Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Уникална винарска изба

Уникална винарска изба

СПОДЕЛИ

Къде съхраняват своето вино световноизвестните личности


вино в изба Криков


Молдова е известна със своето лозарство, на повече от 3000 години. Една от най-известните винарски изби, намираща се на 15 км. от столицата Кишинев е Cricova. Тя е втората по големина в Молдова, след Milestii Mici (най-голямата в света). Дължината на избата е 120 км., намира се на 100м. дълбочина и притежава уникален микроклимат – температурата целогодишно е в интервала 12 – 14 градуса по Целзий. Влажността на въздуха е 97-98%.


Тунелите на избата са още от 15 век, възникнали като кариери, а галериите с вино са свързани помежду си с подземни улици, носещи имена на различни сортове грозде: Шардоне, Каберне, Мавруд и подобно на улиците над земната повърхност имат пешеходни пътеки и пътни знаци. Но не това е най-голямата атракция на винарската изба – тук се съхраняват колекции от вина на едни от най-известните световни личности.


Тук може да бъде видяна колекцията от повече от 3000 бутилки старо вино на един от приближените на Хитлер – генерал-фелдмаршал Херман Гьоринг.

вино в Криков


Избата съхранява повече от 1,3 милиона бутилки висококачествено червено и бяло вино. Могат да се видят колекциите от вина на Владимир Путин, на много европейски президенти, премиери и членове на аристократични фамилии. Най-старото вино датира от 1902 – ликьор „Jan Becker” и “Jerusalem of Easter”.


В избата се намират също така складове и уникални стаи за дегустация, декорирани по различен начин и притежаващи неповторим стил. Вината, произвеждани в Cricova могат да бъдат закупени от почти всяка държава, а пенливите им вина се произвеждат по класическия френски метод, чиито създател се счита монаха Дом Пиер Периньон. Характерно за този метод е протичащата вторична ферментация в бутилката, намираща се в хоризонтално положение за най-малко 3 години.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Един ден в Града на Виното, Легендите за чукането с чаши, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Правят град на виното, Да поговорим за вино и храна, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Вино и стил - еп.10, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Какви са ползите от пиенето на вино?, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Цените на виното по света, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, GastronomiX 2016, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове