Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Вино и стил - еп.6, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Тероар - еп.2, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Три български червени вина за края на лятото, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Соаве - Виното на Данте, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, WiFo – да поговорим за вино и храна, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Винзавод Асеновград, Midalidare ROCK in the wine valley, Направете си сангрия, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Приключения по пътя на божолето, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Винарска изба Марян, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Как да се насладим на истинското вино, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове