Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

СПОДЕЛИ

от Вили Гълъбова


Вече е известен изборът на СЕБ (Съюз на енолозите в България) за Енолог на 2014 и това е Стоян Стоянов от Винпром Карнобат.

Тази година конкурсът се проведе с нов регламент, според който номинациите бяха направени не от самата гилдия, а от институции като Националната лозаро-винарска камара, Института за изследване на вина и спиртни напитки, Сдружението на малките винопроизводители и винени медии като DiVino и apollowine.

На 13 декември 2014 традиционният Бал на енолозите събра в хотел Марица, Пловдив рекорден брой гости - над 180 - и това направи избора на най-отличилия се през годината професионалист в бранша много представителен. Всеки от присъстващите имаше възможност да даде своя глас за най-достойния според него енолог на 2014 сред номинираните. И така в оспорвана надпревара измежду 13 силни професионални кандидатури бе излъчен победителят.

Първото място публиката заслужено отреди на Стоян Стоянов от Винпром Карнобат, който бе избран с 42 гласа. Непосредствено до победителя с 33 гласа се нареди Стефан Пирев от Винекс Преслав, а за втори подгласник с 25 гласа бе избрана Костадинка Рахова от Вила Юстина.

Освен различния регламент, тази година в конкурса бе въведен и друг нов елемент, а именно на победителя бе връчена почетна корона, която той ще има честта да носи и съхранява до момента на избор на следващия Енолог на годината. Както стана ясно на събитието на СЕБ, красивата награда е символ на стремежа на цялата гилдия да прави все по-добро вино и на индивидуалния стремеж на всеки един към съвършенство в работата му. Тя също така е и символ на преходността на човешката слава и едновременно с това акта на предаването й символизира приемствеността между различните носители на това голямо професионално признание.

Екипът на DiVino бе сред първите, които честитиха почетната титла на Стоян Стоянов и успя в еуфорията на победния миг да зададе на победителя няколко въпроса.

DiVino: След толкова много награди от конкурси по света кое признание ви радва повече: международното или това у дома?

Стоян Стоянов: Титлата Енолог на годината е по-значимото признание, не защото е лично за мен, а защото човек винаги трябва да принадлежи към дадена общност и признанието на твоята собствена среда е по-ценно от всички награди по света.

DiVino: За цялата история на конкурса, това бе вероятно най-трудния избор с много силни и достойни претенденти. Ако този избор беше само в твоите ръце на кого би присъдил титлата Енолог на годината?

Стоян Стоянов: Решението не е лесно, но моят избор би паднал върху двама претенденти, които считам за еднакво достойни да носят това звание и това са Александър Велянов и Стефан Пирев.

DiVino: И накрая, съзнавайки че енолозите наричат вината, които са създали свои рожби, кое от тях те радва най-много и самият ти избираш да пиеш най-често?

Стоян Стоянов: Това са две вина от серията Cycle а именно розето и Viognier & Chardonnay.

DiVino: Честита победата на теб и на целия екип!


Източник: divino.bg

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Four Friends Chardonnay 2013, 10 причини да пием розе, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Как да бутилираме виното?, Ethno Chardonnay 2010, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Речник на дегустационните термини, Discover.Vino - Другата Европа, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Айсвайн или "Ледено вино", Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Вино и стил - еп.6, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, Тероар - еп.3, Rose 2014 - Santa Maria, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Технология за производство на червено вино, Ден на виното на река Дунав, Как старее виното, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Австрия в бяло, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове