Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“

Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“

Снимка
На снимката: В Града на виното посетителите на „Винария 2016“ ще се забавляват с различни атракции, докато опитват нови напитки и храни.

Тракийски съдове ще напомнят за култа към виното по време на Международната изложба „Винария 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Експозицията е част от съпътстващата програма, в която са включени и други атракции.
Холографски копия на находките, открити през 1931 г. в гробница край село Мезек, ще покажат предмети от бита на древните траки. В триизмерни изображения може да се видят изящно украсени котел за разнасяне на вино, ситули за разреждане и кани за сервиране в естествените размери и цвят на оригиналите, които са от ІV-ІІІ в. преди новата ера.
Идеята и нейната реализация са дело на проф. Симеон Съйнов от БАН. Използвана са нанотехнология и наноматериали, разработени от наши учени.

Холографската експозиция свързва богатото наследство на миналото с иновациите на сегашната технологична епоха. Това съчетание е отличителна черта и на Международната изложба за лозарство и винарство.
Сред участниците във „Винария 2016“ са около 40 винарски изби, водещи производители и дистрибутори на технологии, техника, оборудване и материали за двата сектора. На изложението се завръщат известни винарски изби, а чуждестранното присъствие е по-голямо в сравнение с миналата година. Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина.
Освен холографската експозиция на тракийски съдове, те ще видят и картини на известни български художници, обединени от темата „Вино и натюрморт“. Изобразителното изкуство гостува за първи път в Града на виното, където съвместно се презентират колекции от напитки и храни.

Новост е и рисуването с вино. Посетителите ще се убедят на живо как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини. Художничката Даниела Русева ще демонстрира своите умения на 26 и 27 февруари от 15 до 16 часа. Артистичното събитие се организира съвместно с „Винополис“.

То е част от идеята да се популяризира виненият туризъм в рамките на на най-престижното изложение за лозарство и винарство в Югоизточна Европа. За това ще допринесат и фолклорните концерти, запознаващи с културата и обичаите на българите. Всеки ден ансамбъл „Луди млади“ ще радва посетителите със своите спектакли от 11.30 и 16 часа. Така очарованието на танца ще се слее с магията на виното, с която изложбата „Винария“ покорява своите гости.Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Звукът на виното, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Виното намалява шансовете за забременяване, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Видеоурок: цветовете на виното, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, MH WINE SELECTION, Български тероари, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Подземна спираловидна домашна изба, Футуристичен винен бутик, Какво да направим с неизпитото вино?, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Вино и стил - еп.2, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?, Виното помага и на бъбреците

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове