Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Все повече винени изби у нас се превръщат в туристическа атракция. В Югозападна България, в района на Мелник, туристите могат да се докоснат не само до технологията на производство на българско вино, но и да опитат от него.

Избата на Никола Зикатанов се намира близо до мелнишкото село Хърсово. За първи път тази есен в нея ще се прави вино. Сега обаче туристите ще могат да се разходят и да научат за производствения процес. А когато дойде и гроздето, сами да се убедят, че в бутилките има само вино и нищо друго, разказва стопанинът.

„Ние като подготвим едно грозде до ферментация, от тука го пускаме директно във ферментаторите, те са отдолу, под всеки един такъв отвор има ферментатор, за да няма помпи, да няма вмешателство в сока, да не се мачкат излишно семките, да пускат ненужни аромати горчивини, танини", пояснява Никола Зикатанов - собственик на изба.

По-възрастните туристи и трудноподвижните хора могат да да разгледат избата през остъклен асансьор. Така не се налага да се слиза до залите по стълби. Тук може да се види и структурата на почвата в района на село Хърсово. Предполага се, че мястото преди милиони години е било дъно на езеро. По разместените слоеве се разбира и кога е имало земетресение.

„Корените на лозите, които достигат до 60-70 метра дълбочина надолу в песъчливата почва, да могат да поемат варовикови съединения от голяма дълбочина и това дава допълнително на червените вина особено повече аромат и вкус", казва Никола Зикатанов.

Наносите в пясъка с различен цвят, според винарите са като подправките в кулинарното изкуство. Дават специфични аромати и вкусове на виното. Бъчвите са от български дъбов материал, предпочитан дори и от френските бъчвари.

Освен като туристическа атракция, тази изба осигурява работа на 15 души целогодишно, а още 30-ина работят през активния сезон на брането и прибирането на гроздето.

Автор: Елена Чимева

Източник: www.bnt.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Колко и как да пием вино, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Продукти на VIA VERDE, Компоненти на дегустацията II: Носът, Как да се лекуваме с вино, Защо французите получават рядко инфаркт?, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Как да бутилираме виното?, Енолог на годината 2015, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Angel's Estate Rose 2016, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Alexandra Estate - Merlot 2013, Микро дегустация на мега Пиемонте, Discover.Vino - Другата Европа, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА “СОМЕЛИЕР НА ГОДИНАТА 2018", Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, Divino magazine - брой 2, Кой пие най-много вино по света, Виното помага и на бъбреците, За сиренето и виното, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Виното намалява шансовете за забременяване, Продукти на Винарна Свищов

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове