Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е Малолактичната ферментация ?

Какво е Малолактичната ферментация ?

Снимка

Маслеността открита в някои специфични вина от сорт – Шардоне се дължи на наличието на диацетил, натурална съставка, която може да бъде открита във вина претърпели малолактична ферментация. Това е съвсем същото химично съединение, което може да бъде открито в маргарина и в изкуственото масло на пуканките. Разбира се това провокира въпроса, какво точно е малолактична ферментация ?

Често определяна като вторична ферментация, МФ следва първичната и в повечето случаи започва спонтанно при стареещите в дъб червени и бели вина. За разлика от първичната ферментация, която представлява превръщане на естествените захари на гроздето в алкохол и CO2 от дрожди, МФ е ферментация предизвикана от бактерии.
По-конкретно това е млечно кисела бактерия и както в първичната ферментация, процесът и тук протича с отделяне на въглероден диоксид. Основния процес на МФ и по-точно тази част от него, която ни интересува е превръщането на ябълчната киселина в млечна.

Вероятно, най-лесният начин да разберем ефектът на МФ е като си представим киселината, която може да бъде открита в обикновената зелена ябълка, а млечната киселина може да бъде открита в млечните продукти като мляко, масло.

В червените вина, маслеността не е толкова ясно изразена или ако е, се възприема като butterscotch (вид твърд карамел), въпреки че е редно да се отбележи, че много от търговските щамове на млечно-киселите бактерии не придават аромат и вкус на продуктите. МФ е популярна с това, че омекотява вкусовите качества на вината, намалява силната киселинност и стегнатост на младите вина като ги обогатява и им придава плътно тяло. Освен това има способността да придава усещането за гладкост и мекота.
Винопроизводителите твърдят, че вторичната ферментация също спомага за по-добро интегриране на дъба в цялостния характер на виното.
Може да приемем, че по-голямата част от червените вина подценяват вторичната ферментация, като изключение от правилото е Beaujolais Nouveau. Също така се предполага, че вината, които не са преминали през МФ, запазват част от яблъчната си киселина – като за свежите белите вина ферментирали в съдове от неръждаема стомана.
Ако искате сами да установите разликата, опитайте свеж New Zealand Sauvignon Blanc и white Bordeaux. Бялото бордо обикновено е отлежало в барел, докато новозеландското не е.

Що се отнася до шардоне , махалото се люшка в обратна посока в полза на не-маслените шардонета. Но все пак Калифорнийското шардоне се произвежда в редица стилове. Някои от ранните, класически маслени бомби все още съществуват и са много популярни и всичко това е благодарение на МФ.

Източник: vivino.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

„Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, New Bloom Winery - Rose 2016, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, 15 любопитни факта за виното, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Красотата на френското вино, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Италианският списък, Розе - Малката Звезда 2012, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Кратък урок за ароматите във виното, Как да съчетаваме пица и вино, Особености на консумацията на алкохол по света, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Terra Tangra Cuvee 2006, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Vestibule Wine Ambassador, Акценти Винзавод Асеновград, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове