Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

СПОДЕЛИ

60 000 чаши бяха използвани за дегустациите на „Винария 2015“

Търговски вериги изкупиха цялото налично количество от вината, удостоени с приза „Златен ритон“ на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. Това съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Деловия форум се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив, на него се представиха близо 120 фирми от 8 държави.

Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“, „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“ и „Давинус“ – Чехия за „Sommelier Select Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер. Така „Златен ритон“ за първи път от 20 г. напусна границите на България. Италианско вино беше на стотни от голямата награда и догодина може да имаме още един приз в чужбина, което е свидетелство за авторитета на нашия Международен конукрс за вина и спиртни напитки, коментираха от НЛВК.Тази година изложението за първи път бе организирана по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новият формат доведе няколко пъти повече посетители на „Винария 2015“ в сравнение с предишните издания, въпреки дъжда и снега.
60 000 чаши са били използвани за дегустации в уникалния Град на виното, където свои колекции показаха близо 50 български и чуждестранни изби. Той е част от концепцията за обновяване на изложбата, а ефектът надмина очакванията. Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от НЛВК.

Такова беше и мнението на участници. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.

„По цял свят специализираните изложения за вина и храни вече не са толкова платформа за правене на бизнес, колкото мрежа за обмен на опит и информация, за срещи с крайните потребители. Тази година на „Винария“ правим нещо подобно по много атрактивен начин, за да се впишем в новата тенденция“, коментира преди откриването Радослав Радев, председател на НЛВК, чиято е концепцията за обновяване на изложбата. Елемент от нея беше и присъствието на повече от 10 чуждестранни търговци и еножурналисти, които ще популяризират нашите вина и спиртни напитки на външния пазар.
Вече се обмисля идеята в следващото издание на изложбата Градът на виното да се разшири, за да се доразвие тазгодишният експеримент за съвместно представяне на напитки, храни и гурме кулинария.То дава тласък и на алтернативни форми на туризъм. У нас се създават 10-20 нови изби годишно и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм, посочи Радослав Радев. Според него районите с най-развит винен туризъм у нас са Югоизточна България, Югозападна България (около град Сандански), Пловдивска и Великотърновска област.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Syrah 2013 - Bratanov, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Топ 10 на джаджите за любители на вино, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Български совиньон блан, реколта 2012, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Десертни червени сортове, Да отслабнем с вино!, Музиката променя аромата и плътността на виното, Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, Каталог Августиада 2015, 3 - те най-скъпите вина !, Микро дегустация на мега Пиемонте, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Пловдив става вино столица през ноември, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Meandra 2012 - Domain Marash, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Австрия в бяло, Syrah 2013 - Bratanov, Речник на дегустационните термини, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Новите лица на ризлинг

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове