Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus

Снимка winebg.info
Лозовите масиви /собствени лозя/ - около 800 декара на Spiritus Sanctus са разположени в землището на село Сусам, край Минерали Бани, общ. Хасково– район с многовековна история за отглеждането на лозя и производството на вино и богато културно наследство.

В центъра на Минерални бани се намира древната римска крепост Свети Дух – от тук идва и името на вината – Spiritus Sanctus – „Божествена напитка”, в чието производство екипът влага много любов, грижа и старание, свързвайки хилядолетната история на виното и божественото му начало с духа на новото време.
Обема на годишното производство е от 6 000 до 10 000 бутилки /лимитирани бутикови серии/.
Почвено-климатичните условия в масива са много подходящи за отглеждане както на червени сортове, така и на бели сортове грозде.

meatsmeatsmeats
meatsmeatsmeats


Релефът в района е хълмисто – планински, почвите са канелени горски, песъкливо – глинести и слабо до средно каменисти.
В земите на старите Тракийски лозари и винари, Spiritus Sanctus отглеждат селекция от местни и чужди сортове, внимателно подбрани за получаване на високо качествена реколта Лозовите насаждения от червени сортове грозде са: Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Мавруд. От бели сортове грозде: Шардоне, Вионие, Мускат Бианко и Мускат Джиало. Интересен факт е, че бутилират чисто сортово Мускат Джиало – италиански клон на Муската, който не е разпространен за отглеждане сорт в България.

Добивът се контролира, като по време на вегетацията се провеждат зелени резитби – филизене и колтучене, нормиране броя на гроздовете и обезлистване в зоната на гроздовете. За да не се наранява плодът, беритбата се извършва ръчно. Това позволява да подберът и да вложат в производството само и единствено най-добрите чепки грозде, гарантирайки първокласните вкусови качества на вината.

Главният енолог - Константин Вълков е завършил Университет по Хранителни Технологии гр. Пловдив, випуск 1975 година, специалност: Технология на виното, пивото, високоалкохолните напитки и безалкохолните напитки.
Присъствието на г-н Вълков е неизменно както при отглеждането и събирането на реколтата всяка година, така и при процесите на винификация.
В работата си умело съчетава дългогодишния си опит с новите тенденции в бранша, съобразени с сортове грозде и техните особености. Така се раждат свежите и млади вина Spiritus Sanctus, при които се открояват специфичните характеристики на съответния сорт грозде - вкус, цвят и аромати. Разбира се, имат и блестящи представители за любителите на отлежалите вина – Сенсус версия 1, реколта 2009 год. – червено купажно вино и Каберне Совиньон, реколта 2011 година.

Вина на Spiritus Sanctus са отличени с множество награди и отличия, както от национални, така и от международни конкурси. Само за 2015 – та година получиха редица медали, ето някои от тях:

meatsmeats

Каберне Совиньон, реколта 2013 година – златен медал oт Mundus Vini 2015
Сира, реколта 2013 година – сребърен медал от Mundus Vini 2015


Сенсус версия 2, реколта 2013 година – Златен медал от Винария 2015
Мускат Джиало, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Фран, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015
Каберне Совиньон, реколта 2013 година – Сребърен медал от Винария 2015Продукти

Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info
Снимка winebg.info

www.spiritussanctus.bg

Бутик за аксесоари и вино Spiritus Sanctus: гр. Пловдив, ул. Света Петка 22

За контакти:
Станислава Петрова
0887 93 27 17
spiritus.sanctus_petrova.s@abv.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Фондю и вино, Защо точно шардоне?, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Вино, Храна и Туризъм 2017, Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Фалира доставчик на вино за милиардери, BIWC 2015 участници, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Виното вече има свой дом в Бургас, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Пино Гриджо - с много лица, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Alexandra Estate, Вино и стил - еп.4, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Rose 2013 - Dives Winery, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Как да се справим с безсънието, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Виното намалява шансовете за забременяване, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове