Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Уникална винарска изба

Уникална винарска изба

СПОДЕЛИ

Къде съхраняват своето вино световноизвестните личности


вино в изба Криков


Молдова е известна със своето лозарство, на повече от 3000 години. Една от най-известните винарски изби, намираща се на 15 км. от столицата Кишинев е Cricova. Тя е втората по големина в Молдова, след Milestii Mici (най-голямата в света). Дължината на избата е 120 км., намира се на 100м. дълбочина и притежава уникален микроклимат – температурата целогодишно е в интервала 12 – 14 градуса по Целзий. Влажността на въздуха е 97-98%.


Тунелите на избата са още от 15 век, възникнали като кариери, а галериите с вино са свързани помежду си с подземни улици, носещи имена на различни сортове грозде: Шардоне, Каберне, Мавруд и подобно на улиците над земната повърхност имат пешеходни пътеки и пътни знаци. Но не това е най-голямата атракция на винарската изба – тук се съхраняват колекции от вина на едни от най-известните световни личности.


Тук може да бъде видяна колекцията от повече от 3000 бутилки старо вино на един от приближените на Хитлер – генерал-фелдмаршал Херман Гьоринг.

вино в Криков


Избата съхранява повече от 1,3 милиона бутилки висококачествено червено и бяло вино. Могат да се видят колекциите от вина на Владимир Путин, на много европейски президенти, премиери и членове на аристократични фамилии. Най-старото вино датира от 1902 – ликьор „Jan Becker” и “Jerusalem of Easter”.


В избата се намират също така складове и уникални стаи за дегустация, декорирани по различен начин и притежаващи неповторим стил. Вината, произвеждани в Cricova могат да бъдат закупени от почти всяка държава, а пенливите им вина се произвеждат по класическия френски метод, чиито създател се счита монаха Дом Пиер Периньон. Характерно за този метод е протичащата вторична ферментация в бутилката, намираща се в хоризонтално положение за най-малко 3 години.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Syrah 2014 - Villa Bassarea, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете, Българско сирене за българско вино !, Дрождите влияят много върху аромата на виното, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Готвачката на Химлер, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Най-нелепите въпроси за виното, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, Как да си гледате на… вино?, 50 повода да празнуваме българското вино, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Divino magazine - брой 3, Речник на дегустационните термини, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, С вкус на Прованс, Как да съчетаваме пица и вино, Как да разберем “Натуралните вина”, Каталог на българското вино 2013, Ако сънуваш вино, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Как да разчетеш етикета на шампанското, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Продукти на VIA VERDE, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Варна е на второ място по консумация на вино след София

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове