Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Какви са ползите от пиенето на вино?

Какви са ползите от пиенето на вино?

СПОДЕЛИ

Луй Пастьор казва, че виното е „най-здравословната и най-хигиеничната напитка“. Оказва се, че е бил прав (консумирано в умерени количества, разбира се). Наздраве!

Снимка

Виното намалява риска от инфаркт

Виното изобилства от антиоксиданти, наречени полифеноли, но по-голямата част съдържа ресвератрол. Той се намира в кожата на гроздето, предпазва кръвоносните съдове на сърцето и намалява лошия холестерол. Според едно проучване, умерените консуматори на вино са имали значително по-нисък процент на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, отколкото въздържателите.

Снимка

Виното може да намали риска от инсулт

Огромно проучване проведено с над 80 000 жени на възраст между 30 и 55 години е установило, че при умерена консумация на вино, те са имали 20% по-малък риск да получат инсулт. Учените са установили, че ресвератролът може да насърчи производството на определен ензим, който предпазва мозъчните клетки от инсулт и увреждане.

Снимка

Виното може да изкорени рака

Фенолните съединения в любимото ви Бордо могат да намалят риска от рак на гърдата, рак на простатата, рак на устата. Те могат дори да забавят растежа на раковите клетки в черния дроб. Репутацията на виното в борбата с Неходжкинов лимфом е още по-невероятна. Любителите на вино, страдащи от този лимфом могат да намалят риска от смърт и рецидив с до 25-35%.

Снимка

Виното предотвратява деменция

Когато амилоидните протеини се натрупват в мозъка, те образуват лепкава плака, която убива мозъчните клетки и предизвиква загуба на паметта. Изследователи са установили, че ресвератрол спира досадните протеини още в началото на производтсвото им. Ресвератрола нарушава формата на протеина, така че той вече не може да се натрупва и да нарушава правилното функциониране на мозъка.

Снимка

Виното увeличава тестостерона

Червеното винo може да завиши нивото на тестостерона, което от своя страна може да повиши издръжливостта, мускулната маса и да намали времето за възстановяване от травми. Научни изследвания са установили, че антиоксидантът кверцетин блокира ензима, който изхвърля тестостерона от организма. С повече тестостерон заключен в тялото си спортистите, могат да постигнат по-добри резултати на терена, и за това може да допринесе само глътка вино.

Снимка

Виното понижава риска от депресия

Проучване проведено сред 5 500 души, които консумират умерено количество вино установило, че любителите на тази напитка страдат по-малко от депресия. Причината е, че съединенията като ресвератрол могат да имат положителен ефект върху области от мозъка, които ви карат да се чувствате в депресия.

Снимка

Виното ви прави дълголетни

С всички тези предимства, не е изненада, че хубавото вино може да ви помогне да живеете по-дълго. Доказано е, че съединенията във виното активират протеин, който помага при животни, като удължава живота им. Ако ефектът се трансферира при хората, тези съединения биха могли да лекуват болести, предизвикани от старостта.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Изповедта на Мишел Ролан, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, WiFo – да поговорим за вино и храна, Вино и стил - еп.10, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, Бяло вино и риба?, Големите вина от пино ноар, Cheval de Katarzyna - 2016, Как да се избавим от излишните килограми, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Телиш/Кастра Рубра, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Винарски изби в България с възможност за дегустация, България не си пада особено по виното, показва изследване, Защо чашата има значение, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Discover.Vino Северна Италия, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Винобалканика 2015: резултатите, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Как да се избавим от излишните килограми, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, С вкус на Прованс, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Как ние възприемаме виното?, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове