Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум

Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info

„Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ) се превръща в мегафорум на международно ниво, като участие в него взимат не само винопроизводители от Балканите , но и такива от цял свят” – това заяви Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното на пресконференция днес. Той благодари лично на Галина Нифору, директор на формата, за перфектната органинизация на конкурса и фестивала и й пожела, следващото пето издание, да бъде едно от най-мащабните и сериозни винени събития в България. „ Участието и получаването на награда от Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ), е от голямо значение за вината и техните производители. Това им дава особена стойност и до голяма степен формира потребителските нагласи на любителите на качествени вина“, заяви Консантинос Лазаракис, председател на BIWC и единствен носител на престижната титла Master of Wine на Балканите.

Снимка winebg.info

Едни от най-влиятелните винени специалисти ще дадат оценка на участващите в конкурса вина, като дегустациите ще се проведат на 28 и 29 май. „ В момента получаваме мейли от винени съдии от цял свят, имена във винения бранш, които желаят да участват в журито на конкурса следващата година. Горда съм от този факт, това означава, че винения форум става все по-известен и с по-голяма тежест. Вече разширяваме и концепцията, като тази година ще включим във фестивалните дни и изложение за кулинарни туристически атракции BALKAN FLAVORS, организирано от Балкания – Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”, сподели Галина Нифору, директор на BIWC. Емилия Калайджиева, президент на асоциацията, заяви че инициативата е в унисон с най-актуалните тенденции в туристическото търсене – желанието за опознаване на дадена територия чрез уникалното и автентичното, чрез това, което нейните обитатели са съхранили през вековете и което днес пресъздават в своите храни и напитки. По време на фестивала ще се включат асоциации, хотели, ресторанти, производители, които ще представят традиционната кухня от своя регион, специфични хранителни продукти, нехарактерти туристически маршрути. Участие ще вземе и Ути Бъчваров с неговия пътуващ кулинарен театър, като за първи път ще представи изработен по негова идея огромен тиган и огромна тенджера.

Снимка winebg.info

Допълнителна информация
Конкурсната част на BIWC 2015 ще се проведе на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Снимка winebg.info

Балканският винен форум ще бъде домакин на първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров. Целта на “BALKAN FLAVORS” е да се утвърди като основен канал за промоция на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията; да създаде B2B платформа, която да срещне местните субекти, предлагащи кулинарни туристически атракции с представители на реалния бизнес, както и да даде целогодишна международна видимост на изложителите чрез промоция на техните продукти в едни от най-реномираните световни туристически изложения и социални мрежи.

Снимка winebg.info

За повече инфомация : Весела Шишманова, Мениджър комуникации BIWC 2015,
E-mail: shishmanova@ivcommunications.com, моб.тел.: 0888 563656

инж. Галина Нифору, Wine MBA, Директор BIWC
E-mail: niforou@balkanswine.eu

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Големите вина от пино ноар, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, GastronomiX 2016, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Божоле нуво - 2016, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, MH WINE SELECTION, Как чашата помага на виното, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Midalidare ROCK in the wine valley, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА “СОМЕЛИЕР НА ГОДИНАТА 2018", Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Midalidare ROCK in the wine valley, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Винарска изба “Манастира”, Колко и как да пием вино, Защо да хапваме грозде, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове