Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

СПОДЕЛИ

от Вили Гълъбова


Вече е известен изборът на СЕБ (Съюз на енолозите в България) за Енолог на 2014 и това е Стоян Стоянов от Винпром Карнобат.

Тази година конкурсът се проведе с нов регламент, според който номинациите бяха направени не от самата гилдия, а от институции като Националната лозаро-винарска камара, Института за изследване на вина и спиртни напитки, Сдружението на малките винопроизводители и винени медии като DiVino и apollowine.

На 13 декември 2014 традиционният Бал на енолозите събра в хотел Марица, Пловдив рекорден брой гости - над 180 - и това направи избора на най-отличилия се през годината професионалист в бранша много представителен. Всеки от присъстващите имаше възможност да даде своя глас за най-достойния според него енолог на 2014 сред номинираните. И така в оспорвана надпревара измежду 13 силни професионални кандидатури бе излъчен победителят.

Първото място публиката заслужено отреди на Стоян Стоянов от Винпром Карнобат, който бе избран с 42 гласа. Непосредствено до победителя с 33 гласа се нареди Стефан Пирев от Винекс Преслав, а за втори подгласник с 25 гласа бе избрана Костадинка Рахова от Вила Юстина.

Освен различния регламент, тази година в конкурса бе въведен и друг нов елемент, а именно на победителя бе връчена почетна корона, която той ще има честта да носи и съхранява до момента на избор на следващия Енолог на годината. Както стана ясно на събитието на СЕБ, красивата награда е символ на стремежа на цялата гилдия да прави все по-добро вино и на индивидуалния стремеж на всеки един към съвършенство в работата му. Тя също така е и символ на преходността на човешката слава и едновременно с това акта на предаването й символизира приемствеността между различните носители на това голямо професионално признание.

Екипът на DiVino бе сред първите, които честитиха почетната титла на Стоян Стоянов и успя в еуфорията на победния миг да зададе на победителя няколко въпроса.

DiVino: След толкова много награди от конкурси по света кое признание ви радва повече: международното или това у дома?

Стоян Стоянов: Титлата Енолог на годината е по-значимото признание, не защото е лично за мен, а защото човек винаги трябва да принадлежи към дадена общност и признанието на твоята собствена среда е по-ценно от всички награди по света.

DiVino: За цялата история на конкурса, това бе вероятно най-трудния избор с много силни и достойни претенденти. Ако този избор беше само в твоите ръце на кого би присъдил титлата Енолог на годината?

Стоян Стоянов: Решението не е лесно, но моят избор би паднал върху двама претенденти, които считам за еднакво достойни да носят това звание и това са Александър Велянов и Стефан Пирев.

DiVino: И накрая, съзнавайки че енолозите наричат вината, които са създали свои рожби, кое от тях те радва най-много и самият ти избираш да пиеш най-често?

Стоян Стоянов: Това са две вина от серията Cycle а именно розето и Viognier & Chardonnay.

DiVino: Честита победата на теб и на целия екип!


Източник: divino.bg

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Discover.Vino - Другата Европа, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Новите лица на ризлинг, Витализирани вина дебютираха на „Винария“ и грабнаха медали, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Discover.Vino - Другата Европа, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Enigma Syrah 2014 - Malkata Zvezda, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Бъчвата като мебел и аксесоар, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Cheval de Katarzyna - 2016, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Riverside 2015 - Manastira Winery, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, Стандартната бутилка за вино, Lenea Muscat 2015 - Domain Marsh, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Кино и вино на "София филм фест", IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Защо французите получават рядко инфаркт?, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Sensus 2009 Spiritus Sanctus

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове