Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“

50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“

СПОДЕЛИСъс силна конкуренция започна 21-ото издание на Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки за наградите на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. 50 фирми, от които 20 чуждестранни, са претенденти за приза „Златен ритон“, известен като „Винения Оскар", златни и сребърни медали. Това съобщи инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, където се провеждат дегустациите.
Броят на участниците в състезанието е рекорден, отбеляза Рада Виденова. Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. „От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют“, добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс.
Журито ще опита над 250 проби в три категории – бели, розе и червени, в които има по две подгрупи – за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също са със солиден опит от участието си в комисии на международни конкурси.
В журито са поканени експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са еножурналисти, търговци и винени консултанти. „Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Ще се създадат и предпоставки за реални бизнес взаимоотношения, тъй като те, заедно с още 10 чуждестранни търговци, ще посетят и Международната изложба „Винария 2015”, която стартира на 4 март. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари“, коментира Виденова.
За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна система, поясниха от НЛВК. Голямата награда „Златен ритон“ се дава само на едно вино в група, но при условие, че някоя от пробите е получила над 90 точки от максимални 100, в противен случай призът не се присъжда.
„2014 година беше трудна за бранша поради лошите метеорологични условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри вина. Тези добри вина ще дегустира журито“, каза Рада Виденова.
Имената на победителите ще бъдат обявени на 4 март на церемонията „Нощта на Златния ритон“. От следващия ден наградените вина може да бъдат опитани и от посетителите на „Винария 2015“.
Българската винена индустрия отново има продукти, с които да се похвали, а „Винария“ ще ги покаже по нов и много атрактивен начин, изтъкна на пресконференцията д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно с НЛВК.
На него за първи път се прави Град на виното, където близо 40 наши и чуждестранни изби представят своите колекции. Той пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи и пъстра главна улица. Има зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и за отдих, пресцентър и бутик, където ценителите могат да купят изискани вина на заводски цени. Всеки ден посетителите ще се забавляват с културна програма.На снимката: Започнаха дегустациите в Междунардния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки. Журито ще опита над 250 проби, за да определи носителите на наградите на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2015".
28.02.2015 г.

История на Международен конкурс за вина, винено бренди,
ракии и спиртни напитки

У нас първият Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди е проведен през 1962 г. в София, следван през 1972, 1976, 1980 и 1984 г. от издания в Слънчев бряг - всички под патронажа на Международната служба за лозата и виното OIV, т.е. според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света.
Националната лозаро-винарска камара възобнови тази традиция по случай 20-годишния юбилей на „Винария“ през 2012 година. Така Националните дегустации, които определяха призьорите на изложбата, станаха международни.
Целта на конкурса е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. Регламентът съответства на стандартите на OIV.
Партньори на НЛВК в организирането на конкурса са Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“.
Паралелно с международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди. Голямата награда е “Бъчвата на НЛВК”.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Разпознавате ли хубавото вино, Три аржентински вина от малбек, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Музиката променя аромата и плътността на виното, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Бъчвата като мебел и аксесоар, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, България не си пада особено по виното, показва изследване, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Кои са лозаро-винарските райони в България?, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Най-популярните бели вина, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Червено Вино - общ преглед, Експертите са типичен пример за винената мода., Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Дъб и вино – неповторима комбинация, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Има два вида жени, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Chardonnay Gorchivka 2013, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове