Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Български совиньон блан, реколта 2012, Вила Мелник, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Звукът на виното, Розе - Малката Звезда 2012, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Хайде на училище…по бира!, “Tирбушон” от бъдещето, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Соаве - Виното на Данте, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Виното като любовник, И бялото вино е полезно за сърцето?, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Излезе брой 10 на DiVino Magazine!, Кой пие най-много вино по света, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Топ 10 на най – скъпите вина в света, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Rose 2016 - Terra Tangra, Коркът остава във виното

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове