Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Обзор на Августиада 2015

Обзор на Августиада 2015

Grand_reserve_2009_Terra_Tangra


За четвъртото издание на Фестивала което се проведе от 16 до 18 октомври 2015 г. пристигнаха над 300 туристи от 6 държави от Европа и Азия. Повечето от тях са се записали в нарочна винена обиколка, организирана от MiEL и няколко международни туроператори. Българските гости бяха повече от 1200. Забелязаха се и водещи сомелиери, блогъри и винени журналисти да дегустират напитките на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015.

Организатори са Търговско промишлената палата в Стара Загора и компания OINORAMA с подкрепата на община Стара Загора

Grand_reserve_2009_Terra_Tangra


На събитието участваха 30 винарски изби от България, Турция и Македония, които се състезаваха за почетния знак на римския император Каракала /188-217 г./. Носителят беше определен от голямото жури на публиката.

снимка


Grand_reserve_2009_Terra_Tangra

Златна Августиада 2015 спечели червеното вино Гранд Резерва - 2009 на Тера Тангра

Сребърна Августиада 2015 отиде при Umurbey Sauvignon blanc - 2014, Турция
Chamlija, Papaskarasi & Cabernet - 2013, Arcadia 333 - 2009.

Бронзовата Августиада 2015 взеха Вила Мелник, Аплауз Вионие - 2013 и Бетърхалф, One Red - 2013.


Тази година на Августиада имаше засилено участие от Северна България. Това са Винарна Свищов,Винарска изба Кайнарджа които се славят в направата на бяло вино от червените сортове, мавруд и каберне совиньон, и Винарска изба Нисово.

ГАЛЕРИЯ

Августиада 2015 снимка winebg.info

Редом със виненото изложение бяха организирани съпътстващи събития.
Отбрани вина от Августиада-2015 в МОЛ Галерия Стара Загора.
От 30 септември до 17 октомври 2015 г. включително, на атрактивна промо зона в Mall Galleria беше оформена информационно-рекламна зона Августиада 2015, в която, освен плакати и материали за Фестивала на виното и културното наследство, бяхат подредени вина на участници в Августиада, с информационна табелка за производителя на виното.

На 16 октомври 2015 г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита самостоятелната изложба "Съновидения" на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа. Изложбата е част от програмата на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015.

На специална конференция Августиада 2015 се представиха теми като виното и приключенския туризъм, винен туризъм на Блаканите, представяне на книгата Виното е всичко на Вили Гълъбова.

Майсторски клас на тема "Непознатите винени съкровища на Турция" беше воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За прът път тази година беше проведен майсторски клас "Светът на кафето". Как да си приготвим кафе вкъщи - воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

Особен интерес имаше към ръчно изработените бутилки техника "Декупаж "на KoSe Wine Art Shop от Варна, които са вплели в метални орнаменти мотиви от митологията и фолклора.

Успехът на фестивала е в уникалната му формула: вино, кулинарно изкуство, представени сред автентични артефакти от 8-хилядолетната история на Стара Загора и гарнирани с различни форми на съвременно изкуство. Августиада е единствения фестивал с такава самобитност, заяви на пресконференция днес Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и един от организаторите на проявата.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Препоръки за здраве с грозде и вино, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино, Вино и стил - еп.8, Как да комбинираме вино и салата, Храни за вино и вино за храната, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Divino magazine - брой 1, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Шато Копса, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Как чашата помага на виното, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Вино и стил - еп.5, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Виното издава характера на човека, Световните винени сортове, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Four Friends Chardonnay 2013

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове