Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване

Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване

Снимка

Обемът на чашите влияе върху консумацията на вино и шампанско, установиха изследователи от Кеймбриджския университет.
Колкото чаша е по-голяма, толкова по-голям е рискът от напиване. Този извод бе направен след експеримент, извършван в заведение в продължение на 16 седмици с участието на 300 души.
Барманите сервирали на клиентите по 175 грама вина в чаши с различен обем - 250, 300 и 370 грама. Един ден – един вид чаши, друг ден втория вид и така нататък. В дните, когато са се използвали по-големите чаши, консумацията на вино било 9 процента повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки чаши.
Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши създават впечатлението, че не са пълни докрай и количеството изпита напитка е умерено. Това съответно кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.
По същество същия модел работи и при яденето. Големите чинии тласкат хората към преяждане. Докато запълнеността на малките чинии засилва усещането за ситост.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Divino magazine - брой 5, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Terra Tangra Winery, САЛОН НА ВИНОТО 2017, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, България не си пада особено по виното, показва изследване, Защо виното се съхранява в бъчви?, Summer Taste: РОЗЕ И ПРОВАНСАЛСКА КУХНЯ + премиера на книгата 4 СЕЗОНА В БУРКАНИ, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", 11 романтични идеи за винен туризъм в България, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Маутай байджо – китайска наслада с изискан вкус, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Обзор на Августиада 2015, Приключения по пътя на божолето, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, 25 произведения от коркови тапи, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Лятото и виното, Какво е Малолактичната ферментация ?, VIA VERDE, Бяло вино и риба?, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове