Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете

10 интересни факта за виното, които трябва да знаете

СПОДЕЛИИзвестно е, че виното прави хората щастливи, но се оказва, че има и няколко интересни факта за тази алкохолна напитка, които най-вероятно не сте чували до сега.

1. Обичаят да се гледаме в очите, когато казваме "наздраве", е произлязъл от Рим. Методът бил измислен, за да може хората да бъдат сигурни, че никой няма да се опита да ги отрови (прилагало се е, когато се разлива напитката от една чаша в друга). Друго твърдение обаче посочва, че тази традиция идва директно от домакините в Древна Гърция, които винаги отпивали от първата чаша с вино, за да покажат на гостите си, че не възнамеряват да ги отровят.2. И тъй като вече споменахме Рим – то в Древен Рим някога било забранено на жените да пият тази напитка. Така, ако съпруг види жена си да пие вино, то по закон е можел дори да я убие.

3. Още една древна цивилизация, която не е харесвала особено виното, била тази в Египет. Старите царе избягвали виното, защото мислили, че червената алкохолна напитка всъщност представлява кръвта на мъжете, които са се опитвали да се борят с боговете, но не са успявали. Ето защо според египтяните това, което е карало хората да действат нерационално, е именно алкохолът.

4. Харесвате виното и екстремния живот? Ако посетите Виетнам обърнете се към сервитьора в заведението с молба за чаша змийско вино. Интересното при тази нестандартна напитка е фактът, че тя е направена от оризово вино, покрито със змийска кръв.

5. По време на Сухия режим в САЩ производителите на концентрат от гроздов сок са слагали предупреждение със стикер върху техния продукт. Той е гласял следното - „След смесването на концентрата с вода, моля не съхранявайте сместа в бъчва повече от 20 дни, защото ще се превърне във вино“.

6. През 2003 г. е коронован първият световен шампион по познаване на вино само по миризмата му. Неговото име е Ричард Жухлин – швейцарецът, който единствен в света дотогава е бил способен да разпознае 43 от 50 вина само с помощта на обонянието си.

7. Въпреки че изкушението е голямо, в никакъв случай не се опитвайте да съхранявате вино в кухнята си. Изследване доказва, че именно заради по-високата стайна температура там, качеството на напитката много бързо може да се влоши. Хладилника също не е подходящо място, тъй като пък в него е прекалено студено. Златната среда е да намерите едновременно тъмно и хладно помещение, където можете да държите всичките си бутилки. Ако имате изба или мазе, би било най-добре.8. Ако сте притежател на колекция от изтънчени вина, запомнете едно – никога не ги дръжте изправени. Това може да доведе до изсъхването на корка и образуването на въздух в бутилката. Дръжте бутилките легнали, освен ако течността не е запечатана с изкуствена коркова тапа.

9. Проучване, проведено в Австралия, доказва, че жените, които пият по две чаши вино на ден, са много по-склонни да изпитват наслада от секса, отколкото жените, които не пият въобще.

10. Знаете ли, че съществуват хора, които имат фобия от виното? Е, има такива, а страхът им се нарича Оенофобия. Може да ви звучи смешно, но тази фобия действа точно като другите и може да доведе до сериозни нива на стрес.

Автор: Дарена Даскалова

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Merlot 2013 - Dives Winery, Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока..., С какви храни и ястия да поднесем Розе, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Вино и стил - еп.8, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Как виното научи Пирло на футбол, Как да сготвим миди с вино, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Cheval de Katarzyna - 2016, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Едно фино, моля!, Вино и стил - еп.2, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Акценти Винзавод Асеновград, Discover.Vino Северна Италия, Пино Гриджо - с много лица, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Вино и стил - еп.3, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Етикети за вино / Wine labels, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Казанлък - столица на виното „Розе"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове