Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Виното - характеристика и особености

Виното - характеристика и особеностиБелите вина се произвеждат основно от бяло грозде, но съществува и възможност за производство на бяло вино от червено грозде, при условие че сокът му е необагрен. Възможно е да се разграничат два стила на белите вина-т.нар. “Класика” и “нов свят”. Класическите бели вина, ферментирали в дъбова бъчва са с наситен сламесто жълт цвят, в аромата и вкуса се откриват фини нотки на узрели и презрели плодове и ядки добре вградени с общия фон на благородна дъбова дървесина. Вината от новия свят са със свеж златисто-жълт цвят, с вплетени игриви свежи зеленикави оттенъци. Аромата и вкуса са интензивно подчертани от невероятно пищната експлозия на феерия от свежи и узрели тропически плодове и плодово-цветисти тонове.
Розовите вина са интересен клон от богатата гама категории, видове и типове вина. Техният цвят наподобява в по-голяма степен червено вино, но са винифицирани по технологията на белите вина, чрез по-бързото или по-забавено (според желаните резултати) оцеждане на гроздовия сок от твърдите части на гроздето. По този начин нюансите може да варират в широк диапазон на червения цвят-от класическите френски розета, които са с типичен цвят на ципа от кромид лук до цвета на свежи малини. В ароматично и вкусово отношение преобладават свежите тонове на горски ягоди и малини.Червените вина се произвеждат само от червено грозде с обагрен или необагрен сок. Те предоставят в ръцете на енолога необятни възможности за подчертаване и изява на сложни комплекси от вкусове и аромати, идващи както от самото грозде, така и от процеса на ферментация и съзряване в дъбови бъчви. Но истинската наслада и удовлетворение от постигнатото с виното се доставя при консумацията колекционни вина, където бутилковото развитие на виното, изразяващо се чрез букет от аромати и комплексни вкусове би запленил и най-претенциозния вкусов каприз. Така за отделните вина, цвета варира от наситен,плътен, гранатов, пурпурно червен цвят с виолетови оттенъци при млади вина, през елегантния рубинено-червен цвят при съзрявалите в дъбови бъчви вина до фино керемиденочервения цвят при бутилково старелите вина. Ароматните комплекси също варират в зависимост от възрастта на виното, сорта грозде, тероара на микрорайона и др. Често се срещат сочни, презрели или термично обработени червени и черни горски плодове при млади вина, съпътствани от пикантни подправки, тютюн, даже и шоколад при аристократичната Сира. По време на съзряването в дъбови бъчви плодовите нюанси се облагородяват с аромата и вкуса на благородна дъбова (или друга) дървесина от бъчвите, които са верен, добър приятел и незаменим спътник в живота на червените вина, още повече ако са с контролирана степен на обгаряне. В бутилково старелите вина всички тези аромати и вкусове се вплитат в общ букет, но и не само, тук се появяват и изтънчени смолисти тонове, евкалипт, често вкус на дивечово месо и кожа, трюфели и други.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, ХХV МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО „ВИНАРИЯ”, Бутилките от вино в двора и градината, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Храни за вино и вино за храната, Розе Свети Илия 2009, Всичко, което трябва да знаете за розето, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Ако сънуваш вино, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Приключения по пътя на божолето, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Rubin 2013 - Santa Maria, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Посетители превзеха Винария 2017, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, 3 - те най-скъпите вина !, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Акценти Винзавод Асеновград, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове