Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Винарска изба Марян, Бъчвата като мебел и аксесоар, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Защо да хапваме грозде, Канадец прави вино от домати, Българското вино – дар от тракийските богове, 1 милион евро за колекция редки вина, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, 25 произведения от коркови тапи, Защо французите получават рядко инфаркт?, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Звукът на виното, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., Как да се избавим от излишните килограми, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Виното като ритуал и религия, Айсвайн или "Ледено вино", Австрия в бяло, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, София се превръща отново в столица на българското вино!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове