Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Снимка winebg.info
Лозовите масиви /собствени лозя/ - около 800 декара на Spiritus Sanctus са разположени в землището на село Сусам, край Минерали Бани, общ. Хасково– район с многовековна история за отглеждането на лозя и производството на вино и богато културно наследство.

В центъра на Минерални бани се намира древната римска крепост Свети Дух – от тук идва и името на вината – Spiritus Sanctus – „Божествена напитка”, в чието производство екипът влага много любов, грижа и старание, свързвайки хилядолетната история на виното и божественото му начало с духа на новото време.
Обема на годишното производство е от 6 000 до 10 000 бутилки /лимитирани бутикови серии/.
Почвено-климатичните условия в масива са много подходящи за отглеждане както на червени сортове, така и на бели сортове грозде.

meatsmeatsmeats
meatsmeatsmeats


Релефът в района е хълмисто – планински, почвите са канелени горски, песъкливо – глинести и слабо до средно каменисти.
В земите на старите Тракийски лозари и винари, Spiritus Sanctus отглеждат селекция от местни и чужди сортове, внимателно подбрани за получаване на високо качествена реколта Лозовите насаждения от червени сортове грозде са: Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Мавруд. От бели сортове грозде: Шардоне, Вионие, Мускат Бианко и Мускат Джиало. Интересен факт е, че бутилират чисто сортово Мускат Джиало – италиански клон на Муската, който не е разпространен за отглеждане сорт в България.

Добивът се контролира, като по време на вегетацията се провеждат зелени резитби – филизене и колтучене, нормиране броя на гроздовете и обезлистване в зоната на гроздовете. За да не се наранява плодът, беритбата се извършва ръчно. Това позволява да подберът и да вложат в производството само и единствено най-добрите чепки грозде, гарантирайки първокласните вкусови качества на вината.

Главният енолог - Константин Вълков е завършил Университет по Хранителни Технологии гр. Пловдив, випуск 1975 година, специалност: Технология на виното, пивото, високоалкохолните напитки и безалкохолните напитки.
Присъствието на г-н Вълков е неизменно както при отглеждането и събирането на реколтата всяка година, така и при процесите на винификация.
В работата си умело съчетава дългогодишния си опит с новите тенденции в бранша, съобразени с сортове грозде и техните особености. Така се раждат свежите и млади вина Spiritus Sanctus, при които се открояват специфичните характеристики на съответния сорт грозде - вкус, цвят и аромати. Разбира се, имат и блестящи представители за любителите на отлежалите вина – Сенсус версия 1, реколта 2009 год. – червено купажно вино и Каберне Совиньон, реколта 2011 година.

Вина на Spiritus Sanctus са отличени с множество награди и отличия, както от национални, така и от международни конкурси. Само за 2015 – та година получиха редица медали, ето някои от тях:

meatsmeats

Каберне Совиньон, реколта 2013 година – златен медал oт Mundus Vini 2015
Сира, реколта 2013 година – сребърен медал от Mundus Vini 2015


Сенсус версия 2, реколта 2013 година – Златен медал от Винария 2015
Мускат Джиало, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Фран, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Совиньон, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015Продукти

Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info

www.spiritussanctus.bg

Бутик за аксесоари и вино Spiritus Sanctus: гр. Пловдив, ул. Света Петка 22

За контакти:
Станислава Петрова
0887 93 27 17
spiritus.sanctus_petrova.s@abv.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Creative wine arts - част 1, На Трапезата на Wine & Food Society, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Стандартната бутилка за вино, Какво всъщност е "натурално вино"?, София се превръща отново в столица на българското вино!, Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, Фондю и вино, Американска рок легенда – фен на българското вино, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Какво е съдържанието на виното?, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Вино и стил - еп.10, Беса Валей, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, DiVino.Taste 2013, Как старее виното, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Готвачката на Химлер, Тероар - еп.5, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове