Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Кино и вино – Международен София филм фест 2015

Кино и вино – Международен София филм фест 2015

СПОДЕЛИ


Любимият София филм фест започна. за 19-ти пореден път. И, за да е всичко още по-хубаво, има и секция наречена „Кино и Вино“. Селектирани са много добри филми и любопитни заглавия, някои от които нямам търпение да видя.

1001 РЕЦЕПТИ НА ВЛЮБЕНИЯ ГОТВАЧ / A CHEF IN LOVEФранция-Грузия-Украйна-Белгия-Русия, 1996, Оскар за най-добър чуждестранен филм. Това е личната историята на Паскал Ицхак – френски пътешественик, бонвиван и готвач, който в началото на 20-те години на миналия век се влюбва в Грузия и в грузинска принцеса. Всичко е прекрасно, докато Съветската революция и Червената армия,не достигат до Грузия. Историята е разказана като спомен чрез френско-грузински мъж (син на любовница на Паскал), който превежда мемоарите на Паскал на племенницата му.

ЛЮЛКАТА НА ВИНОТО / CRADLE OF WINEСАЩ-Грузия-Великобритания, 2013

С помощта на уважавани грузински археолози и артисти, сред които и прочутия Кахи Кавсадзе, Люлката на виното разкрива произхода на виното, което се появява на планетата преди 9 хиляди години в селища на територията на днешна Грузия. Филмът обяснява традиционните процеси, които се използват за създаването на най-древното вино на света, и изброява над 550 вида грозде, които виреят из цялата страна. Вече ми се пие грузинско вино. Откъде ли ще мога да си намеря?

ПЕРУ ЗНАЕ: КУХНЯТА КАТО СОЦИАЛНО ОРЪЖИЕ / PERU SABE. CUISINE AS AN AGENT OF SOCIAL CHANGEПеру-Испания, 2012

Филмът изследва безпрецедентния феномен, който се наблюдава в Перу днес. Храната – нещо толкова обикновено в други страни – се превръща в двигател на промяна. Машина, която създава производители, готвачи, предприемачи, ресторантьори и потребители. Днес над 80 хиляди млади перуанци са избрали да учат гастрономия, вместо да играят футбол. Най-уважаваният испански готвач в света Феран Адриа и най-влиятелният готвач в Латинска Америка Гастон Акурио потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня и потенциала й да променя живота на хората. Любопитно, нали? Чудя се, дали това може да се случи и тук.

ПРИКАЗКА ЗА САМУРАЯ ГОТВАЧ: ИСТИНСКА ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ / A TALE OF SAMURAI COOKING: A TRUE LOVE STORYЯпония, 2013

Хару има страхотен вкус и отлични готварски умения, но е толкова инатлива, че бракът й се разпада само след 1 година. Майсторът готвач на клана Кага, вижда таланта й и я умолява да се ожени за сина му. В клана той е известен като „самурая готвач”, но синът му въобще не може да готви. С помощта на свекърва си Хару започва да го учи да готви. Вдъхновен от действителен „готвещ самурай” от региона, филмът разказва историята на едно семейство, което чрез готвенето преживява изпълнената с размирици епоха. Радушно приет от японската критика и публика, безгрижният филм на Юзо Асахара възхвалява японската кухня с двойна порция комедия и романтика.

ПЪТУВАНЕ ДО ИТАЛИЯ / THE TRIP TO ITALYВеликобритания, 2014

Британските комици Стив Куган и Роб Брайдън, които след хита си Кулинарен тур (2010) се отправят на дори още по-прекрасното Пътуване до Италия. Самите те най-общо следват поетите романтици и обикалят Италия в ядене, пиене и кавги. Летейки в своя отворен Mini Cooper (препратка към Италианска афера), двамата потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Разходките из огрени от слънцето лозя и паметници на Байрън и Шели се редуват с дълги, добре полети обеди в ресторантски градини с изглед към искрящото море, които от своя страна преминават в поредната доза имитации на Майкъл Кейн. Как да не ти хареса?

ШЕРИ И МИСТЕРИЯТА НА „PALO CORTADO“ / SHERRY & THE MYSTERY OF PALO CORTADOИспания, 2015

Това, което вкусваме от чаша шери, са не само плодовете и фермента, но и специфичния аромат на място, което боговете познават и където са намерили своя дом. Херес в южната част на Испания, където вино се произвежда през последните три хиляди години, е място на истории, легенди и най-вече на мистерии.

Ето и пълната програма ТУК. А вие, кой филм ще гледате?


Източник: Fresh Cuts of Life

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Ден на виното и любовта 14 февруари, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Продукти Винарска изба Манастира, Розе за всеки джоб, Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Дрождите влияят много върху аромата на виното, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Десертни бели сортове, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Винарска изба Four Friends, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, DiVino.Taste 2013, Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Тероар - еп.5, Кратък урок за ароматите във виното, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Американска рок легенда – фен на българското вино, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Какво е съдържанието на виното?, Дегустация: златното шардоне на България, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове