Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дом на виното в София

Дом на виното в София

СПОДЕЛИ130-годишната и най-стара винарска изба в София вече е Дом на виното, храм на древното и модерно винарство. Тук са представени всички български лозарски райони с едни от най-добрите български вина, от най-големи до съвсем малки, бутикови производители. Избата е изградена през 1882 г. на шест метра под земята. С обвитите си в благородна плесен римски сводове тя и днес пази духа на отминали времена. Редом с отлежаващи от поне седем десетилетия вина е подредена за дегустация богатата колекция професионално подбрани съвременни вина. Всеки ще открие нещо по свой вкус. Подбирани са натурални и екологични продукти, добре съчетаващи качество и цена.
Специфичният климат на България е един от най-благоприятните за лозарство в Европа. Тук още от времето на траките се пие вино, достойно за богове и герои. Възпято от Омир, то е било и част от трапезата на пълководците и войската при обсадата на Троя, а историците сочат земите ни като люлка на винарството на континента.
В Дома на виното посетителите имат шанса да чуят за тайни, пазени с хилядолетия и доразвити с прилагане на съвременни технологични решения, да разберат как се създава и оценява виното. А можем ли да оценим необятното, след като природата богато ни е дарила с вкусове и аромати?Елате и открийте своето любимо вино!
Умението да дегустираш и да откриеш качествата на едно вино е изкуство. Изисква се редовно да тренираш сетивата си като опитваш различни сортове и видове вино.
Както художникът борави с цветове, така технологът оформя букет от аромати, създавайки творбата си. Виното е жив продукт – от поникването на лозата, през преработката и стареенето, до наливането му в чашата на ценителя то „живее“ свой живот. Всеки сорт, реколта и тероар, а и всяка бутилка имат свое поведение и се отблагодаряват за грижите с удоволствието, което изпитваме, пробвайки и наслаждавайки се на крайния продукт. А когато харесаме виното, също заявяваме характер и вкус. Затова, гостите на Дома на виното имат уникална възможност да се включат в
курсове по дегустация
и да бъдат посветени в тайните на ароматите и вкусовете на древната напитка. Ползва се специален комплект от тестери с различни аромати. Научи ли се да ги различава, изкушеният и вече посветен ценител ще открие нов свят, озарен от удоволствието да възприема пълноценно и с наслада качествата на доброто вино.
Заповядайте в Дома на виното, който е част от„Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки“! Няма да съжалявате.

Източник: wineinbg.org

СПОДЕЛИ


Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Компоненти на дегустацията II: Носът, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Августиада 2017, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Пандизчии правят бяло вино, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Традиционните храни и гурме деликатеси на Международната изложба „Фудтех 2018“, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Винзавод Асеновград, Как да се лекуваме с вино, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, 3 - те най-скъпите вина !, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Каква чаша да изберем ?, САЛОН НА СОМЕЛИЕРИТЕ 2018, Vinoar - Пийте за здраве !, Лятото и виното, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Какво е Малолактичната ферментация ?, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове