Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Снимка winebg.info
Лозовите масиви /собствени лозя/ - около 800 декара на Spiritus Sanctus са разположени в землището на село Сусам, край Минерали Бани, общ. Хасково– район с многовековна история за отглеждането на лозя и производството на вино и богато културно наследство.

В центъра на Минерални бани се намира древната римска крепост Свети Дух – от тук идва и името на вината – Spiritus Sanctus – „Божествена напитка”, в чието производство екипът влага много любов, грижа и старание, свързвайки хилядолетната история на виното и божественото му начало с духа на новото време.
Обема на годишното производство е от 6 000 до 10 000 бутилки /лимитирани бутикови серии/.
Почвено-климатичните условия в масива са много подходящи за отглеждане както на червени сортове, така и на бели сортове грозде.

meatsmeatsmeats
meatsmeatsmeats


Релефът в района е хълмисто – планински, почвите са канелени горски, песъкливо – глинести и слабо до средно каменисти.
В земите на старите Тракийски лозари и винари, Spiritus Sanctus отглеждат селекция от местни и чужди сортове, внимателно подбрани за получаване на високо качествена реколта Лозовите насаждения от червени сортове грозде са: Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Мавруд. От бели сортове грозде: Шардоне, Вионие, Мускат Бианко и Мускат Джиало. Интересен факт е, че бутилират чисто сортово Мускат Джиало – италиански клон на Муската, който не е разпространен за отглеждане сорт в България.

Добивът се контролира, като по време на вегетацията се провеждат зелени резитби – филизене и колтучене, нормиране броя на гроздовете и обезлистване в зоната на гроздовете. За да не се наранява плодът, беритбата се извършва ръчно. Това позволява да подберът и да вложат в производството само и единствено най-добрите чепки грозде, гарантирайки първокласните вкусови качества на вината.

Главният енолог - Константин Вълков е завършил Университет по Хранителни Технологии гр. Пловдив, випуск 1975 година, специалност: Технология на виното, пивото, високоалкохолните напитки и безалкохолните напитки.
Присъствието на г-н Вълков е неизменно както при отглеждането и събирането на реколтата всяка година, така и при процесите на винификация.
В работата си умело съчетава дългогодишния си опит с новите тенденции в бранша, съобразени с сортове грозде и техните особености. Така се раждат свежите и млади вина Spiritus Sanctus, при които се открояват специфичните характеристики на съответния сорт грозде - вкус, цвят и аромати. Разбира се, имат и блестящи представители за любителите на отлежалите вина – Сенсус версия 1, реколта 2009 год. – червено купажно вино и Каберне Совиньон, реколта 2011 година.

Вина на Spiritus Sanctus са отличени с множество награди и отличия, както от национални, така и от международни конкурси. Само за 2015 – та година получиха редица медали, ето някои от тях:

meatsmeats

Каберне Совиньон, реколта 2013 година – златен медал oт Mundus Vini 2015
Сира, реколта 2013 година – сребърен медал от Mundus Vini 2015


Сенсус версия 2, реколта 2013 година – Златен медал от Винария 2015
Мускат Джиало, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Фран, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Совиньон, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015Продукти

Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info

www.spiritussanctus.bg

Бутик за аксесоари и вино Spiritus Sanctus: гр. Пловдив, ул. Света Петка 22

За контакти:
Станислава Петрова
0887 93 27 17
spiritus.sanctus_petrova.s@abv.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Добра година за винопроизводителите, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Защо да изберем българското вино ?, Чаши за вино, Домейн Менада, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Защо французите получават рядко инфаркт?, Ползата от червеното вино била преувеличена, Ръст на изложителите на БАТА АГРО 2018, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Vestibule Wine Ambassador, Four Friends Rose - 2013, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Тероар - еп.3, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Как да се насладим на истинското вино, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, Вино и стил - еп.6, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Обзор на Августиада 2015, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове