Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Снимка winebg.info
На снимката: Томас Костенoбъл, Генерален директор на Concours Mondial de Bruxelles
Меглена Михова, Представител за България на Concours Mondialle de BruxellesЗапочна приемането на мостри на вина за участие в световната надпревара


София, 28 януари 2016 г. Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната.
„Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса“. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, по време на посещението си в България.
„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса.
Страната ни е избрана за домакин на Concours Mondial de Bruxelles поради две основни причини. „На първо място - силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл.
„Вече започна събирането на мостри за участие в надпреварата“, обявиха от Concours Mondial. „Получихме около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави. Очакваме рекорден брой вина от България“, допълниха оттам.
Крайният срок за регистрация за участие с вина в Конкурса е 4-ти март 2016 г. Българските производители ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.
23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Какво всъщност е "натурално вино"?, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Обстановката променя вкуса на виното, Divino magazine - брой 6, Виното издава характера на човека, Как да съчетаваме пица и вино, Божоле нуво - 2016, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Как да разберем “Натуралните вина”, Ползата от червеното вино била преувеличена, Винарска изба "Ямантиев", Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Продукти Винарска изба Манастира, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Технология за производство на бяло вино, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Alexandra Estate - Merlot 2013, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Кои са лозаро-винарските райони в България?

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове