Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Rubin 2013 - Santa Maria, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Chardonnay Gorchivka 2013, Акценти Винзавод Асеновград, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Футуристичен винен бутик, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Какво всъщност е "натурално вино"?, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Какво ще опитате на WiFo, Винени бели сортове, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Произходът има значение, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Виното и звездите, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове