Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО

Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО

СПОДЕЛИ

Снимка
Кремена Димова

Кремена Вундерли (Димова) е родена преди 42 години в Стара Загора. Завършила е ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с немски език, социология в СУ „Св. Кл.Охридски“ и курсове в Изследователския център по лозарство и винарство във Веденсвил, Швейцария. Живее в живописния винен район Лаво, на брега на Женевското езеро, в близост до Монтрьо, където са корените на съпруга й Лоран. След кариера в областта на маркетинговите проучвания, в момента се занимава с развитието и популяризирането в Швейцария на семеен проект за вина, произвеждани в България. Майка на две деца.

– Кремена, как попаднахте в Швейцария?

– Преди близо 20 години последвах сърцето и съпруга си. Когато живееш в този живописен район, сред старателно изградените каменни тераси от лозя, които пищно се вият над езерото, не можеш да останеш безпристрастен към лозята и виното. Лозята в Малко ГрадищеВинарска област Лаво е включена в списъка на Световното и природно наследство на ЮНЕСКО. Красотата й разпали у мен трепета към лозята, а съпругът ми Лоран – любовта към виното. Той е от семейство с лозаро-винарски корени,
старият етикет на вината на прадядото на Лоран Вундерли от 1919 г. е изложен в музея на Монтрьо
а семейната традиция днес се продължава от брата на съпруга ми – Марк, който е дипломиран инженер енолог-агроном.
Преди да стартираме нашия проект „Еолис“, имах възможност да пътувам и да открия красиви лозарски райони на Италия, Франция, Австралия, Испания и да дегустирам много вина. През есента си взимах отпуск, за да помагам по време на гроздобера
в изба на близки във Вилньов
Там научих много за техническата част на лозарството и винарството.

Снимка
Лозята в Малко Градище

– Защо решихте да инвестирате в лозя у нас, в България?

Братът на Кремена, Христо, подрязва лозята в Малко Градище– Детските ми спомени са свързани с лозята на дядо ми, зад каменната чешма до големия орех, под планината, с аромата на узряло грозде, дюли и сладка шира през есента. Това е мястото, където днес се намира Еолис Естейт, в полите на Източните Родопи,
в село Малко Градище до Любимец
Един ден майка ми Яна се обади, за да ме попита какво да прави с върнатите ни семейни лозя, дали имаме интерес към тях. Това беше искрата, от която тръгна проектът. Имахме огромно желание да създадем наш домейн в България и той да бъде семеен. Стартирахме бавно, стъпка по стъпка, с участието и подкрепата на всички в семействата ни. Лозята бяха изоставени от 20 години, парцелите – малки и накъсани. Стари енолози потвърдиха, че там се е гледало много добро мерло. Взехме проби от почвата, които изпратихме за
пълно изследване в специализирана швейцарска лаборатория.

Снимка
Братът на Кремена, Христо, подрязва лозята в Малко Градище


Избрахме сортовете, искахме да експериментираме как ще се държат тези Кремена Димова с Лоран (вдясно) и брат си Христо на Ди Вино Тейст през ноември м.г. френски благородници в нашия тероар. Посадъчният материал подбрахме във Франция. От червените сортове работим с традиционните за района Мерло и Каберне Совиньон, както и Сира и Каберне Фран – сортове, които обичат глинесто-песъчливи почви и много слънце. Районът ни е един от най-слънчевите в България, със слънцегреене през вегетативния период близко до това в Калифорния, което през топлите дни се уравновесява от прохладните въздушни течения от Източните Родопи.
Към момента гледаме 30 дка лозя
което ни позволява да контролираме качеството. Те растат под грижите на брат ми Христо, който черпи от компетентния опит на Марк. Майка ми Яна управлява фирмата и дейностите в лозята. Баща ми Димо ни подкрепя и помага. Нашата философия е, че виното се прави на лозето, затова и прилагаме техники, които са насочени към контролиране и намаляване на добива за сметка на неговото качество.Търсим по-малко реколта, но с високо качество. Работата на лозето е ръчна, което ни позволява да следим неговото развитие. През миналата година обилните дъждове не ни пожалиха, но компетентната работа ни помогна да имаме добра реколта.
На лозето не трябва да се криеш от бурята
а да се научиш да танцуваш под дъжда.

– Обемите на производството? Накъде поема то?

– Годишното производство е около 10 000 бутилки, между 800 и 2000 бутилки от серия. Червените вина отлежават в 400-литрови бъчви от френски дъб, не по-малко от 9 месеца, до постигане на елегантна хармония между плодов букет, дъбови аромати, танини и киселини.
Една част от вината се изнасят в Швейцария
където успоредно с популяризирането им разказваме за България. Виното носи сърцето на земята, която го ражда, и сърцето на хората, които го създават. С „Еолис“ швейцарските любители на вино научават за България, за красотата на Родопите, за историята ни, за културното ни наследство.
Когато търсихме име на виното, искахме то да е свързано с района, да буди въпроси, да разказва за сърцето и историята на виното. Вятърът и слънцето са два от елементите, които характеризират точно този регион. Логото на „Еолис“ символизира тази хармония. То
напомня два знака, свързани с мистиката на траките – на слънцето и на вятъра.

Снимка
Кремена Димова с Лоран (вдясно) и брат си Христо на Ди Вино Тейст през ноември 2014 г.

– Как се приема нашенското вино в Швейцария?

– Швейцария е пример за това как се запазва малкият производител, как се промотират локални продукти. Когато влезете в една млекарница, можете да намерите типични сирена и специалитети от региона. Тя е страна с развита винена култура, където се произвеждат качествени вина. Конкуренцията от отлични вина от цял свят е огромна.
Вината „Еолис“ намериха много добър отзвук
сред швейцарската публика. В момента се предлагат в едни от най-класните ресторанти в Цюрих като „Швайцерхоф“, „Карлтон“, „Линденхоф Келер“, „Рюстерай“. В забележителния „Цунфтхаус цур Ваг“ организирахме специална вечеря, на която бяха поканени постоянни клиенти на ресторанта. Български ястия, интерпретирани и приготвени с много финес от френския им шеф готвач, бяха перфектно съчетани с вина „Еолис“.
В района на Монтрьо вината ни могат да се дегустират в ресторанта на
един от най-импозантните хотели – „Виктория“, в Глион
наслаждавайки се на величествената гледка към Женевското езеро и заснежените върхове на Ле Дан дьо Миди. Организираме и дегустации с клиенти, които са любопитни да открият проекта и вината ни.
Има ни и в магазини със специално отношение към виното в България, а скоро „Еолис“ ще могат да бъдат опитани в един емблематичен лозарски район – Напа Валей, Калифорния.

НБП, Дима ТОНЕВА
Източник: nbp.bg

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Красотата на френското вино, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, Alexandra Estate, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Какво вино за кое сирене е подходящо, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, Компоненти на дегустацията II: Носът, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Лятно предложение: две български вина от мискет!, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, С вкус на Прованс, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, 35 оригинални етикети за вино, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Виното като любовник, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове