Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Orange wine 2015 - Villa Melnik, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Легендите за чукането с чаши, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Музиката променя аромата и плътността на виното, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Черга Розе 2012 Домейн Менада, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Защо виното се съхранява в бъчви?, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Фондю и вино, Най-скъпо продадените вина в света, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", “Tирбушон” от бъдещето, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Да поговорим за вино и храна, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Има нещо странно в това вино, Посетители превзеха Винария 2017, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове