Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Все повече винени изби у нас се превръщат в туристическа атракция. В Югозападна България, в района на Мелник, туристите могат да се докоснат не само до технологията на производство на българско вино, но и да опитат от него.

Избата на Никола Зикатанов се намира близо до мелнишкото село Хърсово. За първи път тази есен в нея ще се прави вино. Сега обаче туристите ще могат да се разходят и да научат за производствения процес. А когато дойде и гроздето, сами да се убедят, че в бутилките има само вино и нищо друго, разказва стопанинът.

„Ние като подготвим едно грозде до ферментация, от тука го пускаме директно във ферментаторите, те са отдолу, под всеки един такъв отвор има ферментатор, за да няма помпи, да няма вмешателство в сока, да не се мачкат излишно семките, да пускат ненужни аромати горчивини, танини", пояснява Никола Зикатанов - собственик на изба.

По-възрастните туристи и трудноподвижните хора могат да да разгледат избата през остъклен асансьор. Така не се налага да се слиза до залите по стълби. Тук може да се види и структурата на почвата в района на село Хърсово. Предполага се, че мястото преди милиони години е било дъно на езеро. По разместените слоеве се разбира и кога е имало земетресение.

„Корените на лозите, които достигат до 60-70 метра дълбочина надолу в песъчливата почва, да могат да поемат варовикови съединения от голяма дълбочина и това дава допълнително на червените вина особено повече аромат и вкус", казва Никола Зикатанов.

Наносите в пясъка с различен цвят, според винарите са като подправките в кулинарното изкуство. Дават специфични аромати и вкусове на виното. Бъчвите са от български дъбов материал, предпочитан дори и от френските бъчвари.

Освен като туристическа атракция, тази изба осигурява работа на 15 души целогодишно, а още 30-ина работят през активния сезон на брането и прибирането на гроздето.

Автор: Елена Чимева

Източник: www.bnt.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Discover.Vino Северна Италия, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Особености на консумацията на алкохол по света, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Обстановката променя вкуса на виното, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Alexandra Estate - Merlot 2013, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Ура за сира!, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, VINOAR - Organic Aronia, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Произходът има значение, 4 признака, че сме алергични към вино, Cheval de Katarzyna - 2016, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, В салона на виното за 15-и път, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Какво вино за кое сирене е подходящо, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Divino magazine - брой 2, Винобалканика 2015: резултатите, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Участници - Сомелиер на годината 2017, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, WiFo – да поговорим за вино и храна, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове