Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Виното - характеристика и особености

Виното - характеристика и особеностиБелите вина се произвеждат основно от бяло грозде, но съществува и възможност за производство на бяло вино от червено грозде, при условие че сокът му е необагрен. Възможно е да се разграничат два стила на белите вина-т.нар. “Класика” и “нов свят”. Класическите бели вина, ферментирали в дъбова бъчва са с наситен сламесто жълт цвят, в аромата и вкуса се откриват фини нотки на узрели и презрели плодове и ядки добре вградени с общия фон на благородна дъбова дървесина. Вината от новия свят са със свеж златисто-жълт цвят, с вплетени игриви свежи зеленикави оттенъци. Аромата и вкуса са интензивно подчертани от невероятно пищната експлозия на феерия от свежи и узрели тропически плодове и плодово-цветисти тонове.
Розовите вина са интересен клон от богатата гама категории, видове и типове вина. Техният цвят наподобява в по-голяма степен червено вино, но са винифицирани по технологията на белите вина, чрез по-бързото или по-забавено (според желаните резултати) оцеждане на гроздовия сок от твърдите части на гроздето. По този начин нюансите може да варират в широк диапазон на червения цвят-от класическите френски розета, които са с типичен цвят на ципа от кромид лук до цвета на свежи малини. В ароматично и вкусово отношение преобладават свежите тонове на горски ягоди и малини.Червените вина се произвеждат само от червено грозде с обагрен или необагрен сок. Те предоставят в ръцете на енолога необятни възможности за подчертаване и изява на сложни комплекси от вкусове и аромати, идващи както от самото грозде, така и от процеса на ферментация и съзряване в дъбови бъчви. Но истинската наслада и удовлетворение от постигнатото с виното се доставя при консумацията колекционни вина, където бутилковото развитие на виното, изразяващо се чрез букет от аромати и комплексни вкусове би запленил и най-претенциозния вкусов каприз. Така за отделните вина, цвета варира от наситен,плътен, гранатов, пурпурно червен цвят с виолетови оттенъци при млади вина, през елегантния рубинено-червен цвят при съзрявалите в дъбови бъчви вина до фино керемиденочервения цвят при бутилково старелите вина. Ароматните комплекси също варират в зависимост от възрастта на виното, сорта грозде, тероара на микрорайона и др. Често се срещат сочни, презрели или термично обработени червени и черни горски плодове при млади вина, съпътствани от пикантни подправки, тютюн, даже и шоколад при аристократичната Сира. По време на съзряването в дъбови бъчви плодовите нюанси се облагородяват с аромата и вкуса на благородна дъбова (или друга) дървесина от бъчвите, които са верен, добър приятел и незаменим спътник в живота на червените вина, още повече ако са с контролирана степен на обгаряне. В бутилково старелите вина всички тези аромати и вкусове се вплитат в общ букет, но и не само, тук се появяват и изтънчени смолисти тонове, евкалипт, често вкус на дивечово месо и кожа, трюфели и други.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Gulbanis Wine - Syrah 2011, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Участници - Сомелиер на годината 2017, Добра година за винопроизводителите, Приключения по пътя на божолето, Chardonnay Gorchivka 2013, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, САЛОН НА ВИНОТО 2017, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Мидалидаре естейт спечели Августиада 2017, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, Най-скъпо продадените вина в света, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Alexandra Estate - Merlot 2013, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове