Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Уникална винарска изба

Уникална винарска изба

СПОДЕЛИ

Къде съхраняват своето вино световноизвестните личности


вино в изба Криков


Молдова е известна със своето лозарство, на повече от 3000 години. Една от най-известните винарски изби, намираща се на 15 км. от столицата Кишинев е Cricova. Тя е втората по големина в Молдова, след Milestii Mici (най-голямата в света). Дължината на избата е 120 км., намира се на 100м. дълбочина и притежава уникален микроклимат – температурата целогодишно е в интервала 12 – 14 градуса по Целзий. Влажността на въздуха е 97-98%.


Тунелите на избата са още от 15 век, възникнали като кариери, а галериите с вино са свързани помежду си с подземни улици, носещи имена на различни сортове грозде: Шардоне, Каберне, Мавруд и подобно на улиците над земната повърхност имат пешеходни пътеки и пътни знаци. Но не това е най-голямата атракция на винарската изба – тук се съхраняват колекции от вина на едни от най-известните световни личности.


Тук може да бъде видяна колекцията от повече от 3000 бутилки старо вино на един от приближените на Хитлер – генерал-фелдмаршал Херман Гьоринг.

вино в Криков


Избата съхранява повече от 1,3 милиона бутилки висококачествено червено и бяло вино. Могат да се видят колекциите от вина на Владимир Путин, на много европейски президенти, премиери и членове на аристократични фамилии. Най-старото вино датира от 1902 – ликьор „Jan Becker” и “Jerusalem of Easter”.


В избата се намират също така складове и уникални стаи за дегустация, декорирани по различен начин и притежаващи неповторим стил. Вината, произвеждани в Cricova могат да бъдат закупени от почти всяка държава, а пенливите им вина се произвеждат по класическия френски метод, чиито създател се счита монаха Дом Пиер Периньон. Характерно за този метод е протичащата вторична ферментация в бутилката, намираща се в хоризонтално положение за най-малко 3 години.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Български совиньон блан, реколта 2012, Приключения по пътя на божолето, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Как да разчетеш етикета на шампанското, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Колекционирането на вино като инвестиция, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Вино според характера, Обзор на Августиада 2015, Discover.Vino Северна Италия, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", 25 начина за повторно използване на старите бъчви, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Тероар - еп.1, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Агнешко: с розе или червено?, Какви са ползите от пиенето на вино?, Розе Свети Илия 2009, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Divino magazine - брой 5, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Вино и стил - еп.3, Зелено вино, Вино - цени и рекорди, 50 повода да празнуваме българското вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове