Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Защо да хапваме грозде

Защо да хапваме грозде

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info

Гроздето е един от най-полезните и обичани плодове, особено поради тръпчивия му вкус, свежа текстура, сочност и атрактивен цвят. Добрата новина е, че тези плодове са пълни с основни хранителни вещества и са почти като лекарство що се отнася до различните ползи за здравето, които те предоставят.

Има различни видове грозде, различни по цвят и вкус. Има черно, лилаво, зелено, както и розово оцветено грозде. Независимо от вида на гроздето, което ядете, можете да сте сигурни, че то ви осигурява важни витамини като витамин А, витамин С, витамин В6, витамин В и фолиева киселина.

Една от причините, поради която гроздето е добро за вашето здраве и трябва да бъде част от дневния ви хранителен режим се дължи на различни минерали, които тялото ви може да получи от тези плодове. Най-важните минерали, намиращи се в гроздето са манган и калий.

Тези минерали са от съществено значение за поддържане на добро здраве и силна кръв, те намаляват риска от хипертония, и могат да ви помогнат да се справите с депресия и да ви осигурят подобряване на имунитета. Другите минерали, открити в гроздето, са мед, цинк, калций, фосфор, желязо и селен.

Най-важната полза, които произтичат от ядене на грозде е производството на антиоксиданти в тялото ви. Гроздето е богато на антиоксиданти, поради наличието на фитонутриенти, наречени полифеноли. Тези антиоксиданти се свързват с "свободни радикали", намиращи се в тялото ви и намаляват риска от втвърдяване на артериите, като по този начин подобряват здравето на сърцето ви.

Гроздето също помага при образуването на азотен оксид в организма. Тази съставка помага за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на образуването на кръвни съсиреци, тромбоцитната агрегация и окисляването (които причинява язви на артериите).

Ресвератролът, открит в ципата на гроздето и семената му, поддържат сърдечния мускул гъвкав и здрав. Причината, поради която "червените вина" са придобили популярност се дължи на високата им концентрация на ресвератрол.

Гроздето също съдържат глюкозно съединение, наречено сапонин, което помага да се намали абсорбцията на холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Така гроздето определено е добро за сърцето.

Благодарение на наличието на антиоксидантни съединения в гроздето, то помага срещу свързването на свободните радикали в организма. Тези свободни радикали или "оксиданти" са отговорни за подстрекаване на образуването на рак в различните органи на тялото.

Пиенето на няколко чаши гроздов сок (направени от лилаво грозде, особено Конкорд) помага за намаляването на риска от рак на дебелото черво и рак на гърдата. Различни съединения в гроздето помагат за намаляване на възпалението в организма и осигуряват благоприятен анти-оксидативен ефект.

Установено е, че гроздето има няколко анти-микробни качества, но те не са вредни за полезните бактерии в стомаха. Тестовете показват, че екстрактите в гроздето потискат растежа на 14 различни вида на вредни бактерии, които често се срещат в човешките черва и стомаха.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Три български червени вина за края на лятото, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Каталог Августиада 2015, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Какво е тероар ?, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, MH WINE SELECTION, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Технология за производство на бяло вино, И замириса на..., DiVino.Taste 2013, Беса Валей, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Акценти Винзавод Асеновград, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Големите вина от пино ноар, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Цените на виното по света, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", 15 любопитни факта за виното, Вълшебното вино Малбек, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Маутай байджо – китайска наслада с изискан вкус

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове