Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

СПОДЕЛИ

60 000 чаши бяха използвани за дегустациите на „Винария 2015“

Търговски вериги изкупиха цялото налично количество от вината, удостоени с приза „Златен ритон“ на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. Това съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Деловия форум се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив, на него се представиха близо 120 фирми от 8 държави.

Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“, „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“ и „Давинус“ – Чехия за „Sommelier Select Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер. Така „Златен ритон“ за първи път от 20 г. напусна границите на България. Италианско вино беше на стотни от голямата награда и догодина може да имаме още един приз в чужбина, което е свидетелство за авторитета на нашия Международен конукрс за вина и спиртни напитки, коментираха от НЛВК.Тази година изложението за първи път бе организирана по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новият формат доведе няколко пъти повече посетители на „Винария 2015“ в сравнение с предишните издания, въпреки дъжда и снега.
60 000 чаши са били използвани за дегустации в уникалния Град на виното, където свои колекции показаха близо 50 български и чуждестранни изби. Той е част от концепцията за обновяване на изложбата, а ефектът надмина очакванията. Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от НЛВК.

Такова беше и мнението на участници. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.

„По цял свят специализираните изложения за вина и храни вече не са толкова платформа за правене на бизнес, колкото мрежа за обмен на опит и информация, за срещи с крайните потребители. Тази година на „Винария“ правим нещо подобно по много атрактивен начин, за да се впишем в новата тенденция“, коментира преди откриването Радослав Радев, председател на НЛВК, чиято е концепцията за обновяване на изложбата. Елемент от нея беше и присъствието на повече от 10 чуждестранни търговци и еножурналисти, които ще популяризират нашите вина и спиртни напитки на външния пазар.
Вече се обмисля идеята в следващото издание на изложбата Градът на виното да се разшири, за да се доразвие тазгодишният експеримент за съвместно представяне на напитки, храни и гурме кулинария.То дава тласък и на алтернативни форми на туризъм. У нас се създават 10-20 нови изби годишно и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм, посочи Радослав Радев. Според него районите с най-развит винен туризъм у нас са Югоизточна България, Югозападна България (около град Сандански), Пловдивска и Великотърновска област.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Riverside 2015 - Manastira Winery, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Участници - Сомелиер на годината 2017, Rose 2014 - Santa Maria, Вино и стил - еп.6, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, 3 причини да охладите червените вина през лятото и след това....., Белите блендове на България - игра на въображението, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Как да съхраним своето вино?, Защо виното се съхранява в бъчви?, Винобалканика 2015: резултатите, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Вила Юстина – отличие в бутилка, Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Discover.Vino Северна Италия, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Вино, секс и още нещо ..., Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Как да избираме вино по празниците, Как да разберем “Натуралните вина”, Riverside 2015 - Manastira Winery, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г.

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове