Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Енолог на годината 2015

Енолог на годината 2015

Del

Снимка winebg.info

На 4.12.2015 година в хотел Марица, Пловдив се проведе едно от най-приятните и бляскави събития в енологичните среди у нас, традиционният Коледен бал на Съюза на енолозите в България. Тази година той събра рекордните 200 души.

За пръв път Коледният бал се провежда в Пловдив преди почти 20 години и оттогава насам мястото винаги е едно и също. Причината е ясна: Пловдив е градът, където се намира Университетът по хранителни технологии, дал началото на много от кадрите във винарския бранш и някак естествено той остава център на коледното тържество. За гостите на бала е особено приятно да се завърнат из улиците на Стария град, прескачайки назад във времето в студентските си спомени.

Коледният бал на СЕБ е и денят, в който Съюзът на енолозите в България определя кой ще бъде носител на титлата Енолог на годината, както и организира връчването на още няколко награди.

Наградата Христо Дерменджиев, учредена в името на големия специалист в българското вино, се връчва ежегодно на магистъра от последния випуск в катедра Технология вино и пиво, завършил с отличие. Тази година носителят на грамотата е Искра Върбанова от Винпром Русе. Пожелаваме й успех, и от името на всички колеги й желаем да пренесе своите отлични студентски успехи в делата си.

Най-дългоочакваната награда в бранша - Енолог на годината, се връчва от 2007 година насам. За нас, които я практикуваме, енолог е специфична професия и често се шегуваме с колегите, че трябва да си малко луд, за да я работиш. Виното е напитка, запечатваща историите на времето и хората. Онези, които работят с него трябва да разполагат с много познания, да бъдат организатори, дегустатори, и не на последно място - творци. Моят опит сочи, че това е професия изпълнена с динамика и емоции. Всяка година се номинират изявени специалисти в бранша от организации и институции, свързани с българското вино (в това число и DiVino), след което на Коледния бал, чрез гласовете на всички присъстващи се излъчва победителят. Наградата, която от 2014 година представлява корона, авторско произведение на Андриан Новаков, като символ на приемственост и признание, се предава ежегодно на всеки следващ носител.

Името на носителят на короната и титлата Енолог на годината за 2015 година е Димитър Ценов от СИС Индъстрийс. Той вече 18 години е отдаден на професията ни и му пожелаваме да продължава напред, за да бъде пример и вдъхновение за младите колеги.

Тази година за първи път се връчи и награда за цялостен принос и развитие на бранша. В българската винена история винаги е имало хора, отдали цялото си сърце и душа на професията, оставили своя почерк, своята школа, своите вина-икони. Едно от тези незабравими лица е Димитър Панов (от Домейн Бойар), който вече над 40 години обогатява историята на българското винарство по един наистина неповторим начин. Първият носител на наградата за цялостен принос изправи на крака всички 200 души в залата, които го посрещнаха с бурни аплодисменти. Силно вълнуващ момент за него и за нас, а сълзите в очите на много колеги, показаха огромното уважение към човекът и винарят Панов.

Така завърши Коледният бал, изпълнен и с тържествени моменти, и с много вълнение и усмивки, и разбира се с музика и танци до зори. Разделихме се с Пловдив, със състудентите и приятелите си, за да се озовем отново в различните краища на страната, при своите вина. Пожелавам на вас, ценителите на нашата напитка, весели празници с българските вина!

бележка под линия:_____________________________________________________

Екатерина Гаргова е член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Била е носител на титлата Енолог на Годината 2010.

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Какво е съдържанието на виното?, Rose 2013 - Dives Winery, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Един ден в Града на Виното, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Топ 10 дестинации за винен туризъм, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, В салона на виното за 15-и път, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, София се превръща отново в столица на българското вино!, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Между по-кисело и по-сладичко вино, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Да отслабнем с вино!, Произходът има значение, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Има два вида жени, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Айсвайн или "Ледено вино", Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове