Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Виното - характеристика и особености

Виното - характеристика и особеностиБелите вина се произвеждат основно от бяло грозде, но съществува и възможност за производство на бяло вино от червено грозде, при условие че сокът му е необагрен. Възможно е да се разграничат два стила на белите вина-т.нар. “Класика” и “нов свят”. Класическите бели вина, ферментирали в дъбова бъчва са с наситен сламесто жълт цвят, в аромата и вкуса се откриват фини нотки на узрели и презрели плодове и ядки добре вградени с общия фон на благородна дъбова дървесина. Вината от новия свят са със свеж златисто-жълт цвят, с вплетени игриви свежи зеленикави оттенъци. Аромата и вкуса са интензивно подчертани от невероятно пищната експлозия на феерия от свежи и узрели тропически плодове и плодово-цветисти тонове.
Розовите вина са интересен клон от богатата гама категории, видове и типове вина. Техният цвят наподобява в по-голяма степен червено вино, но са винифицирани по технологията на белите вина, чрез по-бързото или по-забавено (според желаните резултати) оцеждане на гроздовия сок от твърдите части на гроздето. По този начин нюансите може да варират в широк диапазон на червения цвят-от класическите френски розета, които са с типичен цвят на ципа от кромид лук до цвета на свежи малини. В ароматично и вкусово отношение преобладават свежите тонове на горски ягоди и малини.Червените вина се произвеждат само от червено грозде с обагрен или необагрен сок. Те предоставят в ръцете на енолога необятни възможности за подчертаване и изява на сложни комплекси от вкусове и аромати, идващи както от самото грозде, така и от процеса на ферментация и съзряване в дъбови бъчви. Но истинската наслада и удовлетворение от постигнатото с виното се доставя при консумацията колекционни вина, където бутилковото развитие на виното, изразяващо се чрез букет от аромати и комплексни вкусове би запленил и най-претенциозния вкусов каприз. Така за отделните вина, цвета варира от наситен,плътен, гранатов, пурпурно червен цвят с виолетови оттенъци при млади вина, през елегантния рубинено-червен цвят при съзрявалите в дъбови бъчви вина до фино керемиденочервения цвят при бутилково старелите вина. Ароматните комплекси също варират в зависимост от възрастта на виното, сорта грозде, тероара на микрорайона и др. Често се срещат сочни, презрели или термично обработени червени и черни горски плодове при млади вина, съпътствани от пикантни подправки, тютюн, даже и шоколад при аристократичната Сира. По време на съзряването в дъбови бъчви плодовите нюанси се облагородяват с аромата и вкуса на благородна дъбова (или друга) дървесина от бъчвите, които са верен, добър приятел и незаменим спътник в живота на червените вина, още повече ако са с контролирана степен на обгаряне. В бутилково старелите вина всички тези аромати и вкусове се вплитат в общ букет, но и не само, тук се появяват и изтънчени смолисти тонове, евкалипт, често вкус на дивечово месо и кожа, трюфели и други.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

С дъх на рубин под Трихълмието, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, В салона на виното за 15-и път, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, DiVino.Taste 2013 Програма, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Как да си направим сангрия, Августиада 2016 награди, На Трапезата на Wine & Food Society, Виното не вреди на бременността, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, “Tирбушон” от бъдещето, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Как говори цветът на виното, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Наградите на Августиада`2013, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, За сиренето и виното, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Cheval de Katarzyna - 2016, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Соаве - Виното на Данте, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Вино и стил - еп.9, Най-скъпо продаденото бяло вино, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове