Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“

Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“

Снимка
На снимката: В Града на виното посетителите на „Винария 2016“ ще се забавляват с различни атракции, докато опитват нови напитки и храни.

Тракийски съдове ще напомнят за култа към виното по време на Международната изложба „Винария 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Експозицията е част от съпътстващата програма, в която са включени и други атракции.
Холографски копия на находките, открити през 1931 г. в гробница край село Мезек, ще покажат предмети от бита на древните траки. В триизмерни изображения може да се видят изящно украсени котел за разнасяне на вино, ситули за разреждане и кани за сервиране в естествените размери и цвят на оригиналите, които са от ІV-ІІІ в. преди новата ера.
Идеята и нейната реализация са дело на проф. Симеон Съйнов от БАН. Използвана са нанотехнология и наноматериали, разработени от наши учени.

Холографската експозиция свързва богатото наследство на миналото с иновациите на сегашната технологична епоха. Това съчетание е отличителна черта и на Международната изложба за лозарство и винарство.
Сред участниците във „Винария 2016“ са около 40 винарски изби, водещи производители и дистрибутори на технологии, техника, оборудване и материали за двата сектора. На изложението се завръщат известни винарски изби, а чуждестранното присъствие е по-голямо в сравнение с миналата година. Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина.
Освен холографската експозиция на тракийски съдове, те ще видят и картини на известни български художници, обединени от темата „Вино и натюрморт“. Изобразителното изкуство гостува за първи път в Града на виното, където съвместно се презентират колекции от напитки и храни.

Новост е и рисуването с вино. Посетителите ще се убедят на живо как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини. Художничката Даниела Русева ще демонстрира своите умения на 26 и 27 февруари от 15 до 16 часа. Артистичното събитие се организира съвместно с „Винополис“.

То е част от идеята да се популяризира виненият туризъм в рамките на на най-престижното изложение за лозарство и винарство в Югоизточна Европа. За това ще допринесат и фолклорните концерти, запознаващи с културата и обичаите на българите. Всеки ден ансамбъл „Луди млади“ ще радва посетителите със своите спектакли от 11.30 и 16 часа. Така очарованието на танца ще се слее с магията на виното, с която изложбата „Винария“ покорява своите гости.Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Вино, Храна и Туризъм 2017, Виното като ритуал и религия, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, DiVino.Taste 2013, Бордо на опашка за наши бъчви, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, White Cuvee Barel Fermented 2015 - Maryan Winery, Ранна мелнишка лоза, Има два вида жени, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Какво да направим с неизпитото вино?, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Винарска Изба Тера Тангра, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, Божоле нуво - 2016, Ползата от червеното вино била преувеличена, Още едно вино създадено от музиканти, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Дефиле на младото вино 2016, Отновo е време за DiVino.Taste!, Подземна спираловидна домашна изба, Как ние възприемаме виното?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове