Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Виното като любовник, 15 италиански вина с призове от „Винария 2015“, MH WINE SELECTION, Натюрморт за начинаещи дегустатори, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, 35 оригинални етикети за вино, Вино и стил - еп.4, Чаши за вино, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Тероар - еп.1, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Debut Red 2014 - Via Verde, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Виното - характеристика и особености, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Казанлък - столица на виното „Розе", DiVino определи най-добрите вина за 2014, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Посетители превзеха Винария 2017, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове