Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Уникална винарска изба

Уникална винарска изба

СПОДЕЛИ

Къде съхраняват своето вино световноизвестните личности


вино в изба Криков


Молдова е известна със своето лозарство, на повече от 3000 години. Една от най-известните винарски изби, намираща се на 15 км. от столицата Кишинев е Cricova. Тя е втората по големина в Молдова, след Milestii Mici (най-голямата в света). Дължината на избата е 120 км., намира се на 100м. дълбочина и притежава уникален микроклимат – температурата целогодишно е в интервала 12 – 14 градуса по Целзий. Влажността на въздуха е 97-98%.


Тунелите на избата са още от 15 век, възникнали като кариери, а галериите с вино са свързани помежду си с подземни улици, носещи имена на различни сортове грозде: Шардоне, Каберне, Мавруд и подобно на улиците над земната повърхност имат пешеходни пътеки и пътни знаци. Но не това е най-голямата атракция на винарската изба – тук се съхраняват колекции от вина на едни от най-известните световни личности.


Тук може да бъде видяна колекцията от повече от 3000 бутилки старо вино на един от приближените на Хитлер – генерал-фелдмаршал Херман Гьоринг.

вино в Криков


Избата съхранява повече от 1,3 милиона бутилки висококачествено червено и бяло вино. Могат да се видят колекциите от вина на Владимир Путин, на много европейски президенти, премиери и членове на аристократични фамилии. Най-старото вино датира от 1902 – ликьор „Jan Becker” и “Jerusalem of Easter”.


В избата се намират също така складове и уникални стаи за дегустация, декорирани по различен начин и притежаващи неповторим стил. Вината, произвеждани в Cricova могат да бъдат закупени от почти всяка държава, а пенливите им вина се произвеждат по класическия френски метод, чиито създател се счита монаха Дом Пиер Периньон. Характерно за този метод е протичащата вторична ферментация в бутилката, намираща се в хоризонтално положение за най-малко 3 години.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Айсвайн или "Ледено вино", Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Три аржентински вина от малбек, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Обстановката променя вкуса на виното, Какво всъщност е "натурално вино"?, Винени бели сортове, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Какво ще опитате на WiFo, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Защо да изберем българското вино ?, Какво да направим с неизпитото вино?, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия - лято 2018, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, 10 причини да пием розе, Местните сортове – още един шанс за българските вина, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Музеят на виното, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Солта подобрява вкуса на виното, Храни за вино и вино за храната, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, DiVino.Taste 2013 Програма, Звукът на виното, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове