Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Винария 2012

Винария 2012

Бялото вино в България е критично малко и фирмите разполагат само с 10 на сто готова продукция. Това съобщиха при откриването на „Винария" в Пловдив от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

40 реномирани родни производители участват на 20-ото изложение и представят най-добрите си колекции в пряка конкуренция със страни като Аржентина и Република Южна Африка.

Дефицитът на бяло вино у нас се обяснява с повишеното търсене и изкупуването на гроздето през миналата година. Белите сортове са станали обект на директни сделки между български производители и италиански фирми. А това също е повлияло на пазара - смята Красимир Коев.

Красимир Коев - директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: "Това просто трябва да е сигнал за нашите производители - нови насаждения с бели сортове и предварително договаряне на реколтата 2012, която предстои."

Специална селекция южноафрикански вина са представени на изложението. Сред тях има и такива, които идват в България за пръв път.

Антоанета Вермоотен - консултант РЮА: "Това са вината на краля на зулусите. Крал Гудуил Зуелетини. Специално това е пиноташ - едно от най-известните вина в Африка. Показваме и виното на кралицата, което задължително се продава с ръчно изработено зулуско бижу."

У нас 32 милиона евро са усвоени от европейски програми във винарския сектор. Това обяви в Пловдив министър Томислав Дончев. И поясни, че до края на 2013-та предвидените средства за развитие на винопроизводството са 113 милиона евро.

Автор: Димитър ДимитровИ още....
Панаирен калейдоскоп: Предаване на Нова Българска телевизия - телевизията на Международен панаир Пловдив.
Координаторът на международна изложба Винария 2012 г-жа Катя Ганева представя една от най-хубавите изложби на Международен панаир Пловдив, която тази година празнува 20 години от създаването си.
Национални дегустации 2012 и Международен конккурс за вина и спиртни напитки
Интервю със сомелиара Маурицио Ферери.

Източници: БНТ
www.youtube.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Августиада 2016 награди, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Telish- Chalet Merlot 2007, Ден на виното и любовта 14 февруари, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Как говори цветът на виното, “1000 км около София”, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Телиш/Кастра Рубра, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Как да се избавим от излишните килограми, Българско сирене за българско вино !, GastronomiX 2016, Основни правила за етикет и протокол на масата, Бургаски Винен Фестивал 2016 Карта / Wine Fest Burgas 2016 map, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Фалира доставчик на вино за милиардери, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Вино според характера

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове