Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Обзор на Августиада 2015

Обзор на Августиада 2015

Grand_reserve_2009_Terra_Tangra


За четвъртото издание на Фестивала което се проведе от 16 до 18 октомври 2015 г. пристигнаха над 300 туристи от 6 държави от Европа и Азия. Повечето от тях са се записали в нарочна винена обиколка, организирана от MiEL и няколко международни туроператори. Българските гости бяха повече от 1200. Забелязаха се и водещи сомелиери, блогъри и винени журналисти да дегустират напитките на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015.

Организатори са Търговско промишлената палата в Стара Загора и компания OINORAMA с подкрепата на община Стара Загора

Grand_reserve_2009_Terra_Tangra


На събитието участваха 30 винарски изби от България, Турция и Македония, които се състезаваха за почетния знак на римския император Каракала /188-217 г./. Носителят беше определен от голямото жури на публиката.

снимка


Grand_reserve_2009_Terra_Tangra

Златна Августиада 2015 спечели червеното вино Гранд Резерва - 2009 на Тера Тангра

Сребърна Августиада 2015 отиде при Umurbey Sauvignon blanc - 2014, Турция
Chamlija, Papaskarasi & Cabernet - 2013, Arcadia 333 - 2009.

Бронзовата Августиада 2015 взеха Вила Мелник, Аплауз Вионие - 2013 и Бетърхалф, One Red - 2013.


Тази година на Августиада имаше засилено участие от Северна България. Това са Винарна Свищов,Винарска изба Кайнарджа които се славят в направата на бяло вино от червените сортове, мавруд и каберне совиньон, и Винарска изба Нисово.

ГАЛЕРИЯ

Августиада 2015 снимка winebg.info

Редом със виненото изложение бяха организирани съпътстващи събития.
Отбрани вина от Августиада-2015 в МОЛ Галерия Стара Загора.
От 30 септември до 17 октомври 2015 г. включително, на атрактивна промо зона в Mall Galleria беше оформена информационно-рекламна зона Августиада 2015, в която, освен плакати и материали за Фестивала на виното и културното наследство, бяхат подредени вина на участници в Августиада, с информационна табелка за производителя на виното.

На 16 октомври 2015 г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита самостоятелната изложба "Съновидения" на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа. Изложбата е част от програмата на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015.

На специална конференция Августиада 2015 се представиха теми като виното и приключенския туризъм, винен туризъм на Блаканите, представяне на книгата Виното е всичко на Вили Гълъбова.

Майсторски клас на тема "Непознатите винени съкровища на Турция" беше воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За прът път тази година беше проведен майсторски клас "Светът на кафето". Как да си приготвим кафе вкъщи - воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

Особен интерес имаше към ръчно изработените бутилки техника "Декупаж "на KoSe Wine Art Shop от Варна, които са вплели в метални орнаменти мотиви от митологията и фолклора.

Успехът на фестивала е в уникалната му формула: вино, кулинарно изкуство, представени сред автентични артефакти от 8-хилядолетната история на Стара Загора и гарнирани с различни форми на съвременно изкуство. Августиада е единствения фестивал с такава самобитност, заяви на пресконференция днес Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и един от организаторите на проявата.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Най-скъпо продаденото бяло вино, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Има нещо странно в това вино, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Машина превръща водата във вино за три дни, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, 5 години Балкански винен форум, Новото лице на испанското вино, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Каталог на българското вино 2013, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Приключения по пътя на божолето, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда, “Дефиле на младото вино” 2017, Ethno Chardonnay 2010, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Винарска изба "Ямантиев", Пиянството на зодиакалните знаци, Най-скъпите видове шампанско в света, Какво ще опитате на WiFo, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, DiVino.Taste 2015 обзор !, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Villa Santa Maria

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове