Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Винарски изби се превръщат в туристически атракции

Все повече винени изби у нас се превръщат в туристическа атракция. В Югозападна България, в района на Мелник, туристите могат да се докоснат не само до технологията на производство на българско вино, но и да опитат от него.

Избата на Никола Зикатанов се намира близо до мелнишкото село Хърсово. За първи път тази есен в нея ще се прави вино. Сега обаче туристите ще могат да се разходят и да научат за производствения процес. А когато дойде и гроздето, сами да се убедят, че в бутилките има само вино и нищо друго, разказва стопанинът.

„Ние като подготвим едно грозде до ферментация, от тука го пускаме директно във ферментаторите, те са отдолу, под всеки един такъв отвор има ферментатор, за да няма помпи, да няма вмешателство в сока, да не се мачкат излишно семките, да пускат ненужни аромати горчивини, танини", пояснява Никола Зикатанов - собственик на изба.

По-възрастните туристи и трудноподвижните хора могат да да разгледат избата през остъклен асансьор. Така не се налага да се слиза до залите по стълби. Тук може да се види и структурата на почвата в района на село Хърсово. Предполага се, че мястото преди милиони години е било дъно на езеро. По разместените слоеве се разбира и кога е имало земетресение.

„Корените на лозите, които достигат до 60-70 метра дълбочина надолу в песъчливата почва, да могат да поемат варовикови съединения от голяма дълбочина и това дава допълнително на червените вина особено повече аромат и вкус", казва Никола Зикатанов.

Наносите в пясъка с различен цвят, според винарите са като подправките в кулинарното изкуство. Дават специфични аромати и вкусове на виното. Бъчвите са от български дъбов материал, предпочитан дори и от френските бъчвари.

Освен като туристическа атракция, тази изба осигурява работа на 15 души целогодишно, а още 30-ина работят през активния сезон на брането и прибирането на гроздето.

Автор: Елена Чимева

Източник: www.bnt.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Десертни червени сортове, Винарски изби в частни домове, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Вино за вегетарианци…Хмм!?, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, 4 признака, че сме алергични към вино, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Да отслабнем с вино!, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Debut Red 2014 - Via Verde, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Винен салон - Rose Wine Expo 2017

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове