Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г.

Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г.

СПОДЕЛИ


Снимка: Стефан Димитров


" Сомелиер на годината " за 2015 г. стана Георги Николов от Благоевград с ментор Димитър Николов. В рамките на 7 дни той заема две първи места.
Едното е от " Сомелиер на годината регионален конкурс град Банско " на 6 март и Първо място на финала на " Сомелиер на годината " 2015, който се проведе на 13 март в Kempinski Hotel Marinela София.

" Сомелиер на годината " 2015 Георги Николов, беше така любезен да отговори на няколко въпроса на winebg.info.

Кое провокира интереса ти към виното.
Още от дете ходех с баща ми на лозето. Всяка година помагах и в ронкането и пресоването. Гледах как се отточва, каква пяна прави, колко е тъмно на цвят. Тогава това ме впечатляваше. Като отраснах, вече имах възможност и да чета как се прави, да опитвам. Но главни „виновници” са двама братя, собственици на ресторанти, с който имах удоволствието да работя шест години. Те продаваха много качествена услуга. Обучаваха ни всяка седмица. Тогава започнах да опитвам много различни вина.

Какво е виното за теб ?
Провокация. С интерес опитвам всяко вино.

Какви са предизвикателствата в сомелиерството ?
Да бъдеш сомелиер, не означава само да знаеш как се сервира вино. Необходими са познания по история, география, химия, математика, кулинария. Трябва да познаваш продукти, вкусове, аромати, как се съчетават храните с виното, кое с какво. Предизвикателствата са много и различни. Всеки ден научаваш нещо ново и интересно.

Как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Това ми е второ участие на този конкурс. Първото беше в далечната 2007 . И двата пъти исках да видя на какво ниво съм, както се казва „да сверя часовника”.

Имаш ли предпочитана изба и вино и защо ?
Когато работим професионално, не е етично да изказваме предпочитания към една, или друга изба. Всеки винопроизводител, полага труд, много труд и смятам че заслужава уважение. Попадал съм на вино, което не ми харесва на мен лично, но пък с отлични сортови характеристики и качества, които не бива да бъдат пренебрегвани, заради лични предпочитания.

На какъв принцип се избират вината в една винена листа за ресторант.
Тук навлизаме в една много деликатна тема. Не желая да засягам никого, но за съжаление, все още работи схемата кой, каквото и колкото даде. Разбира се, има изключения. Редно е виното да бъде подбрано, съобразно менюто на ресторанта. Да включва регионални, пенливи, бели, розе, червени,десертни вина.

Има ли винена култура българския потребител.
Разбира се, че има. Има и какво още да развива, и нашата мисия е да помагаме да се развива. Да извлечем удоволствието от храненето и консумацията на вино.

Как ще се развие кариерата ти след това ?
Времето ще покаже.

Кратко инфо за теб ?
На 35 години съм. Родом от Дупница, живея и работя в Благоевград. От 1998 до 2010 съм работил по ресторанти, където натрупах богат опит. От 5 години съм част от екипа винени специалисти в Метро Кеш енд Кери.


Снимка: Стефан Димитров


Снимка: Стефан Димитров


СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Защо французите получават рядко инфаркт?, Кратък урок за ароматите във виното, Готвачката на Химлер, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Розе за всеки джоб, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Винобалканика 2015: резултатите, Как да съчетаваме пица и вино, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, IMAGE Reserva White 2015 - Villa Bassarea, Най-нелепите въпроси за виното, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, 10x - Въпрос на нос, Три български червени вина за края на лятото, Розе Свети Илия 2009, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Фалира доставчик на вино за милиардери, Кино Гурме & Домейн Бойар предлагат неустоима комбинация от качествени филми и специално вино, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Ръст на изложителите на БАТА АГРО 2018, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Сира в бутилката, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Divino magazine - брой 6, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Как да се избавим от излишните килограми, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Tendenz 2015 - Rupel Winery, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове