Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване

Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване

Снимка

Обемът на чашите влияе върху консумацията на вино и шампанско, установиха изследователи от Кеймбриджския университет.
Колкото чаша е по-голяма, толкова по-голям е рискът от напиване. Този извод бе направен след експеримент, извършван в заведение в продължение на 16 седмици с участието на 300 души.
Барманите сервирали на клиентите по 175 грама вина в чаши с различен обем - 250, 300 и 370 грама. Един ден – един вид чаши, друг ден втория вид и така нататък. В дните, когато са се използвали по-големите чаши, консумацията на вино било 9 процента повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки чаши.
Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши създават впечатлението, че не са пълни докрай и количеството изпита напитка е умерено. Това съответно кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.
По същество същия модел работи и при яденето. Големите чинии тласкат хората към преяждане. Докато запълнеността на малките чинии засилва усещането за ситост.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Чаши за вино, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Технология за производство на червено вино, Виното като любовник, 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, Как да сготвим миди с вино, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Фондю и вино, Как ние възприемаме виното?, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Канадец прави вино от домати, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, Отново е време за празника DiVino.Taste !, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Брад Пит показа лозята си във Франция, Cabernet Sauvignon 2015 - Spiritus Sanctus, Солта подобрява вкуса на виното, Виното и България

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове