Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винарска изба Марян, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, Класически картини пресъздадени с вино, Да отслабнем с вино!, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Компоненти на дегустацията II: Носът, Между по-кисело и по-сладичко вино, Речник на дегустационните термини, Как да разчетеш етикета на шампанското, Направете си сангрия, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Енолог на годината 2015, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Ден на виното на река Дунав, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Един ден в Града на Виното, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Още едно вино създадено от музиканти, Вино и красота на Августиада 2016, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове