Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тероар - еп.5, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Тероар - еп.3, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Виното и звездите, Най-популярните цитати на известни личности за виното, New Bloom Winery - Rose 2016, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Видеоурок: цветовете на виното, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Тера Тангра - Black Label, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Микро дегустация на мега Пиемонте, Защо французите получават рядко инфаркт?, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Времената, в които България се гордееше със своето вино, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове