Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Кино и вино – Международен София филм фест 2015

Кино и вино – Международен София филм фест 2015

СПОДЕЛИ


Любимият София филм фест започна. за 19-ти пореден път. И, за да е всичко още по-хубаво, има и секция наречена „Кино и Вино“. Селектирани са много добри филми и любопитни заглавия, някои от които нямам търпение да видя.

1001 РЕЦЕПТИ НА ВЛЮБЕНИЯ ГОТВАЧ / A CHEF IN LOVEФранция-Грузия-Украйна-Белгия-Русия, 1996, Оскар за най-добър чуждестранен филм. Това е личната историята на Паскал Ицхак – френски пътешественик, бонвиван и готвач, който в началото на 20-те години на миналия век се влюбва в Грузия и в грузинска принцеса. Всичко е прекрасно, докато Съветската революция и Червената армия,не достигат до Грузия. Историята е разказана като спомен чрез френско-грузински мъж (син на любовница на Паскал), който превежда мемоарите на Паскал на племенницата му.

ЛЮЛКАТА НА ВИНОТО / CRADLE OF WINEСАЩ-Грузия-Великобритания, 2013

С помощта на уважавани грузински археолози и артисти, сред които и прочутия Кахи Кавсадзе, Люлката на виното разкрива произхода на виното, което се появява на планетата преди 9 хиляди години в селища на територията на днешна Грузия. Филмът обяснява традиционните процеси, които се използват за създаването на най-древното вино на света, и изброява над 550 вида грозде, които виреят из цялата страна. Вече ми се пие грузинско вино. Откъде ли ще мога да си намеря?

ПЕРУ ЗНАЕ: КУХНЯТА КАТО СОЦИАЛНО ОРЪЖИЕ / PERU SABE. CUISINE AS AN AGENT OF SOCIAL CHANGEПеру-Испания, 2012

Филмът изследва безпрецедентния феномен, който се наблюдава в Перу днес. Храната – нещо толкова обикновено в други страни – се превръща в двигател на промяна. Машина, която създава производители, готвачи, предприемачи, ресторантьори и потребители. Днес над 80 хиляди млади перуанци са избрали да учат гастрономия, вместо да играят футбол. Най-уважаваният испански готвач в света Феран Адриа и най-влиятелният готвач в Латинска Америка Гастон Акурио потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня и потенциала й да променя живота на хората. Любопитно, нали? Чудя се, дали това може да се случи и тук.

ПРИКАЗКА ЗА САМУРАЯ ГОТВАЧ: ИСТИНСКА ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ / A TALE OF SAMURAI COOKING: A TRUE LOVE STORYЯпония, 2013

Хару има страхотен вкус и отлични готварски умения, но е толкова инатлива, че бракът й се разпада само след 1 година. Майсторът готвач на клана Кага, вижда таланта й и я умолява да се ожени за сина му. В клана той е известен като „самурая готвач”, но синът му въобще не може да готви. С помощта на свекърва си Хару започва да го учи да готви. Вдъхновен от действителен „готвещ самурай” от региона, филмът разказва историята на едно семейство, което чрез готвенето преживява изпълнената с размирици епоха. Радушно приет от японската критика и публика, безгрижният филм на Юзо Асахара възхвалява японската кухня с двойна порция комедия и романтика.

ПЪТУВАНЕ ДО ИТАЛИЯ / THE TRIP TO ITALYВеликобритания, 2014

Британските комици Стив Куган и Роб Брайдън, които след хита си Кулинарен тур (2010) се отправят на дори още по-прекрасното Пътуване до Италия. Самите те най-общо следват поетите романтици и обикалят Италия в ядене, пиене и кавги. Летейки в своя отворен Mini Cooper (препратка към Италианска афера), двамата потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Разходките из огрени от слънцето лозя и паметници на Байрън и Шели се редуват с дълги, добре полети обеди в ресторантски градини с изглед към искрящото море, които от своя страна преминават в поредната доза имитации на Майкъл Кейн. Как да не ти хареса?

ШЕРИ И МИСТЕРИЯТА НА „PALO CORTADO“ / SHERRY & THE MYSTERY OF PALO CORTADOИспания, 2015

Това, което вкусваме от чаша шери, са не само плодовете и фермента, но и специфичния аромат на място, което боговете познават и където са намерили своя дом. Херес в южната част на Испания, където вино се произвежда през последните три хиляди години, е място на истории, легенди и най-вече на мистерии.

Ето и пълната програма ТУК. А вие, кой филм ще гледате?


Източник: Fresh Cuts of Life

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Merlot 2014 - Gulbanis Wine, Най-добрите храни-приятели на вино, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Защо да изберем българското вино ?, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Alexandra Estate - Merlot 2013, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Вино и стил - еп.8, Cabernet Franc 2013 - Spiritus Sanctus, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Винобалканика 2015: резултатите, Правят град на виното, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Винарска изба Рупел, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Alexandra Estate - Merlot 2013, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове