Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Уникална винарска изба

Уникална винарска изба

СПОДЕЛИ

Къде съхраняват своето вино световноизвестните личности


вино в изба Криков


Молдова е известна със своето лозарство, на повече от 3000 години. Една от най-известните винарски изби, намираща се на 15 км. от столицата Кишинев е Cricova. Тя е втората по големина в Молдова, след Milestii Mici (най-голямата в света). Дължината на избата е 120 км., намира се на 100м. дълбочина и притежава уникален микроклимат – температурата целогодишно е в интервала 12 – 14 градуса по Целзий. Влажността на въздуха е 97-98%.


Тунелите на избата са още от 15 век, възникнали като кариери, а галериите с вино са свързани помежду си с подземни улици, носещи имена на различни сортове грозде: Шардоне, Каберне, Мавруд и подобно на улиците над земната повърхност имат пешеходни пътеки и пътни знаци. Но не това е най-голямата атракция на винарската изба – тук се съхраняват колекции от вина на едни от най-известните световни личности.


Тук може да бъде видяна колекцията от повече от 3000 бутилки старо вино на един от приближените на Хитлер – генерал-фелдмаршал Херман Гьоринг.

вино в Криков


Избата съхранява повече от 1,3 милиона бутилки висококачествено червено и бяло вино. Могат да се видят колекциите от вина на Владимир Путин, на много европейски президенти, премиери и членове на аристократични фамилии. Най-старото вино датира от 1902 – ликьор „Jan Becker” и “Jerusalem of Easter”.


В избата се намират също така складове и уникални стаи за дегустация, декорирани по различен начин и притежаващи неповторим стил. Вината, произвеждани в Cricova могат да бъдат закупени от почти всяка държава, а пенливите им вина се произвеждат по класическия френски метод, чиито създател се счита монаха Дом Пиер Периньон. Характерно за този метод е протичащата вторична ферментация в бутилката, намираща се в хоризонтално положение за най-малко 3 години.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Как да съхраняваме виното, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Розето и модата, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Summer Taste: РОЗЕ И ПРОВАНСАЛСКА КУХНЯ + премиера на книгата 4 СЕЗОНА В БУРКАНИ, Meandra 2012 - Domain Marash, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Ден на виното и любовта 14 февруари, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Бутилиране на вино в домашни условия, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, САЛОН НА ВИНОТО 2017, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Хайде на училище…по бира!, Пино ноар и деликатеси, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Как да се насладим на истинското вино, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Дегустация: златното шардоне на България, Тероар - еп.3, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Divino magazine - брой 3, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове