Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Винобалканика 2015: резултатите

Винобалканика 2015: резултатите

СПОДЕЛИот Ясен Захариев

От 16 до 18 април във Велико Търново се проведе петото издание на Винобалканика. DiVino за пета поредна година следи както провеждането, така и резултатите от конкурса, които могат да говорят и сами за себе си. Въпреки това няколко коментара биха могли да бъдат от полза.

Впечатление прави това, че Съюзът на енолозите продължава да отстоява тезата за местните сортове като ключ към идентичността на вината, които идват от Балканите. Тази теза не е безспорна, но от друга страна е доста смислена. Макар и с хилядолетни традиции, които ни родеят с траките (подобно на една нашумяла изложба в Лувъра от последните дни), българското вино е по-скоро в категорията Нов свят. Тук за това, което е в бутилката, говорят много повече сортовете, отколкото районите, от които идва виното. Както за любителите, така и за професионалните критици, е съвсем естествено да се съди за характера на виното първо по сортовия му състав и едва след това според произхода му. Оттук и тезата, че местните сортове са тези, които могат да ни откроят по-добре като оригинални и самобитни за разлика от иначе все по-добрите български Бордо-блендове, които, независимо от качеството си, са осъдени да бъдат реплика на нечий чужд оригинал. Разбира се смислеността на тезата все още не означава, че тя е реално осъществима, или че е единствената алтернатива пред виноделието в България. Тепърва трябва да видим вина от местни сортове, които освен самобитност, показват и такива качества, които да им позволят да бъдат оценени от една взискателна и просветена публика, култивирала вкуса си с вината на стара Европа и на Новия свят. Балканското вино е част от един глобален и разнороден свят, чийто език трябва да се научи да говори, ако иска да бъде забелязано и оценено.

Не е изненадващо, че показаните вина на Винобалканика 2015 бяха предимно от България.

Бъдеща задача на организаторите е да осигурят по-силно участие от страна на колкото се може повече балкански страни и сортове, защото от това пряко ще зависи и представителността на балканския конкурс. Не е изненада и това, че за поредна година наградените вина са предимно червени. За вината, които не се виждат в класацията може да се каже най-общо, че често пъти показваха твърде сухи и грапави танини, контрастиращи често пъти с леки, не особено плътни и балансирани тела. Сред медалистите имаше вина, които сме оценявали в DiVino и които стоят високо в годишната ни класация – това са Monogram Mavrud & Rubin 2011на Вила Юстина и Elenovo Mavrud 2011 на Едоардо Миролио.

Наградените от конкурса вина
Златни медали


Villa Melnik Aplauz Mavrud 2013
Villa Yustina Monogram Mavrud & Rubin 2012
Villa Yustina Monogram Mavrud & Rubin 2011
Mavrud Noble Sweet 2012, Загрей
Logodaj Nobile Rubin 2012
Orbelus Melnik 2013
Rossidi Rubin 2013

Сребърни медали

Зеланос Мискет 2014
Наниз бял 2013, Винал Ловеч
Trei Brate White 2014, Алковин, Румъния
Bulgarian Heritage Misket 2014, Изба Карабунар
White Story Варненски Мискет 2014, Винарна Старо Оряхово
Villa Melnik Aplauz Melnik 2013
Amarilis Mavrud 2012, Винал Ловеч
Melnik Barrique 2013, Вила Мелник
Edoardo Miroglio Elenovo Mavrud 2011
Edoardo Miroglio Elenovo Rubin 2011
Khan Krum 1939 2013
Renatus White 2014, Алковин, Румъния

Гранд При Винобалканика 2015

Suvla Grand Reserve Karasakiz 2012, Турция
Edoardo Miroglio Elenovo Rubin 2010

Най-добро розе

Suhindol Rosé 2014, Ловико Сухиндол

Специална награда на Българска асоциация на независимите лозаро-винари

Bratanov Mavrud Single Vineyard 2013
Manastira Kolibri Rose 2014Източник: divino.bg

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Кои са най-големите митове и истини за виното?, Meandra 2012 - Domain Marash, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Фалира доставчик на вино за милиардери, Дрождите влияят много върху аромата на виното, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, WiFo – да поговорим за вино и храна, Как старее виното, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Най-добрите храни-приятели на вино, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Времената, в които България се гордееше със своето вино, И замириса на..., Как да разберем “Натуралните вина”, Вино и стил - еп.4, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове