Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум

Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info

„Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ) се превръща в мегафорум на международно ниво, като участие в него взимат не само винопроизводители от Балканите , но и такива от цял свят” – това заяви Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното на пресконференция днес. Той благодари лично на Галина Нифору, директор на формата, за перфектната органинизация на конкурса и фестивала и й пожела, следващото пето издание, да бъде едно от най-мащабните и сериозни винени събития в България. „ Участието и получаването на награда от Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ), е от голямо значение за вината и техните производители. Това им дава особена стойност и до голяма степен формира потребителските нагласи на любителите на качествени вина“, заяви Консантинос Лазаракис, председател на BIWC и единствен носител на престижната титла Master of Wine на Балканите.

Снимка winebg.info

Едни от най-влиятелните винени специалисти ще дадат оценка на участващите в конкурса вина, като дегустациите ще се проведат на 28 и 29 май. „ В момента получаваме мейли от винени съдии от цял свят, имена във винения бранш, които желаят да участват в журито на конкурса следващата година. Горда съм от този факт, това означава, че винения форум става все по-известен и с по-голяма тежест. Вече разширяваме и концепцията, като тази година ще включим във фестивалните дни и изложение за кулинарни туристически атракции BALKAN FLAVORS, организирано от Балкания – Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”, сподели Галина Нифору, директор на BIWC. Емилия Калайджиева, президент на асоциацията, заяви че инициативата е в унисон с най-актуалните тенденции в туристическото търсене – желанието за опознаване на дадена територия чрез уникалното и автентичното, чрез това, което нейните обитатели са съхранили през вековете и което днес пресъздават в своите храни и напитки. По време на фестивала ще се включат асоциации, хотели, ресторанти, производители, които ще представят традиционната кухня от своя регион, специфични хранителни продукти, нехарактерти туристически маршрути. Участие ще вземе и Ути Бъчваров с неговия пътуващ кулинарен театър, като за първи път ще представи изработен по негова идея огромен тиган и огромна тенджера.

Снимка winebg.info

Допълнителна информация
Конкурсната част на BIWC 2015 ще се проведе на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Снимка winebg.info

Балканският винен форум ще бъде домакин на първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров. Целта на “BALKAN FLAVORS” е да се утвърди като основен канал за промоция на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията; да създаде B2B платформа, която да срещне местните субекти, предлагащи кулинарни туристически атракции с представители на реалния бизнес, както и да даде целогодишна международна видимост на изложителите чрез промоция на техните продукти в едни от най-реномираните световни туристически изложения и социални мрежи.

Снимка winebg.info

За повече инфомация : Весела Шишманова, Мениджър комуникации BIWC 2015,
E-mail: shishmanova@ivcommunications.com, моб.тел.: 0888 563656

инж. Галина Нифору, Wine MBA, Директор BIWC
E-mail: niforou@balkanswine.eu

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, Белите блендове на България - игра на въображението, Какво не знаем за червените вина, Better Half - Single Vineyard Zmeevo 2013, Вила Юстина, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Има нещо странно в това вино, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Красотата на френското вино, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Chardonnay Gorchivka 2013, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Музиката променя аромата и плътността на виното

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове