Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Енолог на годината 2015

Енолог на годината 2015

Del

Снимка winebg.info

На 4.12.2015 година в хотел Марица, Пловдив се проведе едно от най-приятните и бляскави събития в енологичните среди у нас, традиционният Коледен бал на Съюза на енолозите в България. Тази година той събра рекордните 200 души.

За пръв път Коледният бал се провежда в Пловдив преди почти 20 години и оттогава насам мястото винаги е едно и също. Причината е ясна: Пловдив е градът, където се намира Университетът по хранителни технологии, дал началото на много от кадрите във винарския бранш и някак естествено той остава център на коледното тържество. За гостите на бала е особено приятно да се завърнат из улиците на Стария град, прескачайки назад във времето в студентските си спомени.

Коледният бал на СЕБ е и денят, в който Съюзът на енолозите в България определя кой ще бъде носител на титлата Енолог на годината, както и организира връчването на още няколко награди.

Наградата Христо Дерменджиев, учредена в името на големия специалист в българското вино, се връчва ежегодно на магистъра от последния випуск в катедра Технология вино и пиво, завършил с отличие. Тази година носителят на грамотата е Искра Върбанова от Винпром Русе. Пожелаваме й успех, и от името на всички колеги й желаем да пренесе своите отлични студентски успехи в делата си.

Най-дългоочакваната награда в бранша - Енолог на годината, се връчва от 2007 година насам. За нас, които я практикуваме, енолог е специфична професия и често се шегуваме с колегите, че трябва да си малко луд, за да я работиш. Виното е напитка, запечатваща историите на времето и хората. Онези, които работят с него трябва да разполагат с много познания, да бъдат организатори, дегустатори, и не на последно място - творци. Моят опит сочи, че това е професия изпълнена с динамика и емоции. Всяка година се номинират изявени специалисти в бранша от организации и институции, свързани с българското вино (в това число и DiVino), след което на Коледния бал, чрез гласовете на всички присъстващи се излъчва победителят. Наградата, която от 2014 година представлява корона, авторско произведение на Андриан Новаков, като символ на приемственост и признание, се предава ежегодно на всеки следващ носител.

Името на носителят на короната и титлата Енолог на годината за 2015 година е Димитър Ценов от СИС Индъстрийс. Той вече 18 години е отдаден на професията ни и му пожелаваме да продължава напред, за да бъде пример и вдъхновение за младите колеги.

Тази година за първи път се връчи и награда за цялостен принос и развитие на бранша. В българската винена история винаги е имало хора, отдали цялото си сърце и душа на професията, оставили своя почерк, своята школа, своите вина-икони. Едно от тези незабравими лица е Димитър Панов (от Домейн Бойар), който вече над 40 години обогатява историята на българското винарство по един наистина неповторим начин. Първият носител на наградата за цялостен принос изправи на крака всички 200 души в залата, които го посрещнаха с бурни аплодисменти. Силно вълнуващ момент за него и за нас, а сълзите в очите на много колеги, показаха огромното уважение към човекът и винарят Панов.

Така завърши Коледният бал, изпълнен и с тържествени моменти, и с много вълнение и усмивки, и разбира се с музика и танци до зори. Разделихме се с Пловдив, със състудентите и приятелите си, за да се озовем отново в различните краища на страната, при своите вина. Пожелавам на вас, ценителите на нашата напитка, весели празници с българските вина!

бележка под линия:_____________________________________________________

Екатерина Гаргова е член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Била е носител на титлата Енолог на Годината 2010.

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Винарска изба Марян, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Каква чаша да изберем ?, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Какво издава виното за характера на човека ?, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Кино Гурме & Домейн Бойар предлагат неустоима комбинация от качествени филми и специално вино, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Най-популярните червени вина, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Mystery Debut - Cabernet Sauvignon 2015 Afuzov Winery, САЛОН НА ВИНОТО 2017, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Защо виното се съхранява в бъчви?, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, DiVino.Taste 2015 обзор !, Най-скъпите видове шампанско в света, Вино според характера, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Класически картини пресъздадени с вино, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017, Как да комбинираме вино и салата, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Десертни червени сортове, СЕДМО ИЗДАНИЕ THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION & FESTIVAL (BIWC 2018), Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, Gulbanis Wine - Syrah 2011

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове