Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Все повече винени изби у нас се превръщат в туристическа атракция. В Югозападна България, в района на Мелник, туристите могат да се докоснат не само до технологията на производство на българско вино, но и да опитат от него.

Избата на Никола Зикатанов се намира близо до мелнишкото село Хърсово. За първи път тази есен в нея ще се прави вино. Сега обаче туристите ще могат да се разходят и да научат за производствения процес. А когато дойде и гроздето, сами да се убедят, че в бутилките има само вино и нищо друго, разказва стопанинът.

„Ние като подготвим едно грозде до ферментация, от тука го пускаме директно във ферментаторите, те са отдолу, под всеки един такъв отвор има ферментатор, за да няма помпи, да няма вмешателство в сока, да не се мачкат излишно семките, да пускат ненужни аромати горчивини, танини", пояснява Никола Зикатанов - собственик на изба.

По-възрастните туристи и трудноподвижните хора могат да да разгледат избата през остъклен асансьор. Така не се налага да се слиза до залите по стълби. Тук може да се види и структурата на почвата в района на село Хърсово. Предполага се, че мястото преди милиони години е било дъно на езеро. По разместените слоеве се разбира и кога е имало земетресение.

„Корените на лозите, които достигат до 60-70 метра дълбочина надолу в песъчливата почва, да могат да поемат варовикови съединения от голяма дълбочина и това дава допълнително на червените вина особено повече аромат и вкус", казва Никола Зикатанов.

Наносите в пясъка с различен цвят, според винарите са като подправките в кулинарното изкуство. Дават специфични аромати и вкусове на виното. Бъчвите са от български дъбов материал, предпочитан дори и от френските бъчвари.

Освен като туристическа атракция, тази изба осигурява работа на 15 души целогодишно, а още 30-ина работят през активния сезон на брането и прибирането на гроздето.

Автор: Елена Чимева

Източник: www.bnt.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Звукът на виното, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Продукти на Винарска изба Марян, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", За виното – с любов ...и още нещо, Музеят на виното, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Оригинални мебели от винени бутилки, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Виното издава характера на човека, DiVino.Taste 2015 обзор !, В салона на виното за 15-и път, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Защо точно шардоне?, Мидалидаре Естейт, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Как да се избавим от излишните килограми, Всичко, което трябва да знаете за розето, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Коркът остава във виното, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове