Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles

Снимка winebg.info
На снимката: Томас Костенoбъл, Генерален директор на Concours Mondial de Bruxelles
Меглена Михова, Представител за България на Concours Mondialle de BruxellesЗапочна приемането на мостри на вина за участие в световната надпревара


София, 28 януари 2016 г. Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната.
„Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса“. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, по време на посещението си в България.
„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса.
Страната ни е избрана за домакин на Concours Mondial de Bruxelles поради две основни причини. „На първо място - силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл.
„Вече започна събирането на мостри за участие в надпреварата“, обявиха от Concours Mondial. „Получихме около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави. Очакваме рекорден брой вина от България“, допълниха оттам.
Крайният срок за регистрация за участие с вина в Конкурса е 4-ти март 2016 г. Българските производители ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.
23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Защо точно шардоне?, Meandra 2012 - Domain Marash, Три български червени вина за края на лятото, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Тероар - еп.4, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Тероар - еп.3, Тероар - еп.3, Пловдив става вино столица през ноември, Как да си гледате на… вино?, Как да се справим с безсънието, Вино и стил - еп.8, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Винарна "Малката звезда", Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Ура за сира!, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Discover.Vino представя специалните вина!, Новите лица на ризлинг, Винарска изба Марян, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, One Red 2013 - Better Half, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове