Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Orange wine 2015 - Villa Melnik, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Акценти Винзавод Асеновград, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Rubin 2013 - Santa Maria, Spring Taste: Ризлинг vs. Шардоне – кралете на белите сортове, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Vestibule Wine Ambassador, Дом на виното в София, Как да сготвим миди с вино, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Едно фино, моля!, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, София се превръща отново в столица на българското вино!, Melnik 55 - Libera Estate 2015, Лятото и виното, Бутилките от вино в двора и градината, Мидалидаре естейт спечели Августиада 2017, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Terra Tangra Cuvee 2006, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Колко добре действа на тялото ви греяното вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове