Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Какви са ползите от пиенето на вино?

Какви са ползите от пиенето на вино?

СПОДЕЛИ

Луй Пастьор казва, че виното е „най-здравословната и най-хигиеничната напитка“. Оказва се, че е бил прав (консумирано в умерени количества, разбира се). Наздраве!

Снимка

Виното намалява риска от инфаркт

Виното изобилства от антиоксиданти, наречени полифеноли, но по-голямата част съдържа ресвератрол. Той се намира в кожата на гроздето, предпазва кръвоносните съдове на сърцето и намалява лошия холестерол. Според едно проучване, умерените консуматори на вино са имали значително по-нисък процент на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, отколкото въздържателите.

Снимка

Виното може да намали риска от инсулт

Огромно проучване проведено с над 80 000 жени на възраст между 30 и 55 години е установило, че при умерена консумация на вино, те са имали 20% по-малък риск да получат инсулт. Учените са установили, че ресвератролът може да насърчи производството на определен ензим, който предпазва мозъчните клетки от инсулт и увреждане.

Снимка

Виното може да изкорени рака

Фенолните съединения в любимото ви Бордо могат да намалят риска от рак на гърдата, рак на простатата, рак на устата. Те могат дори да забавят растежа на раковите клетки в черния дроб. Репутацията на виното в борбата с Неходжкинов лимфом е още по-невероятна. Любителите на вино, страдащи от този лимфом могат да намалят риска от смърт и рецидив с до 25-35%.

Снимка

Виното предотвратява деменция

Когато амилоидните протеини се натрупват в мозъка, те образуват лепкава плака, която убива мозъчните клетки и предизвиква загуба на паметта. Изследователи са установили, че ресвератрол спира досадните протеини още в началото на производтсвото им. Ресвератрола нарушава формата на протеина, така че той вече не може да се натрупва и да нарушава правилното функциониране на мозъка.

Снимка

Виното увeличава тестостерона

Червеното винo може да завиши нивото на тестостерона, което от своя страна може да повиши издръжливостта, мускулната маса и да намали времето за възстановяване от травми. Научни изследвания са установили, че антиоксидантът кверцетин блокира ензима, който изхвърля тестостерона от организма. С повече тестостерон заключен в тялото си спортистите, могат да постигнат по-добри резултати на терена, и за това може да допринесе само глътка вино.

Снимка

Виното понижава риска от депресия

Проучване проведено сред 5 500 души, които консумират умерено количество вино установило, че любителите на тази напитка страдат по-малко от депресия. Причината е, че съединенията като ресвератрол могат да имат положителен ефект върху области от мозъка, които ви карат да се чувствате в депресия.

Снимка

Виното ви прави дълголетни

С всички тези предимства, не е изненада, че хубавото вино може да ви помогне да живеете по-дълго. Доказано е, че съединенията във виното активират протеин, който помага при животни, като удължава живота им. Ако ефектът се трансферира при хората, тези съединения биха могли да лекуват болести, предизвикани от старостта.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., Микро дегустация на мега Пиемонте, Gulbanis Wine - Syrah 2011, BIWC 2015 участници, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Американска рок легенда – фен на българското вино, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Виното като любовник, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Траминерите на България, Какво вино за кое сирене е подходящо, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Видеоурок: цветовете на виното, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Колко и как да пием вино, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Виното помага и на бъбреците, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Солта подобрява вкуса на виното, Syrah 2014 - Villa Bassarea, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове