Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е Малолактичната ферментация ?

Какво е Малолактичната ферментация ?

Снимка

Маслеността открита в някои специфични вина от сорт – Шардоне се дължи на наличието на диацетил, натурална съставка, която може да бъде открита във вина претърпели малолактична ферментация. Това е съвсем същото химично съединение, което може да бъде открито в маргарина и в изкуственото масло на пуканките. Разбира се това провокира въпроса, какво точно е малолактична ферментация ?

Често определяна като вторична ферментация, МФ следва първичната и в повечето случаи започва спонтанно при стареещите в дъб червени и бели вина. За разлика от първичната ферментация, която представлява превръщане на естествените захари на гроздето в алкохол и CO2 от дрожди, МФ е ферментация предизвикана от бактерии.
По-конкретно това е млечно кисела бактерия и както в първичната ферментация, процесът и тук протича с отделяне на въглероден диоксид. Основния процес на МФ и по-точно тази част от него, която ни интересува е превръщането на ябълчната киселина в млечна.

Вероятно, най-лесният начин да разберем ефектът на МФ е като си представим киселината, която може да бъде открита в обикновената зелена ябълка, а млечната киселина може да бъде открита в млечните продукти като мляко, масло.

В червените вина, маслеността не е толкова ясно изразена или ако е, се възприема като butterscotch (вид твърд карамел), въпреки че е редно да се отбележи, че много от търговските щамове на млечно-киселите бактерии не придават аромат и вкус на продуктите. МФ е популярна с това, че омекотява вкусовите качества на вината, намалява силната киселинност и стегнатост на младите вина като ги обогатява и им придава плътно тяло. Освен това има способността да придава усещането за гладкост и мекота.
Винопроизводителите твърдят, че вторичната ферментация също спомага за по-добро интегриране на дъба в цялостния характер на виното.
Може да приемем, че по-голямата част от червените вина подценяват вторичната ферментация, като изключение от правилото е Beaujolais Nouveau. Също така се предполага, че вината, които не са преминали през МФ, запазват част от яблъчната си киселина – като за свежите белите вина ферментирали в съдове от неръждаема стомана.
Ако искате сами да установите разликата, опитайте свеж New Zealand Sauvignon Blanc и white Bordeaux. Бялото бордо обикновено е отлежало в барел, докато новозеландското не е.

Що се отнася до шардоне , махалото се люшка в обратна посока в полза на не-маслените шардонета. Но все пак Калифорнийското шардоне се произвежда в редица стилове. Някои от ранните, класически маслени бомби все още съществуват и са много популярни и всичко това е благодарение на МФ.

Източник: vivino.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Coravin- иновативна джаджа, Тероар - еп.3, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Едно фино, моля!, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Акценти Винзавод Асеновград, Българско сирене за българско вино !, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Какво всъщност е "натурално вино"?, Има два вида жени, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Излезе брой 10 на DiVino Magazine!, Вино, Храна и Туризъм 2017, Беса Валей, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Италианският списък, Винарска изба Рупел, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Ползата от червеното вино била преувеличена, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, 12 от най-впечатляващите винарни по света

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове