Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винария 2016, Технология за производство на бяло вино, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Merlot 2013 - Dives Winery, Речник на дегустационните термини, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Продукти Винарска изба Манастира, Винзавод Асеновград, Какво е съдържанието на виното?, Винената бутилка, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Едно фино, моля!, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, “Tирбушон” от бъдещето, Discover.Vino представя специалните вина!, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Какво е тероар ?, За виното – с любов ...и още нещо, Най-популярните червени вина, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, В салона на виното за 15-и път, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Как да съчетаваме пица и вино, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, Обзор на Августиада 2015, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Вино и стил - еп.2, Divino magazine - брой 6, Български совиньон блан, реколта 2012, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове