Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е Малолактичната ферментация ?

Какво е Малолактичната ферментация ?

Снимка

Маслеността открита в някои специфични вина от сорт – Шардоне се дължи на наличието на диацетил, натурална съставка, която може да бъде открита във вина претърпели малолактична ферментация. Това е съвсем същото химично съединение, което може да бъде открито в маргарина и в изкуственото масло на пуканките. Разбира се това провокира въпроса, какво точно е малолактична ферментация ?

Често определяна като вторична ферментация, МФ следва първичната и в повечето случаи започва спонтанно при стареещите в дъб червени и бели вина. За разлика от първичната ферментация, която представлява превръщане на естествените захари на гроздето в алкохол и CO2 от дрожди, МФ е ферментация предизвикана от бактерии.
По-конкретно това е млечно кисела бактерия и както в първичната ферментация, процесът и тук протича с отделяне на въглероден диоксид. Основния процес на МФ и по-точно тази част от него, която ни интересува е превръщането на ябълчната киселина в млечна.

Вероятно, най-лесният начин да разберем ефектът на МФ е като си представим киселината, която може да бъде открита в обикновената зелена ябълка, а млечната киселина може да бъде открита в млечните продукти като мляко, масло.

В червените вина, маслеността не е толкова ясно изразена или ако е, се възприема като butterscotch (вид твърд карамел), въпреки че е редно да се отбележи, че много от търговските щамове на млечно-киселите бактерии не придават аромат и вкус на продуктите. МФ е популярна с това, че омекотява вкусовите качества на вината, намалява силната киселинност и стегнатост на младите вина като ги обогатява и им придава плътно тяло. Освен това има способността да придава усещането за гладкост и мекота.
Винопроизводителите твърдят, че вторичната ферментация също спомага за по-добро интегриране на дъба в цялостния характер на виното.
Може да приемем, че по-голямата част от червените вина подценяват вторичната ферментация, като изключение от правилото е Beaujolais Nouveau. Също така се предполага, че вината, които не са преминали през МФ, запазват част от яблъчната си киселина – като за свежите белите вина ферментирали в съдове от неръждаема стомана.
Ако искате сами да установите разликата, опитайте свеж New Zealand Sauvignon Blanc и white Bordeaux. Бялото бордо обикновено е отлежало в барел, докато новозеландското не е.

Що се отнася до шардоне , махалото се люшка в обратна посока в полза на не-маслените шардонета. Но все пак Калифорнийското шардоне се произвежда в редица стилове. Някои от ранните, класически маслени бомби все още съществуват и са много популярни и всичко това е благодарение на МФ.

Източник: vivino.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

DiVino.Taste 2013 Програма, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Китайски винен тигър, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Ако сънуваш вино, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, 10 смешни наименования на марки вино, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Виното като ритуал и религия, Казанлък - столица на виното „Розе", Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Десертни червени сортове, Да отслабнем с вино!, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Соаве - Виното на Данте, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Американците пият повече италианско вино от самите италианци

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове