Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Discover.Vino представя специалните вина!, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Виното като ритуал и религия, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Едно фино, моля!, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Divino magazine - брой 2, Най-скъпите видове шампанско в света, Красотата на френското вино, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Как да избираме вино по празниците, Въпрос с повишена трудност !, MH WINE SELECTION, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Бъчвата като мебел и аксесоар, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Как виното научи Пирло на футбол, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Дефиле на младото вино 2016

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове