Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г.

Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г.

СПОДЕЛИ


Снимка: Стефан Димитров


" Сомелиер на годината " за 2015 г. стана Георги Николов от Благоевград с ментор Димитър Николов. В рамките на 7 дни той заема две първи места.
Едното е от " Сомелиер на годината регионален конкурс град Банско " на 6 март и Първо място на финала на " Сомелиер на годината " 2015, който се проведе на 13 март в Kempinski Hotel Marinela София.

" Сомелиер на годината " 2015 Георги Николов, беше така любезен да отговори на няколко въпроса на winebg.info.

Кое провокира интереса ти към виното.
Още от дете ходех с баща ми на лозето. Всяка година помагах и в ронкането и пресоването. Гледах как се отточва, каква пяна прави, колко е тъмно на цвят. Тогава това ме впечатляваше. Като отраснах, вече имах възможност и да чета как се прави, да опитвам. Но главни „виновници” са двама братя, собственици на ресторанти, с който имах удоволствието да работя шест години. Те продаваха много качествена услуга. Обучаваха ни всяка седмица. Тогава започнах да опитвам много различни вина.

Какво е виното за теб ?
Провокация. С интерес опитвам всяко вино.

Какви са предизвикателствата в сомелиерството ?
Да бъдеш сомелиер, не означава само да знаеш как се сервира вино. Необходими са познания по история, география, химия, математика, кулинария. Трябва да познаваш продукти, вкусове, аромати, как се съчетават храните с виното, кое с какво. Предизвикателствата са много и различни. Всеки ден научаваш нещо ново и интересно.

Как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Това ми е второ участие на този конкурс. Първото беше в далечната 2007 . И двата пъти исках да видя на какво ниво съм, както се казва „да сверя часовника”.

Имаш ли предпочитана изба и вино и защо ?
Когато работим професионално, не е етично да изказваме предпочитания към една, или друга изба. Всеки винопроизводител, полага труд, много труд и смятам че заслужава уважение. Попадал съм на вино, което не ми харесва на мен лично, но пък с отлични сортови характеристики и качества, които не бива да бъдат пренебрегвани, заради лични предпочитания.

На какъв принцип се избират вината в една винена листа за ресторант.
Тук навлизаме в една много деликатна тема. Не желая да засягам никого, но за съжаление, все още работи схемата кой, каквото и колкото даде. Разбира се, има изключения. Редно е виното да бъде подбрано, съобразно менюто на ресторанта. Да включва регионални, пенливи, бели, розе, червени,десертни вина.

Има ли винена култура българския потребител.
Разбира се, че има. Има и какво още да развива, и нашата мисия е да помагаме да се развива. Да извлечем удоволствието от храненето и консумацията на вино.

Как ще се развие кариерата ти след това ?
Времето ще покаже.

Кратко инфо за теб ?
На 35 години съм. Родом от Дупница, живея и работя в Благоевград. От 1998 до 2010 съм работил по ресторанти, където натрупах богат опит. От 5 години съм част от екипа винени специалисти в Метро Кеш енд Кери.


Снимка: Стефан Димитров


Снимка: Стефан Димитров


СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Какво е съдържанието на виното?, Бургаски Винен Фестивал 2016 Карта / Wine Fest Burgas 2016 map, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Един ден в Града на Виното, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Най-популярните червени вина, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Пино Гриджо - с много лица, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Винарска Изба Тера Тангра, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Топ 10 винени барове в Париж !, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Сира в бутилката, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Има два вида жени, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове