Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Добра година за винопроизводителите

Добра година за винопроизводителите

Винопроизводители, които имат изби край Благоевград определят изминалата 2015 година за бранша като много добра на фона на миналата, която заради лошата реколта от дъждовете беше катастрофална за винарите.

Снимка winebg.info

Заради добрата реколта от зряло и качествено грозде през тази есен те очакват достатъчно вино, което да могат да реализират на пазара, да покрият разходите и да има и печалба.

Във винарска изба край благоевградското село Смочево произвеждат малко над 600 хиляди литра вино годишно. Преработват близо 600 тона грозде от сортовете каберне, мерло, треминер и шардоне и то от собствени лозови насаждения. Печалбите в избата ще смятат догодина когато се продаде виното.

Стойчо Стоев - управител на винена изба: „До края на тази година правиме разходите и през 2016 г. започват да се връщат разходите, които са направени през 2015 година. Очакваме икономически резултати да бъдат удовлетворителни.”
Винената реколта от тази година сега отлежава в дъбовите бъчви, а за да се реализира като висок клас продукт е необходимо някои сортове в тях да престоят до 12 месеца.

Стойчо Стоев: „Дъбът е хастара на виното той е дрехата на виното, в което то придобива своята окончателна форма, своите окончателни характеристики. Вкусово го прави като една истинска приказка”.
Избата край Смочево дава работа на повече от 20 души. Част от виното се изнася за европейски страни, малко за скандинавските пазари и основно за вътрешния пазар.

Стойчо Стоев: "Радващото е, че в нашата страна българското вино общество все повече се разширява, все повече хора разбират от вино и все повече хора искат да пият хубаво вино.”
Най-важното според специалистите е цената да отговаря на качеството, а това, че българсокото вино присъства все повече на трапезата е стимул за тези, които се занимават с винопроизводство у нас.


Източник: news.bnt.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Orange wine 2015 - Villa Melnik, 15 любопитни факта за виното, Пловдив стана първия град с винен тур в България, Дом на виното в София, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Августиада 2016 награди, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Винария 2012, Каква чаша да изберем ?, Има два вида жени, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, София се превръща отново в столица на българското вино!, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Видеоурок: цветовете на виното, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Дрождите влияят много върху аромата на виното, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Българското вино – дар от тракийските богове, Пловдив става вино столица през ноември, Vestibule Wine Ambassador, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Защо виното се съхранява в бъчви?, Как да се справим с безсънието, Ден на виното и любовта 14 февруари

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове