Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс

Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс

СПОДЕЛИ

Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс през 2016 година. Новината, че град Пловдив е спечелил домакинството на едно от най-престижните винени състезания, бе обявена на 3 май по време на тазгодишното издание в Йезоло, Венеция. Подготовката на кандидатурата и действията за нейното лансиране обаче продължиха близо две години.


На снимката:
Отличните условия за делови срещи, които предоставя Международен панаир Пловдив, и реномето на изложението „Винария“ са причина България да бъде избрана за домакин на Световния винен конкурс през 2016 година. Център на събитието ще е Панаирът.


Високопоставен представител на Concours Mondial de Bruxelles посети Международен панаир Пловдив, за да се увери, че условията, които предлага националният изложбен център, са подходящи за провеждане на състезание от такъв ранг. Той остана с отлични впечатления от 17-те палати, конферентните зали и цялостната визия на панаирния комплекс. Панаирът предлага модерна инфраструктура, която ще бъде много удобна за провеждането на конкурса, а Пловдив е най-подходящото място заради богатото културно наследство и хилядолетните традиции на винопроизводството в региона – с тази оценка своята подкрепа даде и Министерството на земеделието в писмо до организаторите на конкурса.
Принос за спечелването на домакинството има и реномето на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, една от най-известните прояви на Панаира и най-авторитетното изложение на бранша в Югоизточна Европа. Доказателство за нейната популярност е и фактът, че тази година делът на изложителите, които са дошли по препоръка на бизнес партньори, е три пъти по-голям спрямо 2012 година. 47% от чуждестранните фирми са удовлетворени от участието си във „Винария 2015“ срещу 24% преди три години, сочат данни от социологическо проучване. Интересът към изложението нараства и заради новата концепция, включваща уникалния Град на виното и по-активно отваряне към външни пазари.
Отличните условия в Международен панаир Пловдив и неговият опит в организиране на прояви от най-висок ранг са гаранция, че ще бъде успешен домакин на 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles. То ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Съорганизатори на конкурса в България са Националната лозаро-винарска камара, Панаирът и "Продебекс" с подкрепата на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив.
Домакинството на световния шампионат по вино ще даде възможност на българските изби, които са близо 300, да презентират своите продукти на авторитетен световен форум, а на страната – да покаже възможностите за винен туризъм. У нас се създават 10-20 нови изби годишно и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм. След Concours Mondial de Bruxelles 2016 България ще бъде по-известна като дестинация за любители на виното, храните и културата.


Историята на Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles е създаден през 1994 г. от белгиеца Луи Аво с амбицията потребителите да се се научат да отличават вината с бзупречен вкус и да имат гаранция за напитките, които консумират. Началото е поставено в хотелиерското училище в Брюж. В неговите класни стаи са били дегустирани 800 вина. Днес в надпреварата участват около 8000 мостри.
През 2006 г. конкурсът става международен, като броят на държавите непрекъснато нараства, за да достигне 58 на тазгодишното издание.
По традиция дегустациите се провеждат в продължение на три дни, като всеки член на журито може да опита максимум 50 проби на ден.
Журито включва над 300 изявени експерти – сомелиери, еножурналисти, международни търговци, критици, представители на сдружения на производители. Членовете на дегустационните панели са от близо 40 националности.
Броят на медалите не може да надвишава 30% от представените мостри. Задължително условие е те да са от вина, които се предлагат в магазините.
Присъждат се Голям златен медал, златни и сребърни медали в пет категории: червено, бяло, розе, пенливо и сладко вино.
„Мисля, че всеки с радост ще си спомни ранните дни на състезанието, което през годините се превърна в международен клуб с над 350 участници! Това показва в каква степен виното събира различните нации заедно - моментално приятелство се поражда, когато хора се събират около бутилка вино", заяви основателят на конкурса Луи Аво по повод домакинството на Брюксел през 2014 година.


СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 50% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 50% [1 Гласувал]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винарска изба “Манастира”, Пандизчии правят бяло вино, ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА “СОМЕЛИЕР НА ГОДИНАТА 2018", Orange wine 2015 - Villa Melnik, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Бъчвата като мебел и аксесоар, Как да разчетеш етикета на шампанското, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, Debut Red 2014 - Via Verde, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Как да си гледате на… вино?, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Най-скъпите видове шампанско в света, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Наградите на Августиада`2013, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Казанлък - столица на виното „Розе", Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Най-популярните червени вина, Пино Гриджо - с много лица, И бялото вино е полезно за сърцето?, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Terra Tangra Cuvee 2006, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Солта подобрява вкуса на виното, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове