Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Снимка winebg.info
На снимката: Томас Костенoбъл, Генерален директор на Concours Mondial de Bruxelles
Меглена Михова, Представител за България на Concours Mondialle de BruxellesЗапочна приемането на мостри на вина за участие в световната надпревара


София, 28 януари 2016 г. Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната.
„Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса“. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, по време на посещението си в България.
„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса.
Страната ни е избрана за домакин на Concours Mondial de Bruxelles поради две основни причини. „На първо място - силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл.
„Вече започна събирането на мостри за участие в надпреварата“, обявиха от Concours Mondial. „Получихме около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави. Очакваме рекорден брой вина от България“, допълниха оттам.
Крайният срок за регистрация за участие с вина в Конкурса е 4-ти март 2016 г. Българските производители ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.
23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Да отслабнем с вино!, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Как да съхраняваме виното, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Розе от България и от Прованс, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., И замириса на..., Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Вино - цени и рекорди, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Кулинарно кино с гурме вечери, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Мидалидаре Естейт, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Винени фестивали и изложения, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Соаве - Виното на Данте, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Вино и стил - еп.2, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, Технология за производство на бяло вино, Винарска изба Брестовица, Винотерапия за красота, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Как да се ориентираме на винения пазар

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове