Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Снимка winebg.info
На снимката: Томас Костенoбъл, Генерален директор на Concours Mondial de Bruxelles
Меглена Михова, Представител за България на Concours Mondialle de BruxellesЗапочна приемането на мостри на вина за участие в световната надпревара


София, 28 януари 2016 г. Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната.
„Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса“. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, по време на посещението си в България.
„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса.
Страната ни е избрана за домакин на Concours Mondial de Bruxelles поради две основни причини. „На първо място - силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл.
„Вече започна събирането на мостри за участие в надпреварата“, обявиха от Concours Mondial. „Получихме около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави. Очакваме рекорден брой вина от България“, допълниха оттам.
Крайният срок за регистрация за участие с вина в Конкурса е 4-ти март 2016 г. Българските производители ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.
23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Divino magazine - брой 2, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, С вкус на Прованс, Винарска изба Рупел, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Винарска изба Рупел, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Как да съхраним своето вино?, 10 причини да пием розе, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Розе - Малката Звезда 2012, Как да съхраним своето вино?, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Технология за производство на червено вино, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Божоле нуво - 2016, Видеоурок: цветовете на виното, Ако сънуваш вино, Мидалидаре Естейт, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Винарска изба "Ямантиев", Вила Юстина, Вино и стил - еп.5

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове