Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., С какво вино е подходящо да готвим, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Merlot 2013 - Dives Winery, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Тероар - еп.1, Видеоурок: цветовете на виното, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Добра година за винопроизводителите, Как да съхраняваме виното, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Four Friends Rose - 2013, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Топ 10 дестинации за винен туризъм, VINOAR - Organic Aronia, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Divino magazine - брой 5, Какво вино за кое сирене е подходящо, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Български совиньон блан, реколта 2012, Оранжево вино - същност, производство и консумация, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове