бита на древните траки. В триизмерни изображения може да се видят изящно украсени котел за разнасяне на вино, ситули за разреждане и кани за сервиране в естествените размери и цвят на оригиналите, които са от ІV-ІІІ в. преди новата ера.
Идеята и нейната реализация са дело на проф. Симеон Съйнов от БАН. Използвана са нанотехнология и наноматериали, разработени от наши учени.

Холографската експозиция свързва богатото наследство на миналото с иновациите на сегашната технологична епоха. Това съчетание е отличителна черта и на Международната изложба за лозарство и винарство.
Сред участниците във „Винария 2016“ са около 40 винарски изби, водещи производители и дистрибутори на технологии, техника, оборудване и материали за двата сектора. На изложението се завръщат известни винарски изби, а чуждестранното присъствие е по-голямо в сравнение с миналата година. Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина.
Освен холографската експозиция на тракийски съдове, те ще видят и картини на известни български художници, обединени от темата „Вино и натюрморт“. Изобразителното изкуство гостува за първи път в Града на виното, където съвместно се презентират колекции от напитки и храни.

Новост е и рисуването с вино. Посетителите ще се убедят на живо как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини. Художничката Даниела Русева ще демонстрира своите умения на 26 и 27 февруари от 15 до 16 часа. Артистичното събитие се организира съвместно с „Винополис“.

То е част от идеята да се популяризира виненият туризъм в рамките на на най-престижното изложение за лозарство и винарство в Югоизточна Европа. За това ще допринесат и фолклорните концерти, запознаващи с културата и обичаите на българите. Всеки ден ансамбъл „Луди млади“ ще радва посетителите със своите спектакли от 11.30 и 16 часа. Така очарованието на танца ще се слее с магията на виното, с която изложбата „Винария“ покорява своите гости.Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

15 италиански вина с призове от „Винария 2015“, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Едно фино, моля!, Как да си гледате на… вино?, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Ръст на изложителите на БАТА АГРО 2018, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, Десертни червени сортове, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, One Red 2013 - Better Half, Вино и стил - еп.9, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Уникална винарска изба, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Традиционните храни и гурме деликатеси на Международната изложба „Фудтех 2018“, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Pagane Rose Syrah 2014 - Villa Lyubimets, Винарска изба Four Friends, Соаве - Виното на Данте, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, MH WINE SELECTION, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ - най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Ако сънуваш вино, На Трапезата на Wine & Food Society

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове