Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Добра година за винопроизводителите

Добра година за винопроизводителите

Винопроизводители, които имат изби край Благоевград определят изминалата 2015 година за бранша като много добра на фона на миналата, която заради лошата реколта от дъждовете беше катастрофална за винарите.

Снимка winebg.info

Заради добрата реколта от зряло и качествено грозде през тази есен те очакват достатъчно вино, което да могат да реализират на пазара, да покрият разходите и да има и печалба.

Във винарска изба край благоевградското село Смочево произвеждат малко над 600 хиляди литра вино годишно. Преработват близо 600 тона грозде от сортовете каберне, мерло, треминер и шардоне и то от собствени лозови насаждения. Печалбите в избата ще смятат догодина когато се продаде виното.

Стойчо Стоев - управител на винена изба: „До края на тази година правиме разходите и през 2016 г. започват да се връщат разходите, които са направени през 2015 година. Очакваме икономически резултати да бъдат удовлетворителни.”
Винената реколта от тази година сега отлежава в дъбовите бъчви, а за да се реализира като висок клас продукт е необходимо някои сортове в тях да престоят до 12 месеца.

Стойчо Стоев: „Дъбът е хастара на виното той е дрехата на виното, в което то придобива своята окончателна форма, своите окончателни характеристики. Вкусово го прави като една истинска приказка”.
Избата край Смочево дава работа на повече от 20 души. Част от виното се изнася за европейски страни, малко за скандинавските пазари и основно за вътрешния пазар.

Стойчо Стоев: "Радващото е, че в нашата страна българското вино общество все повече се разширява, все повече хора разбират от вино и все повече хора искат да пият хубаво вино.”
Най-важното според специалистите е цената да отговаря на качеството, а това, че българсокото вино присъства все повече на трапезата е стимул за тези, които се занимават с винопроизводство у нас.


Източник: news.bnt.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Речник на дегустационните термини, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Броени часове до „Фестивал вино и храна” - Варна 2018 г, Каталог на българското вино 2013, Лятото и виното, Хайде на училище…по бира!, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Между по-кисело и по-сладичко вино, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Как да комбинираме вино и салата, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Вино според характера, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Три български червени вина за края на лятото, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, И бялото вино е полезно за сърцето?, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Над 47 000 посетители разгледаха мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, Технология за производство на бяло вино, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Каталог Августиада 2015, Sensus 2009 Spiritus Sanctus, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Villa Santa Maria, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове