Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Снимка winebg.info
Лозовите масиви /собствени лозя/ - около 800 декара на Spiritus Sanctus са разположени в землището на село Сусам, край Минерали Бани, общ. Хасково– район с многовековна история за отглеждането на лозя и производството на вино и богато културно наследство.

В центъра на Минерални бани се намира древната римска крепост Свети Дух – от тук идва и името на вината – Spiritus Sanctus – „Божествена напитка”, в чието производство екипът влага много любов, грижа и старание, свързвайки хилядолетната история на виното и божественото му начало с духа на новото време.
Обема на годишното производство е от 6 000 до 10 000 бутилки /лимитирани бутикови серии/.
Почвено-климатичните условия в масива са много подходящи за отглеждане както на червени сортове, така и на бели сортове грозде.

meatsmeatsmeats
meatsmeatsmeats


Релефът в района е хълмисто – планински, почвите са канелени горски, песъкливо – глинести и слабо до средно каменисти.
В земите на старите Тракийски лозари и винари, Spiritus Sanctus отглеждат селекция от местни и чужди сортове, внимателно подбрани за получаване на високо качествена реколта Лозовите насаждения от червени сортове грозде са: Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Мавруд. От бели сортове грозде: Шардоне, Вионие, Мускат Бианко и Мускат Джиало. Интересен факт е, че бутилират чисто сортово Мускат Джиало – италиански клон на Муската, който не е разпространен за отглеждане сорт в България.

Добивът се контролира, като по време на вегетацията се провеждат зелени резитби – филизене и колтучене, нормиране броя на гроздовете и обезлистване в зоната на гроздовете. За да не се наранява плодът, беритбата се извършва ръчно. Това позволява да подберът и да вложат в производството само и единствено най-добрите чепки грозде, гарантирайки първокласните вкусови качества на вината.

Главният енолог - Константин Вълков е завършил Университет по Хранителни Технологии гр. Пловдив, випуск 1975 година, специалност: Технология на виното, пивото, високоалкохолните напитки и безалкохолните напитки.
Присъствието на г-н Вълков е неизменно както при отглеждането и събирането на реколтата всяка година, така и при процесите на винификация.
В работата си умело съчетава дългогодишния си опит с новите тенденции в бранша, съобразени с сортове грозде и техните особености. Така се раждат свежите и млади вина Spiritus Sanctus, при които се открояват специфичните характеристики на съответния сорт грозде - вкус, цвят и аромати. Разбира се, имат и блестящи представители за любителите на отлежалите вина – Сенсус версия 1, реколта 2009 год. – червено купажно вино и Каберне Совиньон, реколта 2011 година.

Вина на Spiritus Sanctus са отличени с множество награди и отличия, както от национални, така и от международни конкурси. Само за 2015 – та година получиха редица медали, ето някои от тях:

meatsmeats

Каберне Совиньон, реколта 2013 година – златен медал oт Mundus Vini 2015
Сира, реколта 2013 година – сребърен медал от Mundus Vini 2015


Сенсус версия 2, реколта 2013 година – Златен медал от Винария 2015
Мускат Джиало, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Фран, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Совиньон, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015Продукти

Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info

www.spiritussanctus.bg

Бутик за аксесоари и вино Spiritus Sanctus: гр. Пловдив, ул. Света Петка 22

За контакти:
Станислава Петрова
0887 93 27 17
spiritus.sanctus_petrova.s@abv.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Легендите за чукането с чаши, Пино ноар и деликатеси, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Продукти на VIA VERDE, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Какво е съдържанието на виното?, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Вино за вегетарианци…Хмм!?, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Китайски винен тигър, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Червено Вино - общ преглед, Marselan 2015 - Rupel Winery, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, На Трапезата на Wine & Food Society, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Как да си гледате на… вино?, Три български червени вина за края на лятото, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Участници - Сомелиер на годината 2017, Вино и стил - еп.6, Машина превръща водата във вино за три дни, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове