Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

СПОДЕЛИ

60 000 чаши бяха използвани за дегустациите на „Винария 2015“

Търговски вериги изкупиха цялото налично количество от вината, удостоени с приза „Златен ритон“ на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. Това съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Деловия форум се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив, на него се представиха близо 120 фирми от 8 държави.

Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“, „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“ и „Давинус“ – Чехия за „Sommelier Select Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер. Така „Златен ритон“ за първи път от 20 г. напусна границите на България. Италианско вино беше на стотни от голямата награда и догодина може да имаме още един приз в чужбина, което е свидетелство за авторитета на нашия Международен конукрс за вина и спиртни напитки, коментираха от НЛВК.Тази година изложението за първи път бе организирана по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новият формат доведе няколко пъти повече посетители на „Винария 2015“ в сравнение с предишните издания, въпреки дъжда и снега.
60 000 чаши са били използвани за дегустации в уникалния Град на виното, където свои колекции показаха близо 50 български и чуждестранни изби. Той е част от концепцията за обновяване на изложбата, а ефектът надмина очакванията. Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от НЛВК.

Такова беше и мнението на участници. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.

„По цял свят специализираните изложения за вина и храни вече не са толкова платформа за правене на бизнес, колкото мрежа за обмен на опит и информация, за срещи с крайните потребители. Тази година на „Винария“ правим нещо подобно по много атрактивен начин, за да се впишем в новата тенденция“, коментира преди откриването Радослав Радев, председател на НЛВК, чиято е концепцията за обновяване на изложбата. Елемент от нея беше и присъствието на повече от 10 чуждестранни търговци и еножурналисти, които ще популяризират нашите вина и спиртни напитки на външния пазар.
Вече се обмисля идеята в следващото издание на изложбата Градът на виното да се разшири, за да се доразвие тазгодишният експеримент за съвместно представяне на напитки, храни и гурме кулинария.То дава тласък и на алтернативни форми на туризъм. У нас се създават 10-20 нови изби годишно и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм, посочи Радослав Радев. Според него районите с най-развит винен туризъм у нас са Югоизточна България, Югозападна България (около град Сандански), Пловдивска и Великотърновска област.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Истинското вино - бариера пред рака!, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Розе от България и от Прованс, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Бордо на опашка за наши бъчви, Новите лица на ризлинг, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Как да се справим с безсънието, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Vestibule Wine Ambassador, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, 10 смешни наименования на марки вино, Солта подобрява вкуса на виното, BIWC 2015 участници, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Vestibule Wine Ambassador, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Кино и вино на "София филм фест", Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове